Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020

Ανδρέας Μουρατίδης: Η δική μου προσωπική ιστορία

Η δική μου ιστορία ξεκινάει λίγο μετά την γέννηση μου.

Η μητέρα μου παρατήρησε ότι έπινα και ζητούσα συνεχώς νερό, δηλ έπινα μεγάλες ποσότητες νερού.

Το ανέφερε στον παιδίατρο Αλέξανδρο Παιονίδη.

Ο Παιονίδης συνέστησε εισαγωγή στο Αγία Σοφία για μπορέσει να μου κάνει ένα ολοκληρωμένο έλεγχο. Τότε άρχισε ο αγών μου. Αριστερό νεφρό ατροφικό δεξιό νεφρό πολυκυστικό. Δεν γνώριζε ο καθηγητής έαν πρόκειται για πολύ-κυστική νόσο που είναι

γενετικά μεταδιδόμενη ασθένεια των νεφρών ή κάτι άλλο. Παρέμεινα στο νοσοκομείο έγινε μια σχετική έρευνα στην οικογένεια μου και τελικά ο γιατρός απεφάνθη ότι δεν είναι πολύ - κυστική νόσος καθώς κανείς από την οικογένεια δεν είχει την εν λόγω ασθένεια στο οργανισμό του. Αυτό που υπάρχει είναι μια στένωση στον ουρητήρα του δεξιού νεφρού που προκαλεί παλιδρόμηση ούρων και αυτό με την σειρά του τις κύστες. Ο δεξιός νεφρός είχε καταστραφεί από την παλιδρόμηση σε ποσοστό 70%. Αποφασίστηκε άμεση πλαστική επέμβαση στον δεξιό ουρητήρα για μην πάθει περαιτέρο βλάβη ο δεξιός νεφρός. Έκανα το πρώτο χειρουργείο 2 ετών, πήγε καλά και κέρδισα λίγο χρόνο. Ο καθηγητής Παιονίδης μετά την επέμβαση συνέστησε και εφαρμόστηκε μια δίαιτα φτωχή σε λευκωματα..δηλ 1 φέτα κασέρι φτωχό σε Νάτριο ημερήσιος και περίπου 150 γραμμάρια κρέας, όχι αυγά σε εβδομαδιαία βάση, απαγόρευση αλμυρών και γλυκά περιορισμένα. Αυτή η δίαιτα σε συνδυασμό με την χειρουργική επέμβαση και τον τακτικό εργαστηριακό έλεγχο (αματολογικές, ούρων, υπέρηχοι και νεφρογράμματα) μου έδωσαν 10 χρόνια ζωής. Στα 12 μου αλλάζω γιατρό και πάω σε ειδικό παθολόγο καθηγητή με εξειδίκευση στην νεφρολογία. Η τιμής κρεατινίνης, ουρίας, καλίου, ασβεστίου και άλλων δεικτών που σχετίζονται με την νεφρική λειτουργία ήταν εκτός ελέγχου. Ο καθηγητής Μενέλαος Παπαδημητρίου πρότεινε την δίαιτα τζοβανέτι και μια σειρά από φάρμακα, κάλιο, ασβέστιο κτλ για να επέλθει ισορροπία στους δείκτες που σχετίζονται με την νεφρική λειτουργία μαζί με την δίαιτα που θα έριχνε σημαντικά τις τιμές κρεατινίνης και ουρίας ή ξεκινάμε άμεσα έξω-νεφρική κάθαρση. Επέλεξα το πρώτο γιατί ως έφηβος ήθελα να παίξω μπάσκετ…η νεφρική ανεπάρκεια σε συνδυασμό με την αναιμία που προκάλεσε η ανεπάρκεια έκανε την ζωή μου δύσκολη. Έζησα 3 χρόνια τρώγοντας 2 φέτες ειδικό ψωμί πτωχό σε πρωτεΐνη, loprofin για πρωινό, μεσημέρι τίποτα μόνο λίγο ψωμί και αυτό όχι πάντα και το βράδυ ένα πιάτο μακαρόνια (loprofin) με σάλτσα για δύο χρόνια και ορφανά τον τρίτο χρόνο. Με αυτή την κατάσταση σύρθηκα ακόμα 3 χρόνια… Στα 15 μου ήμουν 55 κιλά, κίτρινο-καφέ χρώμα δέρματος εμφάνισα υπέρταση και κατακράτηση υγρών στα κάτω άκρα. Η κρεατινίνη ξέφυγε από κάθε έλεγχο 6και , ουρια 250, αιματοκρίτης 23 αιμοσφαιρινη 8.

