Σάββατο 30 Ιουλίου 2022

Ο Βόλος από τις πρώτες πόλεις με έξαρση στη νεφρική ανεπάρκεια

Το γεγονός ότι ο Βόλος και οι Σέρρες είναι οι πρώτες πόλεις στην Ελλάδα με έξαρση στη νεφρική ανεπάρκεια και καθημερινά σχεδόν νέοι άνθρωποι μπαίνουν στην αιμοκάθαρση, τόνισε μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ ο Βασίλης Γιαννάκος πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Ν. Μαγνησίας «Αγ. Ανάργυροι».
Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν μπορεί να ξέρει που οφείλεται αυτό το γεγονός θα πρέπει να γίνει μελέτη από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας προκειμένου

να διερευνηθεί περαιτέρω.
Σήμερα στο Βόλο οι αιμοκαθαρόμενοι είναι 220 και οι εγγεγραμμένοι στη λίστα μεταμόσχευσης βρίσκονται 65 ασθενείς.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, στην Ελλάδα χάνονται πολλά μοσχεύματα γιατί δεν γίνεται καμπάνια από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ για δότες οργάνων και όταν δεν υπάρχουν γιατροί για μεταμοσχεύσεις.
Στο Ν. Μαγνησίας τα τελευταία χρόνια δεν είχαμε καμία δωρεά οργάνων και γενιά στην Ελλάδα οι μεταμοσχεύσεις έχουν βαλτώσει, καθώς είμαστε από τις τελευταίες χώρες στις δωρεές οργάνων, ανέφερε.

Ο κ. Γιαννάκος ανέφερε ότι όταν διαπιστωθεί εγκεφαλικός θάνατος ενός ασθενούς και δώσουν τη συγκατάθεση οι συγγενείς για δωρεά οργάνων, ο ασθενής πρέπει να εξεταστεί από ειδικό κλιμάκιο για να διαπιστωθεί αν όντως ο ασθενής είναι εγκεφαλικά νεκρός και πρέπει να αποσυνδεθεί από τα μηχανήματα. Όπως είπε, μόνο έτσι γίνονται οι δωρεές οργάνων στην Ελλάδα.
Ο πρόεδρος των νεφροπαθών τόνισε ότι πρέπει να υπάρχουν ψυχολόγοι και εντατικολόγοι στις ΜΕΘ, ώστε όταν ένας άνθρωπος χάνεται σε τροχαίο ή ξαφνικά να μπορούν να πλησιάσουν τους συγγενείς για να γίνεται δωρεά οργάνων και να μη χάνονται τα μοσχεύματα.

Αναφερόμενος στο θέμα των μεταμοσχεύσεων ο κ. Γιαννάκος τόνισε ότι πριν την πανδημία έγιναν δύο μεταμοσχεύσεις με λήπτες μια γυναίκα από νησί της Μαγνησίας που ανέμενε εννέα χρόνια και μια δεύτερη στην περιφέρεια του νομού, που περίμενε μόσχευμα 12 χρόνια. Ο συμπολίτης μας μπήκε στην αιμοκάθαρση από 39 χρονών και έφτασε στην ηλικία των 51 χρονών, για να πάρει το δώρο Θεού, από 60χρονη δότρια που ήταν εγκεφαλικά νεκρή στο Νοσοκομείο της Άρτας.
«Συνήθως οι ασθενείς που έχουν ανάγκη μεταμόσχευσης περιμένουν 10 με 15 χρόνια για να πάρουν μόσχευμα, ενώ πολλοί είναι αυτοί που μεγαλώσουν σε ηλικία και φεύγουν από τις λίστες αναμονής», τόνισε ο πρόεδρος των νεφροπαθών Μαγνησίας.

Στους 220 οι αιμοκαθαρόμενοι
Ο ίδιος είπε ότι ο Βόλος και οι Σέρρες είναι οι πρώτες πόλεις στην Ελλάδα με έξαρση στη νεφρική ανεπάρκεια και καθημερινά σχεδόν νέοι άνθρωποι μπαίνουν στην αιμοκάθαρση.
Σύμφωνα με στοιχεία του Συλλόγου Νεφροπαθών οι αιμοκαθαρόμενοι ασθενείς στη Μαγνησία έχουν ξεπεράσει τους 220, οι 90 από τους οποίους καταφεύγουν στο Νοσοκομείο και οι υπόλοιποι σε κλινικές, ενώ στη λίστα αναζήτησης μοσχεύματος βρίσκονται 65 ασθενείς, ωστόσο η λίστα αυξομειώνεται, γιατί βγαίνουν άτομα που αποβιώνουν ή είναι μεγάλης ηλικίας και μπαίνουν νεώτεροι ασθενείς.
Ο ίδιος είπε όχι χάνονται όργανα γιατί δεν υπάρχει ειδικός να μιλήσει στους συγγενείς εγκεφαλικά νεκρών, φέροντας το παράδειγμα μιας οικογένειας που πρόσφατα έχασε έναν άνθρωπο, η μισοί ήθελαν να κάνουν δωρεά οργάνων και οι άλλοι μισοί όχι, με αποτέλεσμα να χαθούν τα όργανα.
Ο κ. Γιαννάκος ευχαρίστησε τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού για την πολύχρονη προσπάθεια που κάνουν.

 https://magnesianews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To dwrea-zois.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.