ΟΙ 8 ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΩΝ ΝΕΦΡΩΝ

Τι μπορείς να κάνεις για τους νεφρούς σου;

Οι νόσοι των νεφρών, είναι σιωπηλοί δολοφόνοι και επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα της
ζωής μας. Υπάρχουν, ωστόσο, αρκετοί εύκολοι τρόποι-κανόνες, για τη μείωση του κινδύνου
ανάπτυξης κάποιας νεφρικής νόσου.

1. Γυμνάσου, δραστηριοποιήσου.
Με το να γυμνάζεσαι και να αποφεύγεις την καθιστική ζωή, διατηρείς φυσιολογικά επίπεδα στο
σωματικό βάρος και την αρτηριακή πίεση του οργανισμού σου.Συνεπώς ελέγχεις σημαντικούς
παράγοντες κινδύνου και μειώνεις τον κίνδυνο ανάπτυξης Χρόνιας Νεφρικής Ανεπάρκειας.

2. Κράτα σε φυσιολογικά επίπεδα, τη γλυκόζη του αίματός σου.
Περίπου το 50% των ανθρώπων που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, αναπτύσσουν διαβητική νεφροπάθεια. Άρα, είναι σημαντικό για όσους πάσχουν από διαβήτη, να κάνουν συχνά εξετάσεις, ώστε να ρυθμίζουν καλά τον διαβήτη και να ελέγχουν τη νεφρική λειτουργία τους. Η πιθανότητα για νεφρική νόσο από σακχαρώδη διαβήτη, είναι δυνατόν να μειωθεί ή να καθυστερήσει, εάν ο διαβήτης διαγνωσθεί έγκαιρα. Μετά την διάγνωση είναι σημαντικό να κρατάς σε καλό επίπεδο τη γλυκόζη στο αίμα σου με τη βοήθεια του γιατρού ή του φαρμακοποιού σου, που οφείλουν να είναι πάντοτε διαθέσιμοι και δίπλα σου.

3. Να παρακολουθείς την αρτηριακή σου πίεση
Παρ’ ότι αρκετοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να οδηγήσει σε
καρδιαγγειακά συμβάματα (εγκεφαλικό επεισόδιο, στεφανιαία νόσο ή καρδιακή ανεπάρκεια), πολύ λίγοι γνωρίζουν ότι η αρτηριακή υπέρταση είναι από τις πιο συχνές αιτίες πρόκλησης χρόνιας νεφρικής νόσου. Τα φυσιολογικά επίπεδα της αρτηριακής πίεσης ποικίλουν ανά ηλικία, αδρά όμως θα λέγαμε ότι η συστολική(μεγάλη) πρέπει να είναι κάτω από 120mmHg και η διαστολική(μικρή) κάτω από 80mmHg. Κάποιος που παρουσιάζει οριακές τιμές αρτηριακής πίεσης έως 139mm η “μεγάλη” και 89mm η “μικρή” θεωρείται οριακά υπερτασικός και πρέπει να υιοθετήσει ένα πιο αυστηρό τρόπο ζωής και διατροφικών συνηθειών. Να αλλάξει δηλαδή το life style με αυστηρή ρύθμιση σωματικού βάρους και ενσωμάτωση της σωματικής άσκησης στην καθημερινή του ζωή.

Εάν η αρτηριακή πίεση φτάσει σε επίπεδα 140 και 90mmHg (ή και μεγαλύτερα), η ιατρική εκτίμηση και παρακολούθηση είναι μονόδρομος.
Η αρρύθμιστη Α.Π. είναι ιδιαιτέρως υπέυθυνη για την πρόκληση νεφρικής νόσου, ιδίως όταν
συνυπάρχουν και άλλα νοσήματα,όπως σακχαρώδης διαβήτης, υψηλή χοληστερίνη και
καρδιαγγειακές παθήσεις.

4. Τρώγε υγιεινά και έλεγχε το αλάτι.
Η συνήθης πρόσληψη χλωριούχου νατρίου(αλάτι), στο διαιτολόγιο ενός ανθρώπου είναι 5-6γρ ανά ημέρα. Δηλαδή περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού. Για να μειώσεις την πρόσληψη άλατος, δοκίμασε να περιορίσεις τις επεξεργασμένες τροφές και τα έτοιμα φαγητά “απ ́έξω” (delivery, fast food, junk food). Προσπάθησε να μη προσθέτεις αλάτι στο φαγητό σου. Επίσης θα είναι πιο εύκολο να ελέγξεις την πρόσληψηάλατος, εάν σιτίζεσαι κυρίως με “σπιτικό φαγητό”.

