Δευτέρα 2 Μαΐου 2022

Νερό: Προλαμβάνει την αφυδάτωση και την καρδιακή ανεπάρκεια

Όλοι γνωρίζουμε ότι το πόσιμο νερό είναι πολύ σημαντικό για τη γενική υγεία μας και την πρόληψη της αφυδάτωσης, αλλά νέα έρευνα έχει διαπιστώσει ότι μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακής ανεπάρκειας, μια χρόνια πάθηση που αναπτύσσεται όταν η καρδιά δεν αντλεί αρκετό αίμα για τις ανάγκες του σώματος. Η καρδιακή ανεπάρκεια επηρεάζει λίγο περισσότερο από το 2% του πληθυσμού και ένας στους δέκα ανθρώπους άνω των 65 ετών πάσχει από αυτή την πάθηση.


 Τα ευρήματα μιας μελέτης που δημοσιεύθηκαν στο European Heart Journal

δείχνουν ότι η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων υγρών καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου όχι μόνο υποστηρίζουν τη ζωτική λειτουργία του σώματος, αλλά μπορούν επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο σοβαρών καρδιακών προβλημάτων στο μέλλον.


Πώς διεξήχθη η μελέτη

«Το νερό μπορεί να υποστηρίξει την καρδιά και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των μακροπρόθεσμων κινδύνων καρδιακών παθήσεων», δήλωσε η Δρ. Natalia Dmitriev, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνήτρια στο Εργαστήριο Καρδιαγγειακής Αναγεννητικής Ιατρικής στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος.

Μετά τη διεξαγωγή μιας προκλινικής μελέτης που ανέφερε τη σύνδεση μεταξύ αφυδάτωσης και ίνωσης του καρδιακού μυός, η Δρ. Dmitriev και οι συνεργάτες της ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερους από 15.000 ενήλικες, ηλικίας 45-66 ετών, που συμμετείχαν σε μια μελέτη για την αθηροσκλήρωση από το 1987έως το 1989 και μοιράστηκαν πληροφορίες από ιατρικές επισκέψεις σε μια περίοδο 25 ετών.

Κατά την επιλογή των συμμετεχόντων, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε εκείνους των οποίων τα επίπεδα ενυδάτωσης ήταν εντός των φυσιολογικών ορίων. Επιπλέον, δεν είχαν διαβήτη, παχυσαρκία ή καρδιακή ανεπάρκεια στην αρχή της μελέτης. Περίπου 11.814 ενήλικες συμπεριλήφθηκαν στην τελική ανάλυση, και από αυτούς, 1.366 (11,56%).

Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε

Για την αξιολόγηση της πιθανής σύνδεσης μεταξύ καρδιακής πάθησης και επαρκούς λήψης νερού χρησιμοποιήθηκαν διάφορες κλινικές μετρήσεις. Η εξέταση των επιπέδων νατρίου στον ορό, τα οποία αυξάνονται καθώς πέφτουν τα σωματικά υγρά, ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη για να βοηθήσει στον εντοπισμό των συμμετεχόντων με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακής ανεπάρκειας. Συνέβαλε επίσης στον εντοπισμό ενηλίκων με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης τόσο καρδιακής ανεπάρκειας όσο και υπερτροφίας της αριστερής κοιλίας, διεύρυνσης και πάχυνσης της καρδιάς.

Μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη δοκιμή είναι τώρα απαραίτητη για να επιβεβαιωθούν αυτά τα προκαταρκτικά ευρήματα, ανέφεραν οι ερευνητές. Ωστόσο, αυτά τα πρώιμα ευρήματα δείχνουν ότι η κατανάλωση επαρκούς νερού μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή την επιβράδυνση της εξέλιξης των αλλαγών μέσα στην καρδιά που μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιακή ανεπάρκεια.

 Τα υγρά, όπως αναφέρθηκε, είναι απαραίτητα για μια ποικιλία σωματικών λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένης της αρωγής της καρδιάς για την αποτελεσματική άντληση αίματος και της υποστήριξης της αγγειακής λειτουργίας και της κυκλοφορικής δραστηριότητας. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι καταναλώνουν πολύ λιγότερο από ό, τι χρειάζονται. Ενώ οι κατευθυντήριες γραμμές ποικίλλουν ανάλογα με τις σωματικές ανάγκες και δραστηριότητες, οι ερευνητές συνέστησαν ημερήσια πρόσληψη 6-8 ποτηριών νερών (1,5-2 λίτρα) για τις γυναίκες και 8-12 ποτήρια (2-3 λίτρα) για τους άνδρες.

https://www.onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To dwrea-zois.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.