Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022

ΕΜΑ: Εγκρίθηκε η πρώτη θεραπεία για ασθενείς με λεμφοπολλαπλασιαστική νόσο μετά από μεταμόσχευση

 Το Ebvallo ενδείκνυται σε ασθενείς μετά από μεταμόσχευση -που έχουν λάβει τουλάχιστον μία προηγούμενη θεραπεία- όταν τα συμπτώματα της νόσου υποτροπιάζουν ή όταν η θεραπεία δεν έχει αποτέλεσμα.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) έχει συστήσει άδεια κυκλοφορίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για το Ebvallo (tabelecleucel) για τη θεραπεία ενηλίκων και παιδιατρικών ασθενών που αντιμετωπίζουν σοβαρή επιπλοκή μετά από μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων (SOT) ή μεταμόσχευση μυελού των οστών (μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων - HCT) που ονομάζεται EBV+ PTLD.  Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες κακοήθειες μετά τη μεταμόσχευση.

Αποτελεί αποτέλεσμα της ανοσοκαταστολής που προκαλείται

από τη φαρμακευτική αγωγή που απαιτείται για τη μείωση της πιθανότητας απόρριψης του μεταμοσχευμένου οργάνου ή κυττάρων και η πιο κοινή μορφή αυτής της πάθησης σχετίζεται με τον ιό Epstein-Barr. Το Ebvallo ενδείκνυται σε ασθενείς μετά από μεταμόσχευση και που έχουν λάβει τουλάχιστον μία προηγούμενη θεραπεία όταν τα συμπτώματα της νόσου επανεμφανιστούν μετά τη θεραπεία (υποτροπιάζουν) ή όταν η θεραπεία δεν έχει αποτέλεσμα (ανθεκτικό). 

Υπάρχει μια σημαντική ανικανοποίητη ανάγκη για ασθενείς που αποτυγχάνουν στις θεραπείες πρώτης γραμμής, καθώς έχουν μόνο εβδομάδες έως μερικούς μήνες επιβίωση μετά την αποτυχία της θεραπείας και άλλες επιλογές θεραπείας είναι περιορισμένες. Στόχος των νέων θεραπειών είναι να επιτευχθεί η εξαφάνιση όλων των σημείων καρκίνου μετά τη θεραπεία (πλήρης ύφεση) και να παραταθεί η συνολική επιβίωση, μειώνοντας έτσι τη σχετιζόμενη με τη μεταμόσχευση θνησιμότητα των ασθενών με EBV+ PTLD.

Το Tabelecleucel, η δραστική ουσία του Ebvallo, στοχεύει και εξαλείφει τα μολυσμένα κύτταρα. Είναι ένα φαρμακευτικό προϊόν προηγμένης θεραπείας που αποτελείται από κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζονται Τ-κύτταρα που έχουν ληφθεί από δότη (αλλογενή). Τα Τ-κύτταρα αρχικά αναμιγνύονται με έναν άλλο τύπο λευκών αιμοσφαιρίων στο ανοσοποιητικό σύστημα (κύτταρα Β) από τον ίδιο δότη που έχουν μολυνθεί με τον ιό Epstein-Barr, έτσι ώστε τα Τ-κύτταρα να μάθουν να αναγνωρίζουν τα μολυσμένα Β-κύτταρα.

Τα Τ-κύτταρα στη συνέχεια αναπτύσσονται για να αυξήσουν τον αριθμό τους. Όταν το φάρμακο χορηγείται στον ασθενή, τα Τ-κύτταρα αναμένεται να επιτεθούν και να σκοτώσουν τα μολυσμένα Β-κύτταρα του ίδιου του ασθενούς, βοηθώντας έτσι στον έλεγχο των καρκίνων που σχετίζονται με τον ιό.

Το Ebvallo υποστηρίχθηκε μέσω του προγράμματος PRIority MEdicines (PRIME) του EMA, το οποίο παρέχει έγκαιρη και ενισχυμένη επιστημονική και κανονιστική υποστήριξη σε φάρμακα που έχουν ιδιαίτερη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τις ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες των ασθενών.

