Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020

Αίμα στα ούρα: συμπτώματα, αιτίες, παράγοντες κινδύνου και πρόληψη

Η ιατρική ονομασία για το αίμα στα ούρα είναι γνωστή ως αιματουρία. Σε πολλές περιπτώσεις, η ορατότητα του αίματος στα ούρα μπορεί να προκαλέσει στο άτομο άγχος, ωστόσο, δεν είναι συνήθως ένα απειλητικό για την ζωή σημάδι. Υπάρχουν δύο τύποι αίματος στα ούρα:

  • Ακαθάριστη ή μακροσκοπική αιματουρία – Αίμα στα ούρα που είναι ορατό με γυμνό μάτι.
  • Μη ορατή ή Μικροσκοπική αιματουρία – Αίμα στα ούρα που είναι αόρατο στο γυμνό μάτι και βρίσκεται μόνο αν εξεταστεί με μικροσκόπιο από γιατρό.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, είναι σημαντικό να καθορίσετε την αιτία της αιμορραγίας

και να αναζητήσετε θεραπεία ανάλογα με την κατάσταση του ατόμου.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα για την αιματουρία περιλαμβάνουν:

  • Σημάδι ροζ, κόκκινου ή χρώματος κόλα στα ούρα (δηλώνει την εμφάνιση ερυθρών αιμοσφαιρίων)

Η αιμορραγία συνήθως δεν είναι οδυνηρή, ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οφείλεται στη διέλευση θρόμβων αίματος

Παρόλο που μια αλλαγή στο χρώμα των ούρων μπορεί να προκληθεί από φάρμακα όπως το καθαρτικό Ex-lax και ορισμένα τρόφιμα όπως τα πατζάρια, το ραβέντι και τα μούρα, ο προγραμματισμός ενός ραντεβού για την εξέταση από κάποιον γιατρό είναι σημαντικός για τη σωστή διάγνωση κάθε φορά που το αίμα στα ούρα είναι ορατό.

Αιτίες

Στην αιματουρία, οι νεφροί ενός ατόμου και άλλα μέρη του ουροποιητικού συστήματος επιτρέπουν στα κύτταρα του αίματος να εισέρχονται στα ούρα. Ορισμένες αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Μολύνσεις ουροποιητικής οδού: Μολύνσεις της ουροποιητικής οδού μπορούν να εμφανιστούν όταν ένα βακτήριο εισέλθει στο σώμα μέσω της ουρήθρας και αρχίσει να πολλαπλασιάζεται στην ουροδόχο κύστη.Η επώδυνη ούρηση, η αίσθηση καψίματος και η έντονη μυρωδιά ούρων είναι πιθανά συμπτώματα.
  • Μολύνσεις νεφρών: Μολύνσεις των νεφρών (πυελονεφρίτιδα) μπορεί να εμφανιστούν όταν τα βακτήρια εισέρχονται στα νεφρά από την κυκλοφορία του αίματος ή μετακινούνται από τους ουρητήρες στους νεφρούς. Τα συμπτώματα πιθανότατα περιλαμβάνουν πυρετό και πλευρικούς πόνους.
  • Μια πέτρα της ουροδόχου κύστης ή των νεφρών: Τα μεταλλικά στοιχεία στα ούρα κατά καιρούς δημιουργούν ίζημα και σχηματίζουν κρυστάλλους στα τοιχώματα των νεφρών ή της ουροδόχου κύστης. Μόλις σκληρύνουν τα κρύσταλλα, σχηματίζονται σε πέτρες γνωστές ως πέτρες στα νεφρά. Παρόλο που είναι γενικά ανώδυνες, εάν περάσουν ή μπλοκάρουν, οι πέτρες στα νεφρά μπορεί να προκαλέσουν έντονο πόνο. Μπορούν επίσης να προκαλέσουν τόσο ακαθάριστη όσο και μικροσκοπική αιμορραγία.
  • Διογκωμένος προστάτης (Καλοήθης Υπερτροφία Προστάτη): Όταν οι άνδρες πλησιάζουν τη μέση ηλικία, ο αδένας του προστάτη (που βρίσκεται ακριβώς κάτω από την ουροδόχο κύστη και περιβάλλει το άνω μέρος της ουρήθρας) αρχίζει να διαστέλλεται και μπορεί να συμπιέσει την ουρήθρα προκαλώντας παρεμπόδιση της ροής των ούρων. Τα συμπτώματα συνήθως περιλαμβάνουν το πρόβλημα της ούρησης, τη συνεχή ανάγκη για ούρηση και το ορατό ή μικροσκοπικό αίμα στα ούρα.
    • Νεφρική νόσος (Σπειραματονεφρίτιδα): Φλεγμονή του συστήματος φιλτραρίσματος των νεφρών. Μπορεί να αποτελεί μέρος μιας συστημικής ασθένειας όπως ο διαβήτης ή μπορεί να προκληθεί από μόνη της από ιογενείς λοιμώξεις, ασθένειες αιμοφόρων αγγείων ή ανοσοποιητικά προβλήματα.
    • Καρκίνος: Η ορατή αιμορραγία στα ούρα μπορεί να είναι σημάδι προχωρημένου καρκίνου του νεφρού, της ουροδόχου κύστης ή του προστάτη. Ωστόσο, τα συμπτώματα μπορεί να μην είναι ορατά στα πρώιμα στάδια, όταν οι καρκίνοι είναι πιο θεραπεύσιμοι.
    • Κληρονομικές διαταραχές: Ένα κληρονομικό ελάττωμα της αιμοσφαιρίνης στα ερυθρά αιμοσφαίρια, γνωστό ως δρεπανοκυτταρική αναιμία, μπορεί να αποτελέσει αιτία αίματος στα ούρα, τόσο ορατή όσο και μικροσκοπική αιματουρία. Το σύνδρομο Alport είναι επίσης μια άλλη κατάσταση που επηρεάζει τις μεμβράνες φιλτραρίσματος στα σπειράματα των νεφρών.
      • Τραυματισμός των νεφρών: Ένα τραύμα στα νεφρά από ένα ατύχημα μπορεί να προκαλέσει αίμα στα ούρα που είναι ορατό με γυμνό μάτι.
      • Φαρμακευτική αγωγή: Υπάρχουν ορισμένα φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν αιμορραγία στα ούρα, όπως το cytoxan, η πενικιλίνη, ασπιρίνη, ηπαρίνη και άλλα. Η αιμορραγία των ούρων μπορεί επίσης να προκληθεί εάν ένα άτομο έχει κάποια κατάσταση ή διαταραχή.
      • Ασκήσεις τραυματισμού: Η άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε ακαθάριστη αιματουρία, καθώς μπορεί να συνδέεται με τραύμα στην ουροδόχο κύστη, αφυδάτωση ή καταