Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021

Επείγοντα μέτρα για τη φροντίδα των νεφροπαθών της Ζακύνθου

Την ανάγκη επειγόντων μέτρων για τη φροντίδα των νεφροπαθών της Ζακύνθου και τη στελέχωση της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο Νοσοκομείου Ζακύνθου ζητά με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ, απευθυνόμενο προς τον υπουργό Υγείας.

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Παπαναστάσης:

«Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Νοσοκομείο της Ζακύνθου, λόγω έλλειψης προσωπικού δεν μπορεί να αντιμετωπίσει επαρκώς τις ανάγκες των 35 αιμοκαθαρόμενων

ασθενών, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των 2 γιατρών που υπηρετούν στην ΜΤΝ.

Σύμφωνα με την προβλεπόμενη αντιστοιχία γιατρών/ασθενών, θα έπρεπε να στελεχώνεται η ΜΤΝ με 4 ειδικούς γιατρούς.

Λόγω αυτής της κατάστασης, οι νεφροπαθείς στο νησί της Ζακύνθου αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα. Ορισμένοι ταλαιπωρούνται μόνιμα σωματικά, ψυχολογικά και οικονομικά διότι εξαναγκάζονται να μετακινούνται για τη διαδικασία της αιμοκάθαρσης στην Πάτρα, ενώ άλλοι έχουν αναγκαστεί ακόμα και να μετακομίσουν στην Πάτρα ή την Αττική. Εν μέσω πανδημίας η αναγκαστική αυτή μετακίνηση πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον κορονοϊό, με σοβαρό κίνδυνο ακόμα και για τη ζωή των ανθρώπων αυτών που ανήκουν στις πλέον ευάλωτες ομάδες ασθενών.

Η υποστελέχωση της ΜΤΝ είναι διαχρονική ευθύνη των κυβερνήσεων, αντίστοιχα και της σημερινής, διότι δεν παίρνει όλα τα μέτρα που απαιτούνται προκειμένου να λυθεί το σοβαρό αυτό πρόβλημα.

Η γνωστή επίκληση των "άκαρπων προκηρύξεων" αποτελεί φτηνή δικαιολογία, μεταθέτει την ευθύνη στους γιατρούς, ενώ η ίδια η κυβέρνηση με τους απαράδεκτους όρους και συνθήκες δουλειάς, το αυξημένο κόστος ζωής σε συνθήκες περικοπών, την ανεπαρκή κάλυψη κοινωνικών αναγκών, διαμορφώνει αποτρεπτικούς ή και απαγορευτικούς όρους για την κάλυψη αυτών των θέσεων.

Αυτή η κατάσταση είναι παράγωγο της πολιτικής της κυβέρνησης προκειμένου τόσο οι ασθενείς όσο και οι εργαζόμενοι να "στοιχίζουν" φθηνά, να μην παρεκκλίνουν από τους αντιλαϊκούς δημοσιονομικούς στόχους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε:

  • Να στελεχωθεί άμεσα η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου της Ζακύνθου με το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για την κάλυψη των αναγκών της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού και των νεφροπαθών του νησιού.

    • Να εξασφαλιστεί άμεσα η απαραίτητη διαδικασία της αιμοκάθαρσης για όλους τους ασθενείς που την έχουν ανάγκη και τους συνοδούς τους, χωρίς κανένα κόστος (μεταφορά, διαμονή, διατροφή)».

  • https://www.902.gr

  • https://www.nefropatheis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To dwrea-zois.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.