Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019

Διατροφη στην Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια

Μία ειδική εβδομαδιαία δίαιτα για άτομα που πάσχουν από χρόνια χρόνια νεφρική ανεπάρκεια , θα μπορούσε να σχεδιαστεί με βάση τις ακόλουθες συστάσεις :

 ΤΡΩΜΕ ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΣΥΧΝΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ ΕΚ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ 3 ΜΕΓΑΛΑ (ΠΡΩΙ-ΜΕΣΗΜΕΡΗ-ΒΡΑΔΥ) ΚΑΙ 2-3 ΜΙΚΡΑ.
 ΤΟ ΨΩΜΙ, ΤΟ ΡΥΖΙ, ΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΕΙΝΑΙ Η ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΜΑΣ. ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΑΡΚΕΤΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΜΟΙΡΑΣΜΕΝΗ ΣΤΑ ΓΕΥΜΑΤΑ: (περίπου 1 φέτα ψωμί (30 γρ.) σε κάθε γεύμα, 1 μερίδα (3 κουταλιές της σούπας γεμάτες) ρύζι ή κριθαράκι στο μεσημεριανό ή το βραδινό, 2 κουτ. σούπας δημητριακά πρωινού).
 ΔΕΝ ΤΡΩΜΕ ΠΟΛΥ ΚΡΕΑΣ: 1 φορά την εβδομάδα κόκκινο ή λευκό κρέας ή κοτόπουλο σε μικρή μερίδα (60-80 γρ. μαγειρεμένο) ψητό και σπάνια τηγανιτό. Για να χορταίνουμε , συνοδεύουμε το κρέας με αμυλούχα τρόφιμα ή λαχανικά.
 ΤΑ ΑΜΥΛΟΥΧΑ  ΤΡΟΦΙΜΑ (πατάτες αλλά και τα μακαρόνια) ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΟΔΕΥΟΥΝ ΤΟ ΚΡΕΑΣ (σε μικρές ποσότητες: 2 μεσαίες πατάτες ψητές, πουρέ ή βραστές και ½ πιάτο ρηχό βραστά μακαρόνια ή 1 φλ. βραστό κοφτό μακαρονάκι , φιδές , τραχανάς , πλιγούρι.).
 Ιδιαίτερη προσοχή απαιτούν οι πατάτες και τα καρότα : καλό είναι κόβονται σε μικρά κομμάτια , να βράζονται επί ½ ώρα σε σκεπασμένη κατσαρόλα, να πετιέται το πρώτο νερό τους , για να ξαναβραστούν με φρέσκο νερό πριν  μαγειρευτούν με οποιοδήποτε τρόπο.
 ΟΣΠΡΙΑ 1 ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ: είναι απαραίτητα στην δίαιτα για  χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και 1 πιάτο βαθύ είναι αρκετό.
 ΤΑ ΛΑΔΕΡΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΤΑ ΦΑΓΗΤΑ ΜΕ ΡΥΖΙ (σαρμάδες , γεμιστά , πρασόρυζα κ.τ.λ) είναι απαραίτητα στην δίαιτα για χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και μπορούμε να τα καταναλώνουμε όταν δεν θα έχουμε κρέας.
 ΨΑΡΙ ΨΗΤΟ και ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ 1 με 2 ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ : και αυτά σε μικρή ποσότητα περίπου 60-80 γρ. καθαρισμένο ψάρι (1 μέτριο ψάρι ή 2-3 μεσαία ή 10 μικρά  ή 1 μικρή κονσέρβα τόνου) καλύτερα με αρκετό λίπος γιατί είναι πλούσια σε ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα και ασβέστιο, δηλαδή σκουμπριά, τσιπούρες, τόνο, σολομό αλλά και μικρά ψάρια καλύτερα και αυτά ψητά. Για να χορταίνουμε , συνοδεύουμε το ψάρι με αμυλούχα τρόφιμα ή λαχανικά.
 ΤΡΩΜΕ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ, ΠΟΤΕ ΟΜΩΣ ΠΟΛΛΑ ΦΡΟΥΤΑ ΜΑΖΙΤα φρούτα που πρέπει να αποφεύγονται στην δίαιτα για  χρόνια νεφρική ανεπάρκεια είναι : μπανάνα , σύκα, χουρμάδες, σταφίδες, αβοκάντο που και αυτά μπορούν να καταναλωθούν σε μικρή όμως ποσότητα. 1 μεγάλο φρούτο ή 2 μέτρια ή 3 μικρά ή 1 φλ. κεράσια ή φράουλες, μπορούν να καταναλωθούν σαν μερίδα. Τα φρούτα στην δίαιτα για  χρόνια νεφρική ανεπάρκεια πρέπει να τρώγονται ωμά χωρίς την φλούδα ή σε μορφή κομπόστας.
 ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ: Εάν έχουμε αυξημένες τιμές λιπιδίων στο αίμα , προτιμάμε τυρί λευκό αγελαδινό ή ανθότυρο ή γίδινο με λίγο λίπος, γάλα 1,5% και γιαούρτι 2% και μπορούμε να φάμε ½ ποτήρι γάλα ή ½ κύπελλο γιαούρτι ή 1 κομμάτι τυρί λευκό 30 γρ. ξαρμυρισμένο ή 1 φέτα κασέρι κίτρινο (όχι λευκωπό για ολόκληρη την ημέρα . ΔΕΝ ΠΙΝΟΥΜΕ γάλα σκόνη, συμπυκνωμένο και δεν τρώμε τυποποιημένα τυράκια.
 ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΤΑ ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ: ΔΕΝ τα τρώμε σε καθημερινή βάση  και προσέχουμε να μην έχουν αλάτι, καλύτερα να αγοράζουμε τύπου βραστά και όχι αέρος ή σε κονσέρβα.)
 ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΦΑΜΕ ΜΕΧΡΙ 2 ΑΥΓΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ: καλύτερα βραστά.
 ΤΡΩΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΣΑΛΑΤΕΣ: μαζί με τα γεύματα, βραστές ή ωμές σε ποσότητα 1 γεμάτου φλιτζανιού χωρίς  αλάτι , με άφθονο όμως το λεμόνι ή το ξύδι.
 Τα λαχανικά που πρέπει να περιορίζονται στην δίαιτα για  χρόνια νεφρική ανεπάρκεια είναι : τα ξερά κρεμμύδια , η σάλτσα της ντομάτας , ο μαϊντανός , τα καρότα , οι σπόροι της σόγιας, το καλαμπόκι, τα μανιτάρια , το σπανάκι, τα φασόλια και οι χυμοί των λαχανικών.
 ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΦΑΜΕ ΓΛΥΚΑ ΚΑΙ ΖΑΧΑΡΗ και μάλιστα σε καθημερινή βάση : αποφεύγουμε τα γλυκά που παρασκευάζονται με γάλα και με ζύμη , τα αμυγδαλωτά , αυτά που έχουν σοκολάτα , καραμέλα και μπέικιν πάουντερ , λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε φώσφορο. Εάν έχουμε πρόβλημα με το ζάχαρο ή τα λιπίδια του αίματος , πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην κατανάλωση των γλυκών.
 ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ ΝΑ ΠΙΝΟΥΜΕ ΑΛΚΟΟΛ: αν πιούμε θα είναι όχι πάνω από 2 μικρά ποτηράκια κρασί την εβδομάδα. Προσοχή στην μπύρα που έχει μαγιά και σε όλα τα βαριά ποτά με πολλή αλκοόλη.
 ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΦΑΜΕ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΡΥΦΟ ΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΚΡΥΦΗ ΖΑΧΑΡΗ. (πατατάκια, ξηρούς καρπούς, παστά τρόφιμα , πολλά τουρσιά, αγοραστές κονσέρβες , κύβους μαγειρικής, ροφήματα σοκολάτας και κακάο.
 ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ ΚΑΙ Η ΖΑΧΑΡΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΥΡΑ. (ολικής και σικάλεως για τα άλευρα, μαύρη ζάχαρη ή καλύτερα φρουκτόζη για τα γλυκά.) Οι φυτικές ίνες που βρίσκονται στα λαχανικά, τα φρούτα και το φύτρο των δημητριακών, βοηθούν στην μείωση του αζώτου ουρίας του ορού του αίματος.
 Ο ΌΓΚΟΣ ΤΩΝ ΥΓΡΩΝ που καταναλώνουμε (νερό , τσάι , χυμοί και παράγωγα τους) πρέπει να γίνεται σε συνεννόηση με τον ιατρό μας. Συνήθως όταν η πρόσληψη του αλατιού (Να) ελέγχεται επιτυχώς , τότε η δίψα ρυθμίζει αυτόματα την ποσότητα των υγρών που πρέπει να λαμβάνουμε και άρα δεν χρειαζόμαστε καμιά ειδική προσαρμογή.
 Μπορούμε να καταναλώνουμε αναψυκτικά και χυμούς φρούτων με προσοχή στην ποσότητα : 1-2 κουτάκια αναψυκτικό (χωρίς αλκοόλ και αλάτι) ή 1 φλ. χυμό φρούτων ή 1 κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ είναι αρκετά , όχι όμως μιλκ-σέικ και χυμούς λαχανικών.
 Μαγειρεύουμε με τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά που μας αρέσουν για να δώσουμε γεύση στο φαγητό μας.
 Αποφεύγουμε την καφεΐνη και τα αναψυκτικά που την περιέχουν. Ένας καφές την ημέρα (καλύτερα ελληνικός ή γαλλικός) είναι αρκετός.
 ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ  ΙΣΩΣ ΟΦΕΛΟΥΝ ΕΙΝΑΙ: το σκόρδο , το σέλινο, τα καρύδια , τα εσπεριδοειδή (εκτός από το γκρέιπφρουτ).
 Μπορούμε να πάρουμε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής (ιδιαίτερα ασβεστίου , σιδήρου και βιταμινών) εάν παρουσιάζουμε κάποια έλλειψη σε αυτά, κατόπιν οδηγιών του ιατρού μας.
 ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΣΩΣΤΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To dwrea-zois.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.