Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

ΕΕ: Πράσινο φως για φάρμακο για σπάνια πάθηση των νεφρών

Τα νεότερα για την ανάπτυξη θεραπειών για σοβαρές παθήσεις των νεφρών.

Η Vifor Pharma και η Travere Therapeutics κέρδισαν την Παρασκευή μία πρωτη έγκριση για αποδοχή από τη ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης του φαρμάκου Filspari για τη

θεραπεία μιας σπάνιας, σοβαρής νεφρικής πάθησης γνωστής ως IgAN. Η γνώμη της ρυθμιστικής αρχής παρέχει τη βάση για την τελική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε η Vifor.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες ανταγωνίζονται για την ανάπτυξη θεραπειών για το IgAN, το οποίο είναι μια προοδευτική αυτοάνοση νόσος που επηρεάζει κυρίως νεαρούς ενήλικες και η οποία μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια που απαιτεί αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση οργάνων.

Η Novartis πέρυσι εξαγόρασε την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Chinook για 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια για να ενισχύσει το έργο της στις θεραπείες.

Η Travere στις αρχές του 2023 κέρδισε ταχεία έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για το Filspari, ή το sparsentan, για τη θεραπεία του IgAN. Η Travere είπε τον Δεκέμβριο ότι θα ζητούσε την πλήρη έγκριση των ΗΠΑ. Η Vifor Pharma κατέχει αποκλειστικά δικαιώματα εμπορευματοποίησης για το sparsentan στην Ευρώπη και σε άλλες αγορές.

Το φάρμακο Tarpeyo της Calliditas Therapeutics για το IgAN κέρδισε την πλήρη έγκριση των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2023.

https://www.healthstat.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To dwrea-zois.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.