Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021

Χρόνια νεφρική νόσος και τρείς ακόμη κύριες συννοσηρότητες οδηγούν σε αυξημένο κίνδυνο θανάτου από την COVID-19

Ο νέος κορονοϊός έχει καταστρέψει ολόκληρο τον κόσμο, μολύνοντας και σκοτώνοντας εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Έχει περάσει ένας χρόνος τώρα και οι επιστήμονες έχουν μάθει πολλά για αυτόν, όπως το ποιες είναι εκείνες οι συννοσηρότητες που είναι πιο πιθανό να οδηγήσουν σε θανάτους λόγω COVID-19.

Μία έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό NIH έδειξε ότι ορισμένα υποκείμενα νοσήματα (ή συννοσηρότητες) προκαλούν μια ολοένα και πιο γρήγορη και σοβαρή εξέλιξη της COVID-19, που τελικά θα μπορούσε να οδηγήσει σε θάνατο. Οι ερευνητές ανέφεραν επίσης ότι οι ασθενείς ηλικίας 65 ετών και άνω που είχαν υποκείμενα νοσήματα είχαν αυξημένη πιθανότητα εισαγωγής σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και θανάτου από την COVID-19.

Έτσι, οι ειδικοί συμβουλεύουν άτομα με υποκείμενα νοσήματα να λάβουν όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις για να μην κολλήσουν τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2, καθώς συνήθως έχουν κακή πρόγνωση.

Εμπειρογνώμονες από το Πανεπιστήμιο Griffith πραγματοποίησαν μια μετα-ανάλυση στις παγκόσμιες λίστες δεδομένων MEDLINE, Scopus, Web of Science και EMBASE. Συνολικά ανέλυσαν τις περιπτώσεις 375.859 συμμετεχόντων από 14 χώρες.

 

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του πανεπιστημίου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι:

  • ο καρκίνος
  • η χρόνια νεφρική νόσος
  • ο διαβήτης και
  • η υπέρταση
  • είναι τα τέσσερα κύρια υποκείμενα νοσήματα που οδηγούν σε περισσότερους θανάτους από COVID-19.

    Στατιστικά, η χρόνια νεφρική νόσος κατατάσσεται πρώτη ως η πιο εμφανής συννοσηρότητα που οδηγεί σε θάνατο από COVID-19. Η υπέρταση ήταν η πιο κοινή συννοσηρότητα στους ασθενείς με COVID-19, ακολουθούμενη από παχυσαρκία και διαβήτη. Ωστόσο, η παχυσαρκία δεν συνδέεται με τόσο αυξημένη θνησιμότητα μεταξύ των ασθενών COVID-19.

    Ο δρ. Adam Taylor, εκ των επικεφαλής της μετα-ανάλυσης, δήλωσε ότι προηγούμενες συστηματικές αναθεωρήσεις και μετα-αναλύσεις ήταν περιορισμένες, λόγω της έλλειψης δεδομένων και παγκόσμια κλινικά δεδομένα.

  • “Οι συννοσηρότητες αναφέρονται συχνά ως παράγοντες κινδύνου για σοβαρή COVID-19. Ωστόσο, ο βαθμός στον οποίο συγκεκριμένες συννοσηρότητες επηρεάζουν την ασθένεια είναι συζητήσιμος”, είπε.

    Πρόσθεσε ότι η παγκόσμια μελέτη που διεξήγαγε καλύπτει όλες τις συννοσηρότητες που αναφέρθηκαν ότι επιδεινώνουν την COVID-19 και οδηγούν σε θάνατο. Οι ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν εκείνα τα υποκείμενα νοσήματα που ενέχουν υψηλότερο κίνδυνο για τους ασθενείς. Επίσης προσδιόρισαν και ποιες ομάδες ασθενών κινδυνεύουν περισσότερο από τη σοβαρή μορφή της COVID-19.

  • Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να μάθουμε το γιατί υπάρχει υψηλός επιπολασμός αυτών των υποκείμενων νοσημάτων μεταξύ των ασθενών με COVID-19. Οι ερευνητές τόνισαν ότι οι μελλοντικοί ερευνητές μπορεί να επικεντρωθούν στον μηχανισμό που ο κορονοϊός SARS-CoV-2 εισβάλλει στα κύτταρα.

  • Τι είπαν οι ερευνητές γι’ αυτά τα τέσσερα υποκείμενα νοσήματα

    Ο επικεφαλής συγγραφέας της παγκόσμιας κλίμακας μετα-ανάλυσης, καθηγητής Suresh Mahlingam, είπε ότι η υψηλότερη επικράτηση αυτών των υποκείμενων νοσημάτων σε ασθενείς με COVID-19 οφείλεται στην αυξημένη έκφραση των υποδοχέων στα κύτταρα (ACE2). Είναι οι υποδοχείς που χρησιμοποιεό ο κορονοϊός SARS-CoV-2 για να εισέλθει στα κύτταρα.

    Ο καθηγητής Mahlingnam εξήγησε ότι στους ασθενείς με διαβήτη συνταγογραφούνται φάρμακα που ελέγχουν τη γλυκόζη στο αίμα, αλλά ταυτόχρονα αυξάνουν την έκφραση των ACE2.

    Επιπλέον, οι σοβαρές περιπτώσεις COVID-19 μεταξύ ασθενών με υπέρταση και διαβήτη θα μπορούσαν να εξηγηθούν από την αύξηση των θρομβωτικών επιπλοκών, καθώς είναι γνωστό ότι η COVID-19 επιδεινώνει τις θρομβώσεις.

    Οι ασθενείς έχουν προδιάθεση να έχουν τον σοβαρό τύπο της COVID-19 λόγω των υποκείμενων νοσημάτων. Για παράδειγμα, εκείνοι με χρόνια νεφρική νόσο έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εισαχθούν στο νοσοκομείο και να πεθάνουν από COVID-19. Ειδικά εκείνοι με νεφρική νόσο τελικού σταδίου σε σύγκριση με τη χρόνια νεφρική νόσο, δήλωσε ο Mahlingnam.

    Επίσης, τα άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα και καρκίνο υποφέρουν από εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα από τη χρήση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων. Αυτό τα καθιστά ευάλωτα στην COVID-19, αυξάνουν τον κίνδυνο νοσηλείας τους και γίνονται σοβαρά άρρωστοι.

  • https://www.nephron.gr
  • https://www.nefropatheis.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To dwrea-zois.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.