5. Διατήρησε επαρκή πρόσληψη υγρών.
Παρ’ όλο που στα ιατρικά άρθρα και ανακοινώσεις υπάρχει διχογνωμία και σύγχυση σχετικά με την ιδανική ποσότητα πρόσληψης νερού και άλλων υγρών καθημερινά, προτείνεται με ασφάλεια η λήψη τουλάχιστον 1,5 με 2 λίτρων υγρών καθημερινά τους χειμερινούς μήνες και 2 με 2,5 λίτρα τους θερινούς. Προσλαμβάνοντας ικανή ποσότητα υγρών ημερησίως, οι νεφροί καθαρίζουν επαρκώς τις τοξίνες του οργανισμού και αποβάλλουν τις άχρηστες ουσίες. 
Έτσι, εξασφαλίζεται η βασική λειτουργία των νεφρών, η παραγωγή ικανοποιητικής διούρησης και μειώνεται ο κίνδυνος τοξικής δράσης φαρμάκων αλλά και ο συνολικός κίνδυνος ανάπτυξης χρόνιας νεφρικής νόσου, σύμφωνα με ερευνητές της Αυστραλίας και του Καναδά. Οι οδηγίες-guidelines λένε ότι σε προβλήματα διαχείρισης υγρών όπως σε καρδιακή ανεπάρκεια κλπ η συνολική πρόσληψη υγρών περιορίζεται, εξατομικεύεται και χρειάζεται ιατρική καθοδήγηση.
Είναι σημαντικό επίσης να έχεις κατά νου ότι η επαρκής ποσότητα υγρών διαφέρει από άτομο σε άτομο. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου τουφύλου,της άσκησης,του κλίματος στο οποίο ζειτο άτομο, περιόδους εγκυμοσύνης ή θηλασμού. Επιπροσθέτως, στους ανθρώπους με ιστορικό νεφρολιθίασης, συνιστάται εν γένει μεγαλύτερη πρόσληψη υγρών ημερησίως 2 έως 3 λίτρων υγρών, ώστε να αποφευχθεί η επαναδημιουργία νέου λίθου.

6. Μη καπνίζεις (εξυπακούεται)
Το κάπνισμα δημιουργεί σπασμό και σκληραίνει τα αγγεία που επιτελούν τη φυσιολογική ροή του αίματος στους νεφρούς. Όταν φθάνει λιγότερο αίμα στους νεφρούς, τα φίλτρα των νεφρών
σκληραίνουν, ινοποιούνται και ελαττώνονται. Αυτό αποτελεί την αρχή της νεφροσκλήρυνσης και της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας. Το κάπνισμα, επίσης, ενοχοποιείται για τον κίνδυνο καρκίνου στο νεφρό, αυξάνοντας την πιθανότητα κατά 50% σε σχέση με τους μη καπνιστές.

7. Προσοχή στα φάρμακα που λαμβάνεις.
Είναι ευρέως γνωστό ότι κοινά φάρμακα, όπως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, ενοχοποιούνται για την πρόκληση νεφρικής βλάβης, εάν λαμβάνονται αλόγιστα και σε συχνά χρονικά διαστήματα. Εάν πάσχεις από χρόνιους πόνους, όπως αρθρίτιδα ή οσφυαλγία, συζήτησε με τον γιατρό σου, ώστε να βρεθεί κάποιος άλλος τρόπος για να ελεγχθεί ο πόνος αυτός, χωρίς να βάζεις τους νεφρούς σου σε κίνδυνο. Απέφυγε την πολυφαρμακία και την λήψη φαρμάκων χωρίς ιατρική οδηγία.

8. Βάλε στη ζωή σου το τσεκ απ
Να υποβάλλεσαι ανάλογα με την ηλικία σου σε τακτικό εργαστηριακό έλεγχο αίματος, ούρων και σε υπερηχογράφημα κοιλίας. Αν στην οικογένειά σου υπάρχουν ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια συμβουλέψου τον οικογενειακό σου γιατρό. Η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από την θεραπεία..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To dwrea-zois.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.