Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020

Αιμόλυση κατά την διάρκεια της αιμοκάθαρσης: μία πολύ σπάνια επιπλοκή

 

Η αιμόλυση που συμβαίνει κατά την διάρκεια της αιμοκάθαρσης είναι μία πολύ σπάνια επιπλοκή. Έχει αναφερθεί ότι δεν αναγνωρίζεται εγκαίρως ενώ συνδέεται με αυξημένη θνησιμότητα και επιπλοκές όπως είναι η υπερκαλιαιμία και το έμφραγμα μυοκαρδίου.

Η αιμόλυση αλλά και τα συμπτώματα που την συνοδεύουν, γίνονται αντιληπτά συνήθως προς το τέλος της αιμοκάθαρσης καθιστώντας την θεραπεία πολύ δύσκολη.

  • Τα ερυθρά αιμοσφαίρια υφίστανται διάτμηση λόγω των πιέσεων που υπάρχουν μέσα στο κύκλωμα της αιμοκάθαρσης με κίνδυνο την ρήξη τους.
  • Επιπλέον η αύξηση της θερμοκρασίας άνω των 39,6°C, αλλά και οι ωσμωτικές αλλαγές μπορούν να ενισχύσουν την αιμόλυση.
  • Επίσης αιμόλυση μπορεί να συμβεί από μόλυνση του διαλύματος ή από την ανάμειξη του με μέταλλά όπως ο χαλκός ή ο ψευδάργυρος ή τα νιτρικά.
  • Τέλος η ροή αίματος πρέπει να είναι ανάλογη της διαμέτρου της βελόνας καθώς υψηλή ροη με μικρή διάμετρο βελόνα συνεπάγεται με αιμόλυση λόγω των πιέσεων που δημιουργούνται.
  • Διάβασε επίσης: Λοίμωξη αυτόχθονης αρτηριοφλεβικής επικοινωνίας (fistula)

    Αν κατά την διάρκεια της συνεδρίας υπάρχει πιθανότητα αιμόλυσης τότε η θεραπεία πρέπει να σταματήσει άμεσα, και το αίμα το οποίο βρίσκεται μέσα στο μηχάνημα της αιμοκάθαρσης να μην επιστραφεί στον ασθενή. Τέλος θα πρέπει να ελέγχονται όλες οι περιπτώσεις αιμόλυσης του ασθενούς και να ανευρίσκεται η πιθανή αιτία.

    https://www.nephron.gr

    https://www.nefropatheis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To dwrea-zois.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.