Εδώ και δώδεκα χρόνια, η Δρ. Δέσποινα Καρασαββίδου υπηρετεί στο Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο», τα επτά εξ αυτών ως διευθύντρια του νεφρολογικού τμήματος. Σε αυτό το διάστημα, η μονάδα τεχνητού νεφρού εξελίχθηκε σε ολοκληρωμένο νεφρολογικό τμήμα με τη δημιουργία νεφρολογικής κλινικής, μονάδας περιτοναϊκής κάθαρσης και κέντρου εκπαίδευσης για νέους ειδικευόμενους. Όπως σημειώνει, «οι νεφρολόγοι που δουλεύουμε σε μονάδες αιμοκάθαρσης βρισκόμαστε σε συνεχή και διαρκή επαγρύπνηση», καλούμενοι να διαχειριστούν όχι μόνο την ιατρική πτυχή, αλλά και τα πολλαπλά, πολύπλευρα προβλήματα των ασθενών.
Για την ίδια, η φροντίδα ενός ασθενή με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια δεν περιορίζεται στη φυσική του κατάσταση. «Το ψυχικό κομμάτι είναι αλληλένδετο με την σωματική ασθένεια», αναφέρει, και επισημαίνει πως η εκπαίδευσή της στην ψυχολογία ασθενών τη βοήθησε να ολοκληρωθεί ως γιατρός. Έχει δει «την εγκατάλειψη γυναίκας που τέθηκε αιφνίδια σε αιμοκάθαρση από τον σύζυγό της» και τονίζει πως οι άνθρωποι αυτοί χρειάζονται στήριξη, όχι στιγματισμό.
Παρά τις προκλήσεις, βλέπει εξελίξεις: «Η πρόληψη και καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου με νέα φάρμακα, αλλά και η αύξηση μεταμοσχεύσεων χάρη σε οργανωμένη υποστήριξη από την πολιτεία», είναι σημαντικά βήματα προόδου. Στο «Μποδοσάκειο», η λειτουργία ειδικού ιατρείου αγγειακών προσπελάσεων και η προσθήκη αγγειοχειρουργού είναι ένα ακόμη σημαντικό βήμα, το οποίο, όπως λέει, «οφείλεται στη στήριξη της διοίκησης και του διοικητή της 3ης ΥΠΕ κ. Τσαλικάκη».
Κλείνοντας, απευθυνόμενη στους πολίτες σημειώνει: «Ευχαριστώ προσωπικά τους πολίτες για την ανταπόδοση της αγάπης και φροντίδας».
– Πόσα χρόνια υπηρετείτε στο Μποδοσάκειο και πότε αναλάβατε Διευθύντρια στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού;
Στο Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας υπηρετώ τα τελευταία δώδεκα χρόνια εκ των οποίων τα επτά ως διευθύντρια του νεφρολογικού τμήματος. Αξίζει να σας αναφέρω ότι το τελευταίο διάστημα η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού έχει αναβαθμιστεί σε Νεφρολογικό Τμήμα με την προσθήκη Νεφρολογικής Κλινικής, Μονάδας Περιτοναϊκής Κάθαρσης και Κέντρου πλήρους εκπαίδευσης για τους νέους ειδικευόμενους ιατρούς στην νεφρολογία.
– Πώς θα περιγράφατε την καθημερινότητα σε μια μονάδα αιμοκάθαρσης; Ποια είναι τα πιο απαιτητικά στοιχεία αυτής της δουλειάς;
Οι νεφρολόγοι που δουλεύουμε σε μονάδες αιμοκάθαρσης βρισκόμαστε σε συνεχή και διαρκή επαγρύπνηση.
– Ποια είναι η πιο ουσιαστική πρόκληση στη διαχείριση νεφροπαθών που χρειάζονται δια βίου θεραπεία;
Η καθημερινή παροχή φροντίδας και η διαχείριση των πολλαπλών προβλημάτων τους που σχετίζονται με την χρόνια νεφρική τους νόσο. Τα προβλήματα αυτά τις περισσότερες φορές δεν άπτονται της ειδικότητας μας αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε εμείς την λύση τους.
– Πώς επηρεάζεται ο ψυχισμός των ασθενών και πόσο χώρο έχει ο ανθρώπινος παράγοντας στην ιατρική φροντίδα που τους παρέχετε;
Το ψυχικό κομμάτι είναι αλληλένδετο με την σωματική ασθένεια και εκφράζεται κυρίως με θυμό και άρνηση στα πρώτα στάδια ένταξης στην εξωνεφρική κάθαρση. Όσον με αφορά, η εκπαίδευση σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα ειδίκευσης στην ψυχολογία ασθενών με έχει βοηθήσει και ολοκληρώσει ως ιατρό.
