Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022

Πώς να ελέγξετε εάν έχετε διαβήτη με ένα μόνο ποτήρι νερό

Ο διαβήτης είναι μια από τις ασθένειες που αυξάνεται παγκοσμίως και, παρόλο που υπάρχουν τρόποι να τον κρατήσετε μακριά, πολλές φορές οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι νοσούν.

Της  Έπη Τρίμη

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποια είναι τα σημάδια που μας προειδοποιούν ότι κάτι στο

σώμα μας δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε.

Πώς θα γίνει ο έλεγχος

Είναι ιδιαιτέρως απλό καθώς πίνοντας ένα ποτήρι νερό μπορείς να διακρίνεις τη γεύση που αφήνει στο στόμα σου. Εάν η γεύση είναι γλυκιά όπως πίνετε το νερό και δεν έχετε προσθέσει γλυκαντικά αποτελεί ένδειξη ( σ.σ. αν επαναλάβετε το τεστ και είναι ίδιο) θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ στο Οχάιο, υπάρχουν λόγοι για να παραμείνετε σε εγρήγορση και να δώσετε προσοχή σε ορισμένα σημάδια που σας δίνει το σώμα σας που μπορεί να είναι συμπτώματα διαβήτη.
Οι ειδικοί στο κέντρο εξήγησαν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι μερικές φορές παρατηρούν μια απροσδόκητη γλυκιά γεύση όταν πίνουν σκέτο νερό και ότι μερικές φορές υποδηλώνει την αδυναμία του σώματός σας να ρυθμίσει το σάκχαρό σας, το οποίο είναι πιθανό σημάδι διαβήτη.

Οι ειδικοί υπενθύμισαν ότι υπάρχει μια ορμόνη που ονομάζεται γλυκαγόνη «που παράγεται από το πάγκρεας σας και συνεργάζεται με την ορμόνη ινσουλίνη για να ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας».

«Ενώ η ινσουλίνη εμποδίζει το υψηλό σάκχαρο στο αίμα, η δουλειά της γλυκαγόνης είναι να εμποδίζει το σάκχαρο στο αίμα να πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Αυτές οι ορμόνες μπορούν να ξεφύγουν από τον διαβήτη και αυτό θα μπορούσε να προκαλέσουν υψηλότερο σάκχαρο στο αίμα», άρα και στη γλυκιά γεύση».

Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι όλοι όσοι νιώθουν μια γλυκιά γεύση στο στόμα τους έχουν διαβήτη, υπάρχουν και άλλες βιολογικές αιτίες που θα μπορούσαν να εξηγήσουν αυτή την κατάσταση. Ωστόσο, ο διαβήτης είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες.

Τα συμπτώματα που πρέπει να δώσετε προσοχή

Εκτός από το σύμπτωμα της γλυκιάς γεύσης υπάρχουν και άλλα που μπορούν να μας προειδοποιήσουν ότι πάσχουμε από αυτή την ασθένεια. Ένα από αυτά μπορεί να είναι η αυξημένη δίψα, η αυξημένη όρεξη και η συχνοουρία , μεταξύ άλλων.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ)  προειδοποιεί ότι περίπου 422 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν σήμερα διαβήτη και 1,5 εκατομμύριο θάνατοι αποδίδονται άμεσα σε αυτή τη χρόνια ασθένεια κάθε χρόνο.

https://www.enimerotiko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To dwrea-zois.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.