Σάββατο 12 Ιουνίου 2021

AstraZeneca: Τι είναι το σύνδρομο τριχοειδούς διαρροής - Η νέα πιθανή παρενέργεια του εμβολίου

 Στη σύσταση να μην εμβολιάζονται με AstraZeneca τα άτομα με ιστορικό συνδρόμου τριχοειδούς διαρροής προχώρησε ο EMA, προειδοποιώντας παράλληλα για τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξουν όσοι έχουν λάβει το εμβόλιο.

Για μία νέα πιθανή παρενέργεια του εμβολίου της AstraZeneca για τον κορονοϊού προειδοποιεί, με νέα ανακοίνωσή του, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA).
Ειδικότερα, σε νέες του συστάσεις σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca (Vaxzevria, όπως ονομάζεται επισήμως), ο EMA τονίζει ότι άτομα που προηγουμένως έχουν εμφανίσει σύνδρομο τριχοειδούς διαρροής δεν πρέπει να εμβολιαστούν με AstraZeneca.
Παράλληλα, ο Οργανισμός κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το συγκεκριμένο σύνδρομο πρέπει να προστεθεί στις πληροφορίες προϊόντος, ως νέα πιθανή παρενέργεια του εμβολίου.
Όπως αναφέρεται, μάλιστα, στο «μικροσκόπιο» του Οργανισμού τέθηκαν προηγουμένως έξι υποθέσεις ατόμων που παρουσίασαν σύνδρομο τριχοειδούς διαρροής, μετά το εμβόλιο της AstraZeneca.
Σημειωτέον ότι μεταξύ των περιστατικών αυτών, καταγράφηκε και ένας θάνατος.

Συγκεκριμένα, τα περισσότερα από αυτά τα περιστατικά εμφανίστηκαν σε γυναίκες, εντός τεσσάρων ημέρων μετά τον εμβολιασμό.
Σύμφωνα με τον EMA, τρία από αυτά τα περιστατικά είχαν ιστορικό συνδρόμου τριχοειδούς διαρροής, ενώ ένα άτομο κατέληξε.
Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι ο EMA είχε εκδώσει σχετική ανακοίνωση ήδη από τον Απρίλιο του 2021, αναφέροντας ότι διερευνώνται περιστατικά ατόμων που εμβολιάστηκαν με AstraZeneca και εμφάνισαν το σύνδρομο.
«Στην παρούσα φάση, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο εάν υπάρχει αιτιώδης σχέση ανάμεσα στον εμβολιασμό και στις αναφορές για σύνδρομο τριχοειδούς διαρροής» ανέφερε τότε, προσθέτοντας ότι θα ακολουθήσει αξιολόγηση των δεδομένων, προκειμένου να διασαφηνιστεί εάν επιβεβαιώνεται συσχέτιση.

Τι είναι το σύνδρομο τριχοειδούς διαρροής και τι συμπτώματα έχει

Σύμφωνα με την «Mayo Clinic», το σύνδρομο τριχοειδούς διαρροής ή αλλιώς νόσος Clarkson's, όπως ονομάζεται, συνιστά μια πολύ σπάνια, σοβαρή κατάσταση, η οποία προκαλεί διαρροή πλάσματος από αιμοφόρα αγγεία σε γειτονικές κοιλότητες σώματος και μύες. Αυτό οδηγεί σε απότομη πτώση της αρτηριακής πίεσης που εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια οργάνων ή ακόμη και σε θάνατο.
Σε ό,τι αφορά τα συμπτώματα που ενδέχεται να οφείλονται στη συγκεκριμένη διαταραχή, κάποια από αυτά είναι:
Κόπωση
Κοιλιακό άλγος
Ναυτία
Μυϊκοί πόνοι
Αυξημένη δίψα
Ξαφνική αύξηση του σωματικού βάρους
Σύμφωνα με τον EMA, το σύνδρομο μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο κυρίως στα χέρια και τα πόδια.
Έτσι, όπως προειδοποιεί ο Οργανισμός, άτομα που έχουν εμβολιαστεί με AstraZeneca, θα πρέπει να αναζητήσουν άμεση ιατρική βοήθεια εάν παρουσιάσουν απότομο οίδημα στα χέρια ή στα πόδια ή απότομη αύξηση του σωματικού βάρους, τις ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Τα συμπτώματα αυτά συνδέονται συχνά και με αίσθημα λιποθυμίας (λόγω της χαμηλής αρτηριακής πίεσης).

https://sputniknews.gr

https://www.nefropatheis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To dwrea-zois.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.