Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021

Ανάκληση της νομοθετικής ρύθμισης του Υπουργείου Υγείας σχετικά με τη στελέχωση των Μονάδων Χρόνιας Αιμοκάθαρσης, ζητά η Ε.Ν.Ε.

Η Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία καλεί με έγγραφο της, το υπουργείο Υγείας, να ανακαλέσει την αυθαίρετη και πρωτοφανή, για τα ελληνικά αλλά και τα διεθνή δεδομένα, νομοθετική ρύθμιση της στελέχωσης των ΜΧΑ


Προς


α)Υπουργό Επικρατείας
κ. Γεραπετρίτη Γεώργιο
β)Υπουργό Υγείας
κ. Κικίλια Βασίλειο

Κοινοποίηση
Αν. Υπουργό
κ. Κοντοζαμάνη Βασίλειο

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Η Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία (ΕΝΕ) είναι η επίσημη επιστημονική

εταιρεία των νεφρολόγων της Ελλάδας. Σκοπός της εταιρείας, με βάση το καταστατικό της (άρθρο 2), είναι η συμβολή στην έρευνα, μελέτη, πρόληψη και αντιμετώπιση των νεφρικών νοσημάτων, η προαγωγή της νεφρολογίας στην Ελλάδα και διεθνώς, η επιστημονική και
επαγγελματική εξέλιξη των μελών της καθώς και η υποστήριξη των κοινών επαγγελματικών τους θεμάτων.

Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, την έκπληξή μας όταν πληροφορηθήκαμε την ψήφιση άρθρου (άρθρο 39, παράγραφος 2) με διάταξη, που κατατέθηκε υπό τη μορφή τροπολογίας και μάλιστα χωρίς αιτιολογική έκθεση, και που αφορά άμεσα την επαγγελματική αποκατάσταση των νεφρολόγων, καθώς δεν υπήρξε προηγούμενη σχετική συζήτηση ή, έστω, ενημέρωση του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) της ΕΝΕ.

Στο άρθρο αναφέρεται ότι στις μονάδες χρόνιας αιμοκάθαρσης (ΜΧΑ) θα μπορούν να εργάζονται, σε περίπτωση έλλειψης νεφρολόγων, παθολόγοι ή καρδιολόγοι μετά από τρίμηνη εκπαίδευση σε δημόσιο ή ιδιωτικό κέντρο. Είναι γνωστό ότι η ποιότητα της αιμοκάθαρσης στην Ελλάδα είναι κορυφαία και ότι έχουμε από τα καλύτερα ποσοστά επιβίωσης των αιμοκαθαιρομένων ασθενών παγκοσμίως. Αυτό οφείλεται στην εξαιρετική κατάρτιση των νεφρολόγων, στο άριστα εκπαιδευμένο νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και στην ποιότητα των μηχανημάτων και υλικών που χρησιμοποιούνται στις μονάδες αιμοκάθαρσης.

Είναι, επίσης, γνωστό ότι στην Ελλάδα, υπάρχει μειωμένος αριθμός νέων νεφρολόγων, όπως συμβαίνει άλλωστε και σε άλλες ειδικότητες, γεγονός που οφείλεται στα γνωστά προβλήματα που δημιούργησε η οικονομική κρίση. Σε καμία όμως άλλη ειδικότητα δεν έχει υπάρξει νομοθετική ρύθμιση (και μάλιστα χωρίς καν την έγκριση του ΚΕΣΥ), που να προβλέπει ταχύρρυθμη και αμφιβόλου ποιότητας εκπαίδευση άλλων ιατρικών ειδικοτήτων προς πλήρωση των ελλείψεων των ειδικών ιατρών.

Το γεγονός ότι το ψηφισθέν νομοσχέδιο αναφέρεται και σε εκπαίδευση στον ιδιωτικό τομέα εγείρει μεγάλες ανησυχίες, και στερείται επιστημονικής τεκμηρίωσης για την ασφάλεια των ασθενών, γιατί είναι δεδομένο ότι η εκπαίδευση των ιατρών στην Ελλάδα γίνεται μόνο στα δημόσια νοσοκομεία και με βάση εγκεκριμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης. Επιπλέον, δεν αναφέρονται τα κριτήρια επιλογής και ορισμού των κέντρων που θα δώσουν εκπαίδευση. Εξάλλου, το χρονικό διάστημα της εκπαίδευσης είναι πολύ μικρό, δεδομένου ότι οι ειδικευόμενοι νεφρολογίας εκπαιδεύονται από έξι μήνες έως ενάμιση χρόνο στη μονάδα τεχνητού νεφρού κατά την διάρκεια της ειδικότητάς τους.

Θεωρούμε ότι η χωρίς κριτήρια και η με τόση ευκολία απόκτηση εμπειρίας στην νεφρολογία θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση της προσέλευσης ιατρών στην ειδικότητα, με αποτέλεσμα να υποβαθμιστεί η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας στους αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς, λόγω πραγματικής έλλειψης νεφρολόγων.

Καλούμε το υπουργείο να ανακαλέσει αυτήν την αυθαίρετη και πρωτοφανή για τα ελληνικά αλλά και τα διεθνή δεδομένα νομοθετική ρύθμιση και να συζητήσει με την Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία, την ελληνική νεφρολογική κοινότητα αλλά και τους εμπλεκόμενους φορείς για την προώθηση εναλλακτικών προτάσεων και την ανεύρεση των καλύτερων λύσεων στο θέμα της στελέχωσης των ΜΧΑ. Η ΕΝΕ συμφωνεί ότι χρειάζεται επικαιροποίηση του νομικού πλαισίου που διέπει τη στελέχωση και εν γένει λειτουργία των μονάδων αιμοκάθαρσης στις ιδιωτικές κλινικές και των ΜΧΑ και είναι στη διάθεση του Υπουργείου Υγείας για συζήτηση, με σκοπό την επίτευξη αυτού του στόχου.

Πρωταρχική επιδίωξη και κύριο μέλημα όλων μας θα πρέπει να είναι η ασφάλεια και η υψηλή ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας στους αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς.

Επιφυλασσόμεθα παντός νομίμου δικαιώματός μας τόσο για τα μέλη μας όσο και για τους ασθενείς μας, που η υγεία τους μπορεί να βρεθεί σε κίνδυνο, αν και εφόσον μη ειδικοί ιατροί προσφέρουν υπηρεσίες στις ΜΧΑ.

Με εκτίμηση
H Πρόεδρος
Παπαδοπούλου Δωροθέα

H Γενική Γραμματέας
Σπαΐα Σοφία

https://www.nephron.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To dwrea-zois.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.