Οκτώ μωρά έχουν γεννηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιώντας γενετικό υλικό από τρία άτομα, με στόχο την πρόληψη ανίατων και συχνά θανατηφόρων παθήσεων.
Σύμφωνα με το BBC, η μέθοδος, που εφαρμόστηκε πρώτα από Βρετανούς επιστήμονες, συνδυάζει το ωάριο της μητέρας, το σπέρμα του πατέρα και ένα δεύτερο ωάριο από δότρια.
Η τεχνική είναι νόμιμη εδώ και μια δεκαετία, ωστόσο τώρα αποδείχτηκε ότι οδηγεί στη γέννηση παιδιών χωρίς μιτοχονδριακή νόσο. Αυτές οι παθήσεις μεταδίδονται συνήθως από τη μητέρα στο παιδί και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή αναπηρία. Μερικά μωρά πεθαίνουν λίγες μέρες μετά τη γέννησή τους.
Τα παιδιά που γεννιούνται μέσω αυτής της μεθόδου, κληρονομούν το μεγαλύτερο μέρος του DNA τους από τους γονείς, ωστόσο αλλά λαμβάνουν και μια μικρή ποσότητα, περίπου 0,1%, από τη δεύτερη γυναίκα (δότρια).
Οικογένειες που υποβλήθηκαν στη διαδικασία έκαναν δηλώσεις μέσω του Κέντρου Γονιμότητας του Newcastle, διατηρώντας την ανωνυμία τους.
«Ευγνωμοσύνη»
«Μετά από χρόνια αβεβαιότητας, αυτή η θεραπεία μας έδωσε ελπίδα – και στη συνέχεια μας χάρισε το μωρό μας», είπε η μητέρα ενός κοριτσιού.
«Μας κατακλύζει η ευγνωμοσύνη», πρόσθεσε.
Η μητέρα ενός αγοριού τόνισε: «Χάρη σε αυτή την απίστευτη πρόοδο και την υποστήριξη που λάβαμε, η οικογένειά μας είναι πλέον πλήρης. Το συναισθηματικό βάρος της μιτοχονδριακής νόσου έχει αρθεί και στη θέση του έχει έρθει η ελπίδα, η χαρά και η βαθιά ευγνωμοσύνη».
Τα μιτοχόνδρια είναι κυτταρικά οργανίδια που χρησιμεύουν για την παραγωγή ενέργειας στο κύτταρο. Είναι ο λόγος που αναπνέουμε, καθώς χρησιμοποιούν το οξυγόνο για να μετατρέψουν την τροφή σε ενέργεια που χρησιμοποιεί το σώμα μας ως καύσιμο.
Τα ελαττωματικά μιτοχόνδρια αφήνουν το σώμα με ανεπαρκή ενέργεια για να διατηρήσει τον καρδιακό παλμό, ενώ μπορεί να προκαλέσουν εγκεφαλική βλάβη, επιληπτικές κρίσεις, τύφλωση, μυϊκή αδυναμία και ανεπάρκεια οργάνων.
Περίπου ένα στα 5.000 μωρά γεννιέται με μιτοχονδριακή νόσο.
Η μέθοδος
Η μέθοδος των τριών DNA αναπτύχθηκε πριν από περίπου μια δεκαετία.
Τα ωάρια, τόσο της μητέρας όσο και της δότριας, γονιμοποιούνται στο εργαστήριο με το σπέρμα του πατέρα.
Τα έμβρυα αναπτύσσονται έως ότου το DNA από το σπέρμα και το ωάριο σχηματίσουν ένα ζεύγος δομών που ονομάζονται προπυρήνες, όπου βρίσκεται το DNA που καθορίζει χαρακτηριστικά όπως το ύψος και το χρώμα μαλλιών
Οι προπυρήνες αφαιρούνται και από τα δύο έμβρυα και το DNA των γονέων τοποθετείται μέσα στο έμβρυο με τα υγιή μιτοχόνδρια.
Το αποτέλεσμα είναι ένα παιδί γενετικά συγγενικό με τους γονείς του, το οποίο όμως δεν πάσχει από μιτοχονδριακή νόσο.
Με πληροφορίες από BBC
πηγή: https://proini.news/
Δημοσίευση σχολίου
Το dwrea-zois.gr σέβεται και προασπίζεται το δικαίωμα κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, διευκρινίζουμε ότι οι απόψεις αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους εκάστοτε χρήστες και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη δική μας θέση. Σας παρακαλούμε να διατηρείτε έναν ευπρεπή λόγο στις συζητήσεις σας.
Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.