Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023

Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο: Ανοίγει τις «πύλες» του μέχρι το τέλος του 2024

 Το ΩΕΜΕΚ θα καλύψει τις ανάγκες της χώρας, και όχι μόνο, στις μεταμοσχεύσεις καρδιάς, πνεύμονα, ήπατος, παγκρέατος και νεφρών, με ανοιχτή πρόσβαση σε όλους.

Νέα σελίδα στο χώρο της υγείας αναμένεται να ανοίξει η «έλευση» του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου (ΩΕΜΕΚ). Οι εργασίες για την υλοποίηση του έργου βρίσκονται σε εξέλιξη και

εντός του επόμενου έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί και να τεθεί σε λειτουργία, φέρνοντας το… μέλλον των μεταμοσχεύσεων στο παρόν της Ελλάδας.

Πρόκειται για το πρώτο εθνικό μεταμοσχευτικό κέντρο, το οποίο κληροδοτεί στην κοινωνία το Ίδρυμα Ωνάση, με όραμα να της προσφέρει ένα σύγχρονο νοσοκομείο αφιερωμένο στη μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων και, παράλληλα, να αποτελέσει και ένα κέντρο έρευνας και καινοτομίας στις μεταμοσχεύσεις

H δημιουργία του ΩΕΜΕΚ αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα στον τομέα των μεταμοσχεύσεων, παίζοντας καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη της μεταμοσχευτικής δραστηριότητας στη χώρα, στηρίζοντας τις υπάρχουσες μονάδες και δημιουργώντας ένα δίκτυο μεταμοσχεύσεων σε πανελλαδικό επίπεδο. Παράλληλα, θα συνάψει συνεργασίες με γιατρούς του εξωτερικού, οι οποίοι θα μοιραστούν τις γνώσεις τους με Έλληνες συναδέλφους τους, ενώ από κοινού με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) και το Ίδρυμα Ωνάση, θα συμβάλει στην κατανόηση και διάδοση της σημασίας και της ουσίας της Δωρεάς Οργάνων.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι, το ΩΕΜΕΚ, θα διαθέτει αυτόνομη παιδιατρική μεταμοσχευτική κλινική, στην οποία θα προσφέρει εξειδικευμένες υπηρεσίες αποκλειστικά σε παιδιά. Αυτή τη στιγμή, όλες οι παιδιατρικές ανάγκες καλύπτονται μόνο από μεταμοσχευτικά κέντρα του εξωτερικού, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τις μεταμοσχεύσεις ενηλίκων σε ορισμένα συμπαγή όργανα.

«Το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο θα είναι έτοιμο την άνοιξη του 2024 και μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί. Προοδευτικά θα ξεκινήσουν να γίνονται μεταμοσχεύσεις, σε συνεργασία με μονάδες άλλων νοσοκομείων, όπως γίνεται σήμερα με τη μεταμόσχευση πνευμόνων. Έτσι, αναμένεται το μεταμοσχευτικό πρόγραμμα της χώρας να διευκολυνθεί και να αναβαθμιστεί σημαντικά με τη χρήση των υποδομών και της λειτουργικής ευελιξίας του ΩΕΜΕΚ», αναφέρει στο Insider ο πρόεδρος Δ.Σ. του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (ΩΚΚ), Ιωάννης Μπολέτης.

Το ΩΕΜΕΚ, ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 100.000.000 ευρώ, θα είναι εξοπλισμένο με τεχνολογία αιχμής, αξίας άνω των 30.000.000 ευρώ. Πρόκειται για ένα οικοδόμημα 7.000 τ.μ. και 4 ορόφων, που θα διαθέτει 47 νέες κλίνες, από τις οποίες 33 αποκλειστικά για παιδιά, και 12 κλίνες ΜΕΘ για παιδιά, εκ των οποίων 5 αποκλειστικά για βρέφη.

