Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022

Το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου συνεισφέρει σε ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τη βελτίωση των διαδικασιών μεταγγίσεων και μεταμοσχεύσεων

Το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου συνεισφέρει στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τη βελτίωση των διαδικασιών επεξεργασίας αίματος, ιστών και κυττάρων, με στόχο να  ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι για τους ασθενείς που λαμβάνουν ανάλογες θεραπείες.

Το Αιματολογικό Τμήμα και η Διεύθυνση Πληροφορικής του Νοσοκομείου, μαζί με την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, την Τράπεζα Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης και με τη συνεργασία του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας και του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, συνιστούν την ελληνική ομάδα συμμετοχής στην Κοινή Ευρωπαϊκή Δράση GAPP (FacilitatinG of Authorization of Preparation Processes for bloodtissue and cells).

Σε συνεργασία με επιστήμονες

 17 ευρωπαϊκών χωρών, μέσω της Δράσης επιχειρούν την ομογενοποίηση των διαδικασιών επεξεργασίας αίματος, αιμοποιητικών προγονικών κυττάρων από το μυελό και το ομφαλικό αίμα, καθώς και ιστών για μεταμόσχευση. Σκοπός να αναπτυχθεί μια κοινή προσέγγιση από τις αρμόδιες αρχές κάθε χώρας για την αξιολόγηση και έγκριση των διαδικασιών παραγωγής μοσχευμάτων αίματος, ιστών και κυττάρωνδεδομένου ότι η ΕΕ θα αναθεωρήσει τη σχετική νομοθεσία το προσεχές διάστημα.

Στο πλαίσιο της συμμετοχής τουτο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου φιλοξένησε στο αμφιθέατρό του, σε υβριδική μορφή, το Τελικό Συνέδριο Διάχυσης της Ευρωπαϊκής Κοινής Δράσης GAPP, την Πέμπτη 20 και την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022. 

Όπως υπογράμμισε η επικεφαλής της ομάδας του Νοσοκομείου, Διευθύντρια του Αιματολογικού Τμήματος Άννα Κιουμή, «η επιστημονική συνεργασία αποσκοπεί στην ανάπτυξη των κατευθυντήριων γραμμών για τον ορισμό κριτηρίων ποιότητας στη διαδικασία προετοιμασίας του αίματος, των ανθρωπίνων ιστών και κυττάρων, οι οποίες αφορούν στην αδειοδότηση, συλλογή, επεξεργασία, συντήρηση, αποθήκευση και διανομή του αίματος, ιστών και κυττάρων. Οι κατευθυντήριες γραμμές θα αποτελέσουν τον οδηγό ώστε να υπάρξει η αντίστοιχη εναρμόνιση στα κράτη-μέλη και κάθε χώρα να έχει κοινές προσεγγίσεις για τον ασθενή».

Από την πλευρά της, η Διευθύντρια της Αιματολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ και της Δημόσιας Τράπεζας Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης, Καθηγήτρια Αιματολογίας Ελένη Παπαδάκη, τόνισε ότι «η τεχνογνωσία μεταβάλλεται γρήγορα και είναι σημαντικό οι αλλαγές να γνωστοποιούνται στην Πολιτεία, ώστε να τις αδειοδοτεί για να υπάρχουν κανόνες και να εξαλειφθούν οι ανισότητες για τους ασθενείς. Η επιστημονική συνεργασία έχει ήδη συμβάλλει στην προαγωγή της γνώσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και με τη διάδοση των δράσεων θα ωφεληθούν οι ασθενείς,  ανεξαρτήτως από τη χώρα όπου νοσηλεύονται».

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου Μιχάλης Καραβιώτης ανέφερε ότι θεωρεί δεδομένη τη μελλοντική στήριξη ανάλογων δράσεων, με επίκεντρο τη διάχυση της επιστημονικής γνώσης και τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους ασθενείς.

Η Δράση GAPP, συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Προγράμματος Υγείας ΕΕ, ξεκίνησε το Μάιο του 2018 και διαρκεί 45 μήνες.


https://medlabgr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To dwrea-zois.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.