Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020

Sea Dialysis: Μια πρότυπη μονάδα αιμοκάθαρσης στη Μύκονο

 

Η Μονάδα Αιμοκάθαρσης Sea Dialysis βρίσκεται στη Μύκονο και είχε ως οδηγό το όραμά της να μπορεί να δοθεί η δυνατότητα σε άτομα που πάσχουν από Χρόνια Νεφρική Νόσο να απολαύσουν τις διακοπές τους με ασφαλή και υγιή τρόπο σε ένα από τα πιο όμορφα νησιά της Ελλάδας. Η Μονάδα λειτουργεί σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες για την εξασφάλιση των υψηλότερων ποιοτικά παροχών υγείας στους ασθενείς, ενώ παράλληλα το περιβάλλον της μοιάζει με αυτό ενός πολυτελούς ξενοδοχείου.

Στην παρακάτω συνέντευξη, που έδωσε στον «Εθνικό Κήρυκα» η ιδιοκτήτρια του κέντρου αιμοκάθαρσης Sea Dialysis στη Μύκονο, Αγγελική Κορομβόκη, παρουσιάζεται η γενικότερη ιδέα, οι κανόνες λειτουργίας και η ιδιαιτερότητα του καινοτόμου αυτού εγχειρήματος.

Πώς ξεκίνησε η Sea Medical;

Πρακτικά η Sea Medical, η κλινική, έγινε με επενδύσεις στον ιατρικό τουρισμό, τον οποίο πιστεύουμε πολύ σαν ιδέα και θεωρούμε πως η Ελλάδα έχει να προσφέρει πολλά σε αυτό το κομμάτι. Οπότε το 2017 εξαγοράσαμε την πολυκλινική Sea Medical στη Μύκονο, η οποία ανήκε σε έναν γιατρό με σκοπό να ξεκινήσουμε το δικό μας κομμάτι στον τομέα του ιατρικού τουρισμού και να επεκτείνουμε και τις ίδιες τις παροχές της πολυκλινικής. Η πολυκλινική είναι πρωτοβάθμιας φροντίδας, δηλαδή είμαι στη Μύκονο, κάτι έπαθα, χτύπησα το πόδι μου, κάπου να πάω, δεν είναι με προγραμματισμένα ραντεβού, ότι θα ξεκινήσει κάποιος από την Αμερική να έρθει. Οπως μεταφράζουμε εμείς τον ιατρικό τουρισμό, ο σκοπός μας είναι στη λογική ότι ο άλλος έρχεται προγραμματισμένα σε εμάς γιατί είμαστε εκεί, όχι επειδή συνέβηκε κάτι ad hoc και ψάχνει να βρει ένα κέντρο που υπάρχει στη Μύκονο. Οπότε πρέπει να βάλεις και υπηρεσίες για να μπορεί ο κόσμος να εξυπηρετηθεί με αυτόν τον τρόπο και ξεκινήσαμε με τη μονάδα αιμοκάθαρσης που είναι ξεκάθαρα ένα κομμάτι ιατρικού τουρισμού. Tο κίνητρο εκεί πέρα για τον ασθενή είναι το να υπάρχει η μονάδα οπότε να ξεκινήσει να σκέφτεται τις διακοπές του, γιατί για τους νεφροπαθείς αν δεν υπάρχει μονάδα αιμοκάθαρσης πρακτικά είναι σαν να είναι off the list αυτό το μέρος για διακοπές. Πρακτικά ανοίγει ένα μέρος για διακοπές για τους νεφροπαθείς που κατά τα άλλα είναι ένας πάρα πολύ δημοφιλής προορισμός, οπότε αυτή είναι η λογική και είναι το πρώτο εγχείρημα που κάνουμε στο κομμάτι του ιατρικού τουρισμού σοβαρά οπότε η μονάδα αιμοκάθαρσης ξεκίνησε φέτος τον Ιούλιο και πέρα από το κομμάτι του τουρισμού καλύπτει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα για τους νεφροπαθείς στα νησιά που δεν υπάρχουν τόσες πολλές μονάδες στο κάθε νησί ώστε να καλύπτονται οι νεφροπαθείς οι ντόπιοι ας πούμε.