Σταματώ το σχολείο τον Μάιο όχι ότι όταν πήγαινα μπορούσα να συμμετέχω, απλά άλλαζα περιβάλλον. Ξεκινάω να κάνω μια φίστουλα για έξω - νεφρική κάθαρση, απέτυχαν δύο φορές μέσα στο Μάιο και έτσι αρχές Ιουνίου κατέφυγα στις περιτοναϊκες πλύσεις, μονόδρομος για μένα.

Πέρασα 3 μήνες από τους χειρότερους στην εφηβική μου ηλικία ήμουν κλεισμένος στο σπίτι καλοκαίρι 3 φορές την αλλαγή και με τον περιτοναϊκό καθετήρα να χαλάει ακόμα και τον ύπνο μου. Ο γιατρός μου με ρωτάει εάν μου αρέσει αυτή η κατάσταση ισορροπίας, απάντησα σαφώς όχι. Τότε μια λύση μας μένει, είναι η μεταμόσχευση αλλά εκεί απόλυτη προϋπόθεση είναι να περάσεις τον προμεταμοσχευτικό έλεγχο και εάν κριθεί ότι πλήρεις τις προϋποθέσεις για μεταμόσχευση τότε θα πρέπει να βρούμε δότη από το συγγενικό σου περιβάλλον, ή μέσω της λίστας. Γράφτηκα στην λίστα και ξεκίνησε η έρευνα και στους συγγενείς μου.

Μια διαδικασία που ξεκίνησε το Ιούνιο και τελείωσε Σεπτέμβριο. Προς καλή τύχη η μητέρα μου ήταν συμβατή και προσφέρθηκε με αυταπάρνηση και χωρίς δισταγμό να γίνει δότρια. Όπως μου είχε πει η ίδια μετά την μεταμόσχευση, ένιωσε ότι με ξαναγέννησε. Η μεταμόσχευση έχει περιορισμούς, δεν είναι εύκολη επιλογή καθώς λόγω της ανοσοκαταστολής μπορεί να εμφανιστεί καρκίνος λόγω της σημαντικής μείωσης της άμυνας του οργανισμού μας. Λέμφωμα τύπου χοτζιν, συμπαγείς όγκοι και σεξουαλικά μεταδιδόμενος καρκίνος. Είναι η πρώτη και η δεύτερη αιτία θανάτου εάν υποθέσουμε ότι επιβιώνει το μόσχευμα. Όλα αυτά μου τα είπαν οι γιατροί πριν κάνω την επέμβαση. Ρώτησα 2 πράγματα θα μπορώ να τρώω ότι θέλω; και να παίζω μπάσκετ; σίγουρα θα τρως καλύτερα και συνεπώς θα μπορείς να παίζεις μπάσκετ! το δεύτερο το μπάσκετ ήταν ένα κατά συνθήκη ψέμα που με βοήθησε να πάρω την απόφαση μου για γίνει η επέμβαση. Κορτιζόνη και αθλητισμός σε επίπεδο πρωταθλητισμού είναι απλά απαγορευμένο, δεν παίζει με τίποτα, ξέρω, δοκίμασα. Ερασιτεχνικά σε επίπεδο παρέας για να κουνηθούμε λίγο και να περάσει η ώρα, έως εκεί. Από πλευράς θρέψης, περιορισμός μόνο στο αλάτι και στα γλυκά λόγω της κορτιζόνης. Τα πρώτα 5 χρόνια ήταν δύσκολα, συνεχείς λοιμώξεις του άνω αναπνευστικού πολύ περιορισμένη κοινωνική επαφή για λόγους ασφαλείας δηλαδή προτίμησα να περιορίσω τις επαφές μου, από το αρρωσταίνω κάθε μήνα. Τελικά με κάποια τροποποίηση στην δοσολογία μέσα στην δεκαετία είδα καλύτερες μέρες και πορεύομαι μέχρις σήμερα, με σημαντικό επεισόδιο απόρριψης.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To dwrea-zois.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.