Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2020

Απαλλαγή τελών κυκλοφορίας και τέλους ταξινόμησης οχημάτων στο σύνολο των μεταμοσχευμένων ασθενών

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι ύστερα από δεκαετή αγώνα του Σωματείου Ηπατομεταμοσχευθέντων Ελλάδος «ΗΠΑΡxω» και του Συλλόγου Μεταμοσχευμένων Καρδιάς-Πνεύμονα «ΣυνεχίΖΩ» πραγματοποιείται ένα πάγιο αίτημα των συλλόγων μας, δηλαδή τη τροποποίηση του άρθρου 16 του Ν. 1798/1988, με την οποία οι πάσχοντες από νεφρική, ηπατική, καρδιακή  ή πνευμονική ανεπάρκεια τελικού σταδίου ή είναι μεταμοσχευμένοι

νεφροπαθείς, ηπατοπαθείς, καρδιοπαθείς ή πνευμονοπαθείς υπάγονται στις ισχύουσες ευεργετικές-απαλλακτικές διατάξεις του Ν. 490/1976, μεταξύ των οποίων, η απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας και το τέλος ταξινόμησης επιβατικών οχημάτων κυλινδρισμού έως 1650 κυβικά εκατοστά. Μάλιστα η απαλλαγή ισχύει άμεσα δηλαδή αρχίζει από τα τέλη κυκλοφορίας έτους 2021.

Η πραγματοποίηση του χρόνιου αιτήματος μας επιτεύχθηκε μετά από εισήγηση του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Βεσυρόπουλου Απόστολου και τη ψήφισή του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για την «περιστολή του λαθρεμπορίου-κύρωση του πρωτοκόλλου για την εξάλειψη του παράνομου εμπορίου καπνού, διατάξεις περί κοινωφελών περιουσιών και σχολαζουσών κληρονομιών, διατάξεις για τα τέλη κυκλοφορίας και τα τέλη ταξινόμησης, κίνητρα για την προσέλκυση φορολογικών κατοίκων» από την Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων στις 3/12/2020. Επί της Αρχής του σχεδίου νόμου «υπέρ» ψήφισαν ΝΔ και Ελληνική Λύση, με το «παρών» τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ ενώ το καταψήφισαν ΚΚΕ και ΜέΡα 25.

Σας  παραθέτουμε τη σχετική διάταξη καθώς και τ η αιτιολογική έκθεση.

Άρθρο 3

Απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας ορισμένων κατηγοριών ατόμων με αναπηρία –τροποποίηση του άρθρου 16 του ν. 1798/1988.

1. Στην περ. Γ της παρ. 1 του άρθρου 16 του N. 1798/1988 (Α’ 166) τροποποιούνται οι υπο περ. α’, β’, δ’ και ε’ και η περ. Γ’ διαμορφώνεται ως εξής:

«Γ. Στους Έλληνες πολίτες και πολίτες των άλλων κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με κατοικία στην Ελλάδα, οι οποίοι:

α. είναι άτομα με νοητική αναπηρία με δείκτη νοημοσύνης κάτω του 40, ή

β. είναι άτομα με αυτισμό, εφόσον αυτός συνοδεύεται από επιληπτικές κρίσεις ή νοητική αναπηρία ή οργανικό ψυχό σύνδρομο, οι οποίοι, εξαιτίας των παθήσεων αυτών έχουν καταστεί ανάπηροι, με συνολικό ποσοστό αναπηρίας από εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, είναι ανίκανοι για εργασία και έχουν ανάγκη βοήθειας ή

γ. πάσχουν από μεσογειακή αναιμία ή

δ. πάσχουν από νεφρική ή ηπατική ή πνευμονική ανεπάρκεια τελικού σταδίου ή είναι νεφροπαθείς ή ηπατοπαθείς ή καρδιοπαθείς, μεταμοσχευμένοι ή

ε. πάσχουν από συγγενή αιμορραγική διάθεση (αιμορροφιλία) ή κυστική ίνωση ή ομόζυγο κληρονομική υπερχοληστερολαιμία, οι οποίοι, εξαιτίας των παθήσεων αυτών, έχουν καταστεί ανάπηρος με συνολικό ποσοστό αναπηρίας από εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, είναι ανίκανοι για εργασία και έχουν ανάγκη βοήθειας».

2. Η παρ. 1 εφαρμόζεται για τα τέλη κυκλοφορίας έτους 2021 και επομένων.”

Αιτιολογική Έκθεση

Άρθρο 3: Με την προτεινόμενη ρύθμιση τροποποιείται το άρθρο 16 του ν. 1798/1988 (Α’166), με το οποίο υπάγονται συγκεκριμένες κατηγορίες ατόμων με αναπηρία στις ισχύουσες απαλλακτικές διατάξεις του ν. 490/1976 (Α’331), μεταξύ των οποίων και η απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας και το τέλος ταξινόμησης επιβατικών οχημάτων κυλινδρισμού έως 1650 κ.εκ..

Ειδικότερα, με την εν λόγω ρύθμιση εντάσσονται στις εν λόγω απαλλακτικές διατάξεις και Έλληνες πολίτες και πολίτες της Ε.Ε. με κατοικία στην Ελλάδα, οι οποίοι:

πάσχουν από ηπατική ή καρδιακή ή πνευμονική ανεπάρκεια τελικού σταδίου ή είναι ηπατοπαθείς ή καρδιοπαθείς ή πνευμονοπαθείς μεταμοσχευμένοι

πάσχουν από κυστική ίνωση ή από Ομόζυγο Κληρονομική Υπερχοληστερολαιμία, οι οποίοι, εξαιτίας των παθήσεων αυτών έχουν καταστεί ανάπηροι, με συνολικό ποσοστό αναπηρίας από εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, είναι ανίκανοι για εργασία και έχουν ανάγκη βοήθειας.”

https://hparxo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To dwrea-zois.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.