Εχουμε και πελάτες από τα γύρω νησιά αλλά και Μυκονιάτες και από τη Σύρο που πολλές φορές πήγαιναν ως την Αθήνα και μετά εξυπηρετούνται και κάποιοι ασθενείς από Πάρο, Νάξο, Τήνο και από τα γύρω νησιά επειδή οι συνδέσεις είναι πιο εύκολες. Οπότε γίνεται ένα πολύ μεγάλο έργο και για την τοπική κοινότητα και παράλληλα όμως εξυπηρετεί και την ανάγκη και των Ελλήνων να ταξιδέψουν γιατί πάλι είναι ένα θέμα το να εξασφαλίσεις τη θέση αιμοκάθαρσής σου για να αποφασίσεις να πας κάπου διακοπές.

Εχουμε και ασθενείς που δεν θέλουν απαραίτητα να πάνε στη Μύκονο, δηλαδή μπορεί να θέλουν να πάνε στην Πάρο ή στη Νάξο και κάνουν αιμοκάθαρση σε μας και πηγαινοέρχονται μέρα παρά μέρα. Γι' αυτό επιλέχθηκε η Μύκονος, για τη στρατηγική της θέση, γιατί είναι well-connected και με τα άλλα τα νησιά αλλά και σαν διεθνής προορισμός, επειδή μπορεί να εξυπηρετήσει και αυτές τις περιπτώσεις. Οπότε ξεκινήσαμε τον Ιούλιο, σε εποχή Covid που προφανώς στον τουρισμό γενικότερα υπήρχε μια δυσκολία, πόσο μάλλον για ευπαθείς ομάδες, αλλά είναι κάτι που το πιστεύουμε πολύ και ήδη έχουμε πολύ καλά δείγματα και από εκτός Ελλάδας, από Αμερική συγκεκριμένα.

Σκέφτεστε να το επεκτείνετε και σε άλλους τομείς υγείας εκτός από την αιμοκάθαρση;

Ναι, δηλαδή εμάς αυτή ήταν η πρώτη μας κίνηση σε έναν δημοφιλή προορισμό για να μπορούμε να τεστάρουμε το κόνσεπτ αυτού που πιστεύουμε και να δούμε σε ποια πλαίσια μπορεί να γίνει. Από εκεί και πέρα είτε μπορούμε να επεκταθούμε στην αιμοκάθαρση, δηλαδή να γίνει και σε άλλους προορισμούς κάτι αντίστοιχο, αλλά είτε και στη Μύκονο με παροχή άλλου είδους ιατρικών υπηρεσιών, π.χ. οδοντιατρική, δερματολογία. Eίναι δηλαδή σαν ένα πάρκο, ένα μεγάλο χώρο ο οποίος έχει την πολυκλινική, έχει τη μονάδα και υπάρχει χώρος και για επέκταση για άλλες υπηρεσίες σε περίπτωση που δούμε ότι πρακτικά υπάρχει το ενδιαφέρον.

Ουσιαστικά, είναι μια γενικότερη κίνηση, δηλαδή παρακολουθώντας και λίγο νομίζω ότι είναι και πολύ επίκαιρο, δηλαδή είδαμε πως η Ελλάδα προσπαθεί να γυρίσει, πόσο εξαρτάται από τον τουρισμό και πως προσπαθεί ουσιαστικά να φύγει από τη λογική της σεζόν, από τη λογική τού μόνο ήλιος και θάλασσα και να μπορεί να πει ότι είμαι και ένας σοβαρός πάροχος ιατρικών υπηρεσιών, μπορεί να μην είσαι ο πιο φθηνός ή ο πιο ειδικός όπως μπορεί να είναι η Ταϊλάνδη ή άλλες χώρες, αλλά μπορείς πρακτικά να πεις ότι αφού έχεις τον ήλιο και τη θάλασσα να πεις ότι αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να έρθουν σε μένα γιατί θα έχουν τις υπηρεσίες τους αλλά παράλληλα θα έχουν και τον λόγο που όλοι έρχονται στην Ελλάδα που είναι η ομορφιά. Οπότε γενικά υπάρχει ένας προσανατολισμός στο πώς μπορούμε να ανοίξουμε τις υπηρεσίες μας στον τουρισμό και αυτή την ευκαιρία είδαμε κι εμείς σε αυτό.

Στη μονάδα αιμοκάθαρσης ποιες μέθοδοι χρησιμοποιούνται;

Οι βασικές μέθοδοι αιμοκάθαρσης είναι η κλασική, η κλασικού τύπου αιμοκάθαρση, λέγεται HDF στο εξωτερικό και μετά και η online μια πιο εξελιγμένη, καινούργια και πιο ασφαλής. Αυτές είναι οι δύο βασικές και τις έχουμε, τις παρέχει το μηχάνημά μας, παρ' όλα αυτά εμείς χρησιμοποιούμε το πρωτόκολλο ειδικά για τους φιλοξενούμενους επισκέπτες που πρακτικά έχει ο ασθενής από τον θεράποντα γιατρό του στη χώρα διαμονής του.

Τι είδους εξοπλισμό χρησιμοποιεί η SEA Dialysis;

Εθνικός Κήρυξ

Εχουμε τα μηχανήματα από την εταιρεία Baxter. Είναι ελληνοαμερικανική εταιρεία καινοτόμα στον χώρο της και έχουμε την τελευταία τεχνολογία που έχουνε βγάλει αν θυμάμαι καλά πέρυσι, φέτος κυκλοφόρησαν τα πρώτα μηχανήματα. Μετά, το άλλο πολύ βασικό κομμάτι της αιμοκάθαρσης για να εξασφαλίσεις μια αξιόπιστη και ασφαλή θεραπεία είναι το κομμάτι της ποιότητας του νερού που χρησιμοποιείται. Εκεί έχουμε την τεχνολογία αντίστροφης ώσμωσης από την εταιρεία Βατέρα που πρακτικά καθαρίζει το νερό της πόλης και είναι αυτό που χρησιμοποιείται από την αιμοκάθαρση ώστε να είναι φιλτραρισμένο και αυτό που πρέπει. Μετά το άλλο πολύ σημαντικό είναι η ομάδα, έχουμε μια πολύ εξειδικευμένη ομάδα νεφρολόγων και νοσηλευτικό προσωπικό που εξειδικεύεται στην αιμοκάθαρση και έχει μετακομίσει στη Μύκονο μόνιμα για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της μονάδας και πρακτικά επιβλέπει τους ασθενείς και τους φροντίζει καθ' όλη τη διάρκεια της θεραπείας. Και επίσης είναι πολύ σημαντικό ότι έχουμε δίπλα την πολυκλινική η οποία συστεγάζει πολλές ειδικότητες. Εχουν καρδιολόγο, έχουμε γενικό γιατρό, εξωτερικά ιατρεία, γυναικολόγο κ.τ.λ., οπότε οτιδήποτε άλλο προκύψει, κάποια επιπλοκή κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης, υπάρχει μια πολύ συγκεκριμένη αντιμετώπιση διαχείρισης. Επίσης, έχουμε και τμήμα επειγόντων και γενικά η πολυκλινική είναι χρήσιμη και για όλους τους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού, γιατί δεν υπάρχει νοσοκομείο στο νησί, υπάρχει το κέντρο υγείας αλλά είναι πολύ βασικό για τους ασθενείς που έρχονται να ξέρουν ότι υπάρχει ένας πάροχος ιδιωτικός που θα τους εξασφαλίσει ότι εάν κάτι τους συμβεί θα μπορεί να κανονιστεί η διακομιδή στην Αθήνα εάν χρειαστεί. Εμείς έχουμε συνεργασία με τα μεγαλύτερα νοσοκομεία στην Αθήνα, οπότε πρακτικά παρέχουμε ασφάλεια.

Ποιες άλλες υπηρεσίες παρέχετε;

Οσον αφορά το κομμάτι της αιμοκάθαρσης, οι βασικές υπηρεσίες είναι ότι παρέχουμε όλη την ασφάλεια, η τοποθεσία της μονάδας στο νησί είναι πολύ κοντά στο αεροδρόμιο, οπότε είναι πάρα πολύ εύκολο ως προς την προσέγγιση. Οι χώροι είναι πολύ ευρύχωροι, έχουν θέα, είναι έτσι προσαρμοσμένη η μονάδα ώστε να είναι φιλική. Πρακτικά το σκεπτικό μας είναι ότι εφόσον ο άλλος έρχεται για διακοπές και η συχνότητα της θεραπείας είναι μέρα παρά μέρα δεν θέλει να καταθλίβεται αυτές τις ώρες που πάει μέσα, οπότε είναι φτιαγμένο πάρα πολύ πολυτελώς το κέντρο, έχει θέσεις που βλέπουνε θέα στο Αιγαίο, οπότε είναι πιο ευχάριστο το περιβάλλον. Μετά το άλλο είναι, ότι είναι πολύγλωσσο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, μιλάνε αγγλικά κι άλλες γλώσσες, έχουμε δωρεάν wifi, δωρεάν πάρκινγκ, δορυφορική τηλεόραση ώστε να απασχολούνται οι ασθενείς, παρέχουμε σνακς.

Επίσης, κάνουμε συνεργασίες με άλλες υπηρεσίες στο νησί, κυρίως ξενοδοχειακές, ώστε να παρέχουμε και το κομμάτι της διαμονής, δηλαδή εάν κάποιος ασθενής που πρώτη του προτεραιότητα είναι οι παροχές αιμοκάθαρσης, πρώτα θα κοιτάξει το κέντρο και μετά ξενοδοχεία, πτήσεις κ.τ.λ., κάνουμε προτάσεις σε σχέση με αυτό και έχουμε εξασφαλίσει και ειδικές εκπτώσεις για τους ασθενείς σε διάφορες κατηγορίες ξενοδοχείων στη Μύκονο. Εχουμε επίσης ιδιωτικά δωμάτια αιμοκάθαρσης ώστε εάν κάποιος θέλει να κάνει σε πριβέ χώρο και δε θέλει να είναι με άλλους στον χώρο, λόγω και του προορισμού που θέλουνε, να έχουνε μια ιδιωτικότητα. Προσφέρουμε επίσης τη μεταφορά από και προς τη μονάδα για τους ασθενείς. Τώρα για την πολυκλινική είναι τα εξωτερικά ιατρεία, έχουμε πάνω από δεκαπέντε ειδικότητες, έχουμε ορθοπεδικό, οδοντίατρο, ΩΡΛ κ.τ.λ., έχουμε τμήμα επειγόντων. Oπως είπα συνεργαζόμαστε και με ιδιωτικά νοσοκομεία στην Αθήνα σε περίπτωση που χρειαστεί να γίνει κάποια αεροδιακομιδή και το συντονίζουμε εμείς. Υπάρχει πλήρως εξοπλισμένο διαγνωστικό και μικροβιολογικό κέντρο για εξετάσεις όλων των τύπων, έχουμε αξονικό τομογράφο για ατυχήματα και ό,τι προκύψει. Κατ' οίκον νοσηλεία και επίσκεψη γιατρού σε περίπτωση που κάποιος ας πούμε χρειαστεί κάτι, είτε αρρωστήσει ή κάτι και δε θέλει ή δεν μπορεί να έρθει στην κλινική. Έχουμε και ασθενοφόρο στο νοσοκομείο το οποίο ανήκει στη κατηγορία της πρωτοβάθμιας υγείας.

Για τον Covid τι μέτρα λαμβάνετε;

Για όλους είναι ένα δύσκολο κομμάτι και προφανώς σαν πάροχοι υγείας σκοπός και ευθύνη μας είναι να εγγυηθούμε την ασφάλεια των ασθενών και να σιγουρευτούμε ότι τηρούνται όλα τα μέτρα. Προφανώς ακολουθούμε τις οδηγίες και του ΕΟΔΥ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και στο κομμάτι της μονάδας της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας που έχει εξειδικευμένα μέτρα για τις μονάδες αιμοκάθαρσης. Συγκεκριμένα, οι επιστημονικοί διευθυντές και στον τομέα της αιμοκάθαρσης αλλά και στην πολυκλινική έχουν θεσπίσει και ειδικά μέτρα, γιατί είναι ευπαθείς ομάδες οπότε πρέπει να δίνεται μεγαλύτερη προσοχή.

Ενδεικτικά κάποια πράγματα είναι, όσον αφορά τους επισκέπτες, ότι ζητάμε πάντα ένα αρνητικό τεστ εντός 48 ωρών για να μπορούμε να τους δεχτούμε στη μονάδα αλλά επίσης διεξάγουμε και τεστ κατά την άφιξή τους για να σιγουρευτούμε ότι κατά τη διαδρομή δεν κόλλησαν κάτι και μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα απομονώνονται και κάνουν με ειδικό προσωπικό και σε ξεχωριστό χώρο την αιμοκάθαρση οι ασθενείς. Eχουμε άτομο που θερμομετρεί οποιονδήποτε μπαίνει μέσα και υπάρχει αυστηρός τρόπος εισαγωγής μέσα στη μονάδα. Μάσκα προφανώς, αντισηπτικά και όλα αυτά καθ' όλη τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης. Απαγορεύονται οι συνοδοί για τώρα λόγω της κατάστασης. Γενικά επιτρέπονται και έχουμε προβλέψει και χώρους που να μπορούν οι συνοδοί να είναι μαζί κατά τη διάρκεια της θεραπείας αλλά τώρα με τον Covid δυστυχώς πρέπει να περιοριστεί.

