Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024

Ελπίδες για τους ασθενείς με ηπατική ανεπάρκεια: Νέος τύπος μεταμόσχευσης με συκώτι από γουρούνι μπορεί να σώσει ζωές

Σε αυτή την περίπτωση, το συκώτι του χοίρου χρησιμοποιήθηκε έξω από το σώμα του δωρητή, όχι μέσα - ένας τρόπος για να δημιουργηθεί μια "γέφυρα" για την υποστήριξη του συκωτιού που καταρρέει, κάνοντας το έργο του οργάνου για τον καθαρισμό του αίματος εξωτερικά, όπως η αιμοκάθαρση για τα νεφρά που καταρρέουν.

Οι μεταμοσχεύσεις - όπως αναφέρει ο Guardian - από ζώο σε άνθρωπο, που ονομάζονται ξενομεταμοσχεύσεις, έχουν αποτύχει εδώ και δεκαετίες επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων απέρριπτε τον ξένο ιστό. Τώρα οι επιστήμονες προσπαθούν ξανά με χοίρους των οποίων τα όργανα έχουν τροποποιηθεί γενετικά ώστε να μοιάζουν περισσότερο με τα ανθρώπινα.

Τα τελευταία χρόνια, νεφροί από γενετικά τροποποιημένους

χοίρους έχουν μεταμοσχευθεί προσωρινά σε εγκεφαλικά νεκρούς δότες για να διαπιστωθεί πόσο καλά λειτουργούν, και δύο άνδρες έλαβαν μεταμοσχεύσεις καρδιάς από χοίρους, αν και και οι δύο πέθαναν μέσα σε λίγους μήνες.

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων εξετάζει αν θα επιτρέψει σε μικρό αριθμό Αμερικανών που χρειάζονται ένα νέο όργανο να συμμετάσχουν εθελοντικά σε αυστηρές μελέτες είτε με καρδιές είτε με νεφρά χοίρων.

Ορισμένοι ερευνητές επιδιώκουν επίσης να χρησιμοποιήσουν συκώτια χοίρων. Το συκώτι έχει διαφορετική πολυπλοκότητα από τα νεφρά και τις καρδιές: φιλτράρει το αίμα, απομακρύνει τα απόβλητα και παράγει ουσίες που απαιτούνται για άλλες σωματικές λειτουργίες. Περίπου 10.000 άνθρωποι βρίσκονται σήμερα στη λίστα αναμονής των ΗΠΑ για μεταμόσχευση ήπατος.

https://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To dwrea-zois.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.