– Ποιες είναι οι μεγαλύτερες εξελίξεις που έχετε δει στον τομέα της νεφρολογίας τα τελευταία χρόνια;
Οι μεγαλύτερες εξελίξεις αφορούν στην πρόληψη και καθυστέρηση της εξέλιξης της χρόνιας νεφρικής νόσου με νέα φάρμακα στα στάδιά πριν την ένταξη σε αιμοκάθαρση. Επιπρόσθετα, η μεταμόσχευση νεφρού, αυτό το δώρο Ζωής για τους ανθρώπους αυτούς, υποστηρίζεται περισσότερο οργανωμένα από την πολιτεία το τελευταίο διάστημα, γεγονός που οδήγησε σε αύξηση των μεταμοσχεύσεων. Συγκεκριμένα, τα τελευταία τρία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί πέντε μεταμοσχεύσεις νεφρού στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης από το δικό μας νεφρολογικό τμήμα.
– Πώς λειτουργεί η συνεργασία με το υπόλοιπο προσωπικό της Μονάδας και με τις οικογένειες των ασθενών;
Κάθε οικογένεια νεφροπαθούς έχει τη δική της δυναμική και καλείσαι να το σεβαστείς αυτό και να δρας συμβουλευτικά όπου προκύπτει ανάγκη. Όσον αφορά τώρα το προσωπικό της μονάδας αυτή είναι η δεύτερη μας οικογένεια και έτσι αντιμετωπίζουν και τους ασθενείς στο σύνολο τους.
– Υπάρχει κάποιο περιστατικό ή ασθενής που σας έχει μείνει ανεξίτηλα στη μνήμη;
Κάθε άνθρωπος που εντάσσεται δια βίου σε αιμοκάθαρση είναι ειδικού χειρισμού και εκτός της νόσου του καλούμαστε κάθε φορά να αντιμετωπίσουμε προβλήματα κοινωνικά, προσωπικά, και οικογενειακά. Θα ξεχωρίσω την εγκατάλειψη γυναίκας που τέθηκε σε αιμοκάθαρση αιφνίδια, χωρίς να γνωρίζει ότι πάσχει από χρόνια νεφρική νόσο από τον σύζυγο της, γεγονός που εγώ προσωπικά το θεώρησα πολύ σκληρό. Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε αιμοκάθαρση χρειάζονται την στήριξη όλων μας και όχι τον παραδειγματικό στιγματισμό.
– Ποια είναι σήμερα τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Μονάδα – υλικοτεχνικά, ανθρώπινο δυναμικό, θεσμικά;
Το ανθρώπινο και εξειδικευμένο προσωπικό σε ένα νεφρολογικό τμήμα θα είναι πάντα απαραίτητο και για αυτό το λόγο είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω από εδώ την προσθήκη αγγειοχειρουργού στο τμήμα και το ειδικό ιατρείο αγγειακών προσπελάσεων που θα λειτουργήσει σε λίγες μέρες μετά την έγκριση της διοίκησης του νοσοκομείου και του διοικητή της 3ης ΥΠΕ κ. Δ. Τσαλικάκη τον οποίο και ευχαριστώ δημόσια για την στήριξη.
– Πώς βλέπετε το μέλλον της αιμοκάθαρσης στη Δυτική Μακεδονία και τι θα θέλατε να αλλάξει άμεσα;
Η πρώιμη παραπομπή στον νεφρολόγο από συναδέλφους άλλης ειδικότητας και η νέα ταυτότητα του νεφροπαθή ως ταμπού είναι δυο σημεία που θα πρέπει να αναδειχτούν και να στηριχτούν περισσότερο.
– Τι σημαίνει για εσάς να είστε γιατρός σε μια περιοχή όπως η Πτολεμαΐδα – τι σας έχει προσφέρει και τι της «χρωστάτε»;
Με την δημιουργία ολοκληρωμένου πλέον νεφρολογικού τμήματός και την προσθήκη αγγειοχειρουργού στο τμήμα έχω κάνει το δικό μου χρέος προς τους πολίτες της περιοχής. Υπολείπεται η συμβολή διατροφολόγου και ψυχολόγου στο τμήμα για το οποίο έχουν ξεκινήσει ενέργειες υλοποίησης αυτών καθώς και η διενέργεια βιοψίας νεφρού με την συμβολή του οργανωμένου πλέον ουρολογικού τμήματος.
– Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους πολίτες που εμπιστεύονται καθημερινά τη Μονάδα σας και το δημόσιο σύστημα υγείας γενικότερα;
Τους ευχαριστώ προσωπικά για την ανταπόδοση της αγάπης και φροντίδας.
Δημοσίευση σχολίου
Το dwrea-zois.gr σέβεται και προασπίζεται το δικαίωμα κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, διευκρινίζουμε ότι οι απόψεις αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους εκάστοτε χρήστες και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη δική μας θέση. Σας παρακαλούμε να διατηρείτε έναν ευπρεπή λόγο στις συζητήσεις σας.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.