Την ιδέα αυτή πώς τη σκεφτήκατε και γιατί συγκεκριμένα να έρθει κάποιος στη Μύκονο για αιμοκάθαρση;

Η αιμοκάθαρση βασικά επιλέχθηκε γιατί η ανάγκη δεν ξεκινάει επειδή κάποιος θέλει να έρθει στη Μύκονο ή επειδή θέλει να κάνει αιμοκάθαρση, θέλει απλά να χαλαρώσει, όχι στη Μύκονο συγκεκριμένα αλλά σε ένα όμορφο ελληνικό νησί για να απολαύσει τις διακοπές του και να ξεκουραστεί, απλά η αιμοκάθαρση ουσιαστικά πρέπει να εξασφαλιστεί για να ξεκινήσουνε να έρθουνε. Αρα, θεωρούμε ότι είναι μια πιο εύκολη είσοδος στο κομμάτι του τουρισμού γιατί πρακτικά είναι ο προορισμός που τραβάει και προφανώς και τηρείται το πρωτόκολλο και παρέχονται τα πάντα αλλά η ανάγκη είναι ότι θέλω να πάω στη Μύκονο γιατί είναι ένας πολύ όμορφος προορισμός και θέλω να περάσω καλά και να ξεχάσω τα προβλήματά μου. Η Μύκονος είναι ένα πανέμορφο νησί αλλά και ένας πολύ δημοφιλής προορισμός και εκτός Ελλάδος, είναι bucket list προορισμός για πάρα πολύ κόσμο. Και στην Αμερική ειδικότερα, τους αρέσει πολύ ως προορισμός η Μύκονος και η Σαντορίνη, επειδή έχω ζήσει πολύ στο εξωτερικό το λέω. Αλλά επίσης είναι ένα νησί που για μένα προσφέρει έναν συνδυασμό της ελληνικής ομορφιάς αλλά έχει και τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα που μπορεί να θέλουν, έχει το επίπεδο υπηρεσιών που μπορεί να ψάχνει ένας ξένος και επίσης μπορεί να προσφέρει τα πάντα, από τη διασκέδαση και τα γραφικά ή ξακουστά εστιατόρια μέχρι οικογενειακές διακοπές, την ξεκούραση. Επίσης, εμείς είμαστε ανοιχτοί όλη τη διάρκεια του χρόνου οπότε μπορεί να θέλουν να έρχονται και σε πιο ήσυχες περιόδους, υπάρχουν καταλύματα ανοιχτά όλο τον χρόνο. Οπότε πραγματικά μπορεί να καλύψει τις ανάγκες όλων και είναι πάρα πολύ εύκολα προσβάσιμη διεθνώς, δηλαδή έχει απευθείας πτήσεις από πάρα πολλούς προορισμούς. Η στρατηγική θέση, που είπαμε είναι στις Κυκλάδες, είναι πολύ καλά συνδεδεμένη με άλλα νησιά και έχει και τις υποδομές να στηρίξει ένα τέτοιο κοινό από όλο τον κόσμο. Επίσης, για εμάς σημασία έχει το ότι έχουμε την κλινική που είναι δίπλα μας και μας εξασφαλίζει ότι μπορούμε να παρέχουμε την ποιότητα υγείας που θέλουμε σε περίπτωση που χρειαστεί ή κάτι πάει στραβά. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη παροχή υγείας πέραν της αιμοκάθαρσης. Είναι το θέμα της Μυκόνου, για κάποιο λόγο όλος ο κόσμος πάντα την προτιμάει και έχει κάνει και μια πολύ καλή δουλειά και η τοπική κοινωνία να προωθήσει πολύ το νησί κυρίως στο εξωτερικό. Οπότε θεωρώ ότι σαν μέρος αποτελεί μια πολύ καλή πρώτη επιλογή για αυτό το εγχείρημα.

https://www.ekirikas.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To dwrea-zois.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.