Κυριακή 22 Μαΐου 2022

Καρδιακή ανεπάρκεια: Με τηλεϊατρική οι ασθενείς ελέγχονται καλύτερα

Μπορεί η παρακολούθηση των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια να είναι σημαντική, όμως ακόμη σημαντικότερη είναι η δέσμευση των ασθενών να τηρούν την αγωγή που χρειάζεται για τον έλεγχο της πάθησης. Εκείνο όμως που είναι εντυπωσιακότερο, είναι ότι ο έλεγχος για την τήρηση της αγωγής, δεν είναι ανάγκη να γίνεται με επίσκεψη του ασθενή στο ιατρείο, αλλά αντίθετα, τα ίδια αποτελέσματα μπορούν να επιτευχθούν και με παρακολούθηση εξ΄ αποστάσεως.

Στη διαπίστωση αυτή καταλήγει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA και αφορά ασθενείς που πήραν εξιτήριο μετά από νοσηλεία για καρδιακή ανεπάρκεια και παρακολουθούνταν εξ΄ αποστάσεως για την πορεία του βάρους τους και τη συμμόρφωσή τους στα διουρητικά για τη μείωση των πιθανοτήτων θανάτου ή την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο

και πάλι. Η μελέτη σε 552 ενήλικες που παρακολουθήθηκαν για 12 μήνες, διαπιστώθηκε ότι οι επανεισαγωγές στο νοσοκομείο ή τα ποσοστά θανόντων δεν διέφεραν σημαντικά είτε η παρακολούθηση ήταν εξ’ αποστάσεως, είτε με τη συνήθη φροντίδα.

Η παρέμβαση

Οι συμμετέχοντες που τυχαία επιλέχθηκαν και εντάχθηκαν στο σκέλος της εξ αποστάσεως παρέμβασης, πήραν ψηφιακές ζυγαριές, ηλεκτρονικά μπουκάλια χαπιών για τα διουρητικά φάρμακα και λαχεία 1,40 δολ. ως κίνητρο για την τήρηση της φαρμακευτικής αγωγής και τη μέτρηση του βάρους τους την προηγούμενη ημέρα της εξ’ αποστάσεως εξέτασης. Οι γιατροί ειδοποιούνταν αν το βάρος των ασθενών αυξανόταν κατά 1,4 κιλά σε 24 ώρες ή κατά 2,3 κιλά σε 72 ώρες ή εάν παραλείπονταν τα διουρητικά φάρμακα για 5 ημέρες. Η ειδοποίηση του ηλεκτρονικού μπουκαλιού για τα διουρητικά και η διακύμανση του βάρους, ενσωματώνονταν στον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας. Οι συμμετέχοντες που τυχαιοποιήθηκαν στο σκέλος ελέγχου έλαβαν τη συνήθη δια ζώσης φροντίδα και δεν είχαν καμία περαιτέρω επαφή με τη μελέτη.

Αποτελέσματα

Από τους 552 συμμετέχοντες, οι 290 ήταν άνδρες (52,5%). Η μέση ηλικία ήταν 64,5 έτη. Το μέσο (SD) κλάσμα εξώθησης ήταν 43% (18,1%).

Κάθε μήνα, περίπου το 75% των συμμετεχόντων ήταν κατά 80% πιστοί στη μέτρηση τόσο της φαρμακευτικής αγωγής όσο και του βάρους τους. Καταγράφηκαν 423 επανεισαγωγές και 26 θάνατοι στην ομάδα ελέγχου και 377 επανεισαγωγές και 23 θάνατοι στην ομάδα απομακρυσμένης παρακολούθησης.

Δεν υπήρχε σημαντική διαφορά μεταξύ των 2 ομάδων για τη συνδυασμένη έκβαση της επανεισδοχής ή θανάτου για όλες τις αιτίες και καμία σημαντική διαφορά σε νοσηλευόμενο ασθενή για όλες τις αιτίες για την εκ νέου εισαγωγή ή εισαγωγή για παρακολούθηση ή θάνατος, νέα εισαγωγή ή θάνατος από καρδιαγγειακά αίτια, όλων των αιτιών παρατήρηση παραμονή ή θάνατος, καρδιαγγειακή επανεισδοχή ή θάνατος από κάθε πιθανή αιτία. Η πιθανότητα να παραμείνουν λιγότερες μέρες στο νοσοκομείο οι ασθενείς της ομάδες απομακρυσμένης παρακολούθησης ήταν ελαφρώς μεγαλύτερη, έναντι των ασθενών που παρακολουθούνταν με την κλασσική δια ζώσης εξέταση.

https://www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To dwrea-zois.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.