«Εν μέσω πανδημίας βρέθηκε χρόνος, χρήμα, διάθεση σκληρής εργασίας και συνεργασίας ώστε να γίνουν όσα δεν έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες» έλεγε γιατρός του νοσοκομείου Δράμας για το επιχειρησιακό σχέδιο που προβλέπει αναβάθμιση της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού (με τη σύγχρονη μεταφορά της σε άλλο χώρο) και τη δημιουργία Νεφρολογικής Κλινικής, ίδρυση και λειτουργία Πνευμονολογικής Κλινικής, σύσταση Μονάδας Χημειοθεραπείας, επέκταση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), αύξηση της δυνατότητας περίθαλψης της ΜΕΘ με προσαρμογή στον ευρωπαϊκό μέσο όρο (12 κλίνες/100.000 κατοίκους) και μεταφορά του φαρμακείου σε κατάλληλο χρόνο ώστε να καταστεί δυνατή η αδειοδότησή του! Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων
είναι 4.335.680,13 εκατ. των οποίων τα περισσότερα είναι από δωρεές!Δραματική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής λέει και η ΠΟΕΔΗΝ και μάλιστα «ενδεικτική της ασφυκτικής πίεσης που δέχεται το ΕΣΥ είναι η μετακίνηση ιατρών από τη Βόρεια Ελλάδα», όπως αποκάλυψε το makthes.gr την περασμένη Τετάρτη. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία κάνει λόγο και για «το plan b του υπουργείου Υγείας», το οποίο επίσης εδώ και εβδομάδες αποκάλυψε το makthes.gr (ό,τι έγινε στο δεύτερο κύμα γίνεται στο τρίτο, απλά σε άλλη υγειονομική περιφέρεια). Όμως τι θα γίνει, αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Μ. Γιαννάκος, αν ξαναφουντώσει η Θεσσαλονίκη ή ακόμη χειρότερα -λόγω αποστάσεων- η Αλεξανδρούπολη; «Θα πηγαινοέρχονται οι γιατροί 800 χιλιόμετρα για να καλύψουν όσα δεν φρόντισε να καλύψει το υπουργείο;».
Οι ιδιώτες γιατροί της Αττικής παρά τα κίνητρα και τις… απειλές (ότι σε 48 ώρες θα επιστρατευθούν αν δεν βάλουν πλάτη στο ΕΣΥ) δεν φάνηκε να «συγκινούνται» από την επαναλαμβανόμενη δραματική έκκληση του υπουργού Υγείας ότι η κατάσταση είναι οριακή και χρειάζονται χέρια στις ΜΕΘ και στις κλινικές κορονοϊού. Αντιθέτως, στην επαρχία, οι συνάδελφοι τους έσπευσαν να δηλώσουν συμμετοχή και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις εντελώς εθελοντικά!
«Αναμφίβολα οι πορείες και οι συγκεντρώσεις επιδείνωσαν την επιδημιολογική κατάσταση» είπε αρκετές φορές ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος διερωτώμενος «μας φταίει ο κόσμος που περπατάει στην παραλία για να ξεδώσει και δεν μας φταίει αυτό το οποίο συμβαίνει σε σταθερή βάση τρεις φορές τη μέρα;». Να θυμίσουμε ότι ο κ. Εξαδάκτυλος είναι και μέλος της επιστημονικής επιτροπής υπό τον καθηγητή Σ. Τσιόδρα και είναι επιφυλακτικός, αν όχι δραματικός όπως αρκετοί άλλοι επιστήμονες, στο άνοιγμα αγοράς και κοινωνίας γιατί είμαστε στο πιο κρίσιμο σημείο από την αρχή της πανδημίας!
«Καινούριο θα γίνει το ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη λόγω… ιού» μας έλεγε μεταξύ σοβαρού και αστείου διευθυντής Παθολογικής Κλινικής στο «Ιπποκράτειο» το οποίο θα αποκτήσει μέχρι τον Σεπτέμβριο νέο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο, Στεφανιαία Μονάδα και Εργαστήρια μη επεμβατικής καρδιολογίας. Να σημειωθεί ότι διευθυντής στο νοσοκομείο της 4ης ΥΠΕ είναι ο διακεκριμένος καθηγητής Βασίλης Βασιλικός που αναρρώνει ύστερα από σκληρή αλλά γενναία και νικηφόρα μάχη με τον κορονοϊό και αναμένεται σύντομα να επιστρέψει στα καθήκοντά του.
Παρά το δραματικό τόνο στη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Υγείας λόγω της άσχημης επιδημιολογικής και νοσοκομειακής κατάστασης στην Αττική ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ (Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας) Ν. Παπαευσταθίου ακριβώς δίπλα του εξέφρασε αισιοδοξία ότι «θα τα καταφέρουμε, όπως τα καταφέραμε στη Θεσσαλονίκη»! Να θυμίσουμε ότι ο συγκεκριμένος πρόεδρος στήριξε το δύσκολο έργο των δύο ΥΠΕαρχών Μακεδονίας Θράκης Π. Μπογιατζίδη και Δ. Τσαλικάκη αφού επί εβδομάδες μετακόμισε στη Βόρεια Ελλάδα και «έτρεχε» μαζί τους από το ένα νόμο στον άλλον -με αυτοκίνητα, αεροπλάνα και τρένα- για να προλάβουν τα χειρότερα…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To dwrea-zois.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.
Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.
Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.