Στόχος είναι να καλύψει τις ανάγκες της χώρας, και όχι μόνο, στις μεταμοσχεύσεις καρδιάς, πνεύμονα, ήπατος, παγκρέατος και νεφρών, στο μέτρο που αυτές δεν καλύπτονται από τα υφιστάμενα μεταμοσχευτικά προγράμματα. Η πρόσβαση θα είναι ανοιχτή σε όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, όπως σε οποιαδήποτε δημόσιο νοσοκομείο

Οι μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα

Η χώρα μας καταγράφει διαχρονικά χαμηλά ποσοστά στον τομέα της δωρεάς οργάνων και των μεταμοσχεύσεων. Εντούτοις, τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι αλλάζει σταδιακά η κουλτούρα των Ελλήνων στο συγκεκριμένο πεδίο. Ειδικότερα, ενώ στο παρελθόν οι αποβιώσαντες δότες οργάνων κυμαίνονταν μεταξύ 40 – 50 ετησίως, το 2022 αξιοποιήθηκαν προς μεταμόσχευση όργανα από 69 αποβιώσαντες δότες, ενώ φέτος, πριν ακόμα κλείσει το 2023, μετράμε ήδη 74 δότες οργάνων και πάνω από 170 μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων. Παρόλα αυτά, απαιτείται δράση προκειμένου να σταθεροποιηθεί η ανοδική αυτή τάση και να αυξηθούν τα ποσοστά.

Σημειώνεται ότι, σε συνεννόηση με την Πολιτεία και τον ΕΟΜ, το Ίδρυμα Ωνάση έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια μια Εθνική Πρωτοβουλία, με στόχο την ανάπτυξη του τομέα των μεταμοσχεύσεων. Μέρος της ολιστικής αυτής παρέμβασης αποτελεί και η ανάθεση στο London School of Economics σε συνεργασία με το Imperial College London, της εκπόνησης μελέτης για ένα Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τη Δωρεά και Μεταμόσχευση Συμπαγών Οργάνων στην Ελλάδα. Η μελέτη, μοναδική στο είδος της παγκοσμίως, παραδόθηκε στην Ελληνική Πολιτεία και είναι βάση του νέου νομοθετικού πλαισίου το οποίο ψηφίστηκε πρόσφατα.

«Διανύουμε μία περίοδο με σημαντικές εξελίξεις, που ελπίζω ότι θα αλλάξουν την εικόνα στο χώρο των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα, συνολικά, και ειδικότερα των μεταμοσχεύσεων συμπαγών οργάνων. Έχουμε πλέον ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο, έχει ψηφισθεί και έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται ένας νέος νόμος για τις μεταμοσχεύσεις, έχει ξεκινήσει και αποδίδει η λειτουργία του θεσμού του Τοπικού Συντονιστή Μεταμοσχεύσεων, μέσω χρηματοδότησης από το Ίδρυμα Ωνάση, και αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω με προσλήψεις μέσω του Υπουργείου Υγείας. Ταυτόχρονα, γίνονται αρκετές δράσεις από τον Ε.Ο.Μ. για τη βελτίωση της ποιότητας, την καλύτερη οργάνωση του χώρου των μεταμοσχεύσεων, και την ευρύτερη ενημέρωση και βελτίωση της κουλτούρας της Δωρεάς και Μεταμόσχευσης Οργάνων στη χώρα μας μέσω και διαφόρων συλλόγων ασθενών, επιστημονικών εταιρειών και σημαντικών δράσεων του Ιδρύματος Ωνάση. Όλα τα παραπάνω έχουν οδηγήσει σε αύξηση του ετήσιου αριθμού δοτών για 2η διαδοχική χρονιά, γεγονός που αφήνει αισιοδοξία για τη σταθερότητα της βελτίωσης στο χώρο αυτό», ανέφερε με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων & Μεταμοσχεύσεων ο Πρόεδρος του Ε.Ο.Μ., καθηγητής Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης.

https://www.insider.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To dwrea-zois.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.