Η σύσταση του EMA βασίζεται στα αποτελέσματα μιας συνεχιζόμενης πολυκεντρικής κλινικής δοκιμής ανοιχτής ετικέτας, φάσης 3, ενός σκέλους . Η μελέτη διερεύνησε την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του tabelecleucel σε 43 ασθενείς με υποτροπιάζουσα/ανθεκτικό EBV+ PTLD που είχαν λάβει τουλάχιστον μία προηγούμενη θεραπεία.

Περίπου τα μισά από τα άτομα που έλαβαν θεραπεία πέτυχαν μερική ή πλήρη ύφεση. Ένας σημαντικός αριθμός ασθενών που εγγράφηκαν στη μελέτη ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία με διαρκή ανταπόκριση έξι μηνών ή περισσότερο χωρίς σημεία ή συμπτώματα νόσου μετά τη θεραπεία.

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι πυρετός, διάρροια, κόπωση, αδιαθεσία, χαμηλά επίπεδα ερυθρών αιμοσφαιρίων, μειωμένη όρεξη και χαμηλά επίπεδα νατρίου στο αίμα.

Στη συνολική της αξιολόγηση των διαθέσιμων δεδομένων, η Επιτροπή Προηγμένων Θεραπειών ( CAT ), η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του EMA για κυτταρικά και γονιδιακά φάρμακα, διαπίστωσε ότι τα οφέλη του Ebvallo υπερτερούσαν των κινδύνων σε ασθενείς με EBV+ PTLD.

Η CHMP , η επιτροπή ανθρώπινων φαρμάκων του EMA, συμφώνησε με την αξιολόγηση και τη θετική γνώμη της CAT και συνέστησε την έγκριση αυτού του φαρμάκου σε εξαιρετικές περιπτώσεις .

Η άδεια κυκλοφορίας σε εξαιρετικές περιπτώσεις επιτρέπει την πρόσβαση των ασθενών σε φάρμακα που δεν μπορούν να εγκριθούν χρησιμοποιώντας μια τυπική οδό έγκρισης, καθώς δεν μπορούν να ληφθούν ολοκληρωμένα δεδομένα υπό κανονικές συνθήκες χρήσης. Μερικές φορές αυτό οφείλεται στον μικρό αριθμό ασθενών με τη νόσο. Σε άλλες περιπτώσεις, η συλλογή πλήρων πληροφοριών σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του φαρμάκου δεν είναι δυνατή ή θα ήταν ανήθικη. Τα σχετικά φάρμακα υπόκεινται σε ειδικές υποχρεώσεις και παρακολούθηση μετά την έγκριση.

Η CHMP ζήτησε από τον αιτούντα να υποβάλει δεδομένα για τον περαιτέρω χαρακτηρισμό της μακροπρόθεσμης αποτελεσματικότητας και ασφάλειας των ασθενών που έχουν εγγραφεί στις κλινικές δοκιμές και να διενεργήσει μια μελέτη παρατήρησης ασφάλειας μετά την έγκριση σε ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία με το φάρμακο στην Ευρώπη. Το πρωτόκολλο πρέπει να υποβληθεί εντός τριών μηνών από την άδεια κυκλοφορίας .

Η γνώμη που ενέκρινε η CHMP είναι ένα ενδιάμεσο βήμα στην πορεία του Ebvallo προς την πρόσβαση ασθενών. Η γνώμη της CHMP θα αποσταλεί τώρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έκδοση απόφασης σχετικά με την άδεια κυκλοφορίας σε επίπεδο ΕΕ . Μετά τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας , οι αποφάσεις σχετικά με την τιμή και την αποζημίωση θα λαμβάνονται σε επίπεδο κάθε κράτους μέλους, λαμβάνοντας υπόψη τον πιθανό ρόλο/χρήση αυτού του φαρμάκου στο πλαίσιο του εθνικού συστήματος υγείας αυτής της χώρας.

https://www.news4health.gr

https://www.nefropatheis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To dwrea-zois.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.