Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021

Μεγάλη η λίστα στη Μαγνησία όσων περιμένουν μόσχευμα

Μεγάλη είναι λίστα των αιμοκαθαιρόμενων νεφροπαθών που περιμένουν μόσχευμα, για να συνεχίσουν τη ζωή τους χωρίς να αναγκάζονται να υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση και το δώρο ζωής που έγινε σε έναν 35χρονο από τη Μαγνησία, ο οποίος υποβλήθηκε σε επιτυχή επέμβαση από μόσχευμα δότη που πέθανε από δυστύχημα στην Κρήτη, αναζωπύρωσε την ελπίδα για τους δεκάδες στη Μαγνησία που βρίσκονται σε λίστα αναμονής.

Ο Βασίλης Γιαννάκος πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Μαγνησίας,

μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και συλλυπήθηκε τους συγγενείς του ανθρώπου που απεβίωσε αλλά τους συνεχάρη που πήραν τη γενναία απόφαση και βοήθησαν να σωθεί ένας νέος άνθρωπος. Ο ίδιος κάλεσε τους συγγενείς ανθρώπων που φεύγουν από τη ζωή να κάνουν δωρεές των οργάνων τους, γιατί στην καλύτερη περίπτωση, με μια δωρεά οργάνων μπορεί να σωθούν μέχρι 19 συνάνθρωποί μας.

Πάρα από τον 35χρονο που υποβλήθηκε σε επιτυχή μεταμόσχευση στον Ευαγγελισμό, ο κ. Γιαννάκος είπε ότι κλήθηκε ένας ακόμη νεφροπαθής από τη Μαγνησία και επειδή καλούν συνήθως τρεις συμβατούς λήπτες, γίνονται εξετάσεις και αυτός που έχει τα καλύτερα αποτελέσματα μπαίνει στο χειρουργείο για να γίνει η μεταμόσχευση, όπως έγινε στην περίπτωση του 35χρονου.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου νεφροπαθών, την Πέμπτη του τηλεφώνησε ο 35χρονος, πολύ χαρούμενος από τη θετική εξέλιξη, γιατί ταλαιπωρούνταν επί εννέα χρόνια και ήταν η τρίτη φορά που τον κάλεσαν στο Νοσοκομείο, τις δύο φορές επέστρεψε άπραγος, αλλά αποδείχτηκε τελικά ότι ήταν και τυχερή.

Υπενθύμισε ότι ακόμη μία μεταμόσχευση έγινε το προηγούμενο διάστημα με μία 70χρονη μητέρα να δίνει το νεφρό της στον 45χρονο γιο της, που χθες πήρε εξιτήριο από τον Ευαγγελισμό, ενώ η γυναίκα βγήκε 10 ημέρες πριν και οι δύο καλά στην υγεία τους.

Σε επίπεδο Μαγνησίας, πάνω από 220 είναι οι αιμοκαθαιρόμενοι νεφροπαθείς στη Μαγνησία, 20 ακόμη κάνουν περιτοναϊκή, ενώ 55 είναι μεταμοσχευμένοι. Επίσης 65 συμπολίτες περίπου περιμένουν το πολυπόθητο τηλεφώνημα από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων στην περίπτωση που βρεθεί κάποιο μόσχευμα.

Εν αναμονή για τον εμβολιασμό

«Εδώ και καιρό μας έχουν πει ότι επειδή είμαστε υψηλού κινδύνου ασθενείς, οι νεφροπαθείς και οι καρκινοπαθείς, μέρα με την ημέρα θα κάνουμε το εμβόλιο κατά του Covid. Δυστυχώς, όμως όπως διαπιστώνει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών, ο εμβολιασμός ακόμη δεν ξεκίνησε», τόνισε ο κ. Γιαννάκος.

Ο ίδιος, που είναι και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας είπε ότι οι αρμόδιοι είναι επιφυλακτικοί ακόμη και αναμένουν για να δουν ποιο εμβόλιο είναι πιο κατάλληλο για τους ασθενείς.

Ο κ. Γιαννάκος είπε αιμοκαθαρόμενοι και μεταμοσχευμένοι μπορούν να κάνουν τα εμβόλια που γίνονται ανά ηλικιακές ομάδες, αλλά ο Σύλλογος ζήτησε να μην εμβολιαστούν, γιατί όταν ανοίξει το σύστημα για τη συγκεκριμένη ομάδα ασθενών (υπολογίζεται να γίνει αρχές Μαρτίου) θα λάβουν μήνυμα και θα κάνουν το εμβόλιο στο Νοσοκομείο Βόλου ή στον ΕΦΚΑ και δεν θα αναγκαστούν να πάνε σε κάποιο περιφερειακό Κέντρο Υγείας.

Η μονάδα Αιμοκάθαρσης του Νοσοκομείου

Ο κ. Γιαννάκος τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα κρούσματα στη μονάδα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, οι υγειονομικές προφυλάξεις είναι πολύ αυστηρές, οι αιμοκαθαιρόμενοι  ανά δύο μέρες υποβάλλονται σε τεστ και η κατάσταση είναι ελεγχόμενη πλήρως.

https://magnesianews.gr

https://www.nefropatheis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To dwrea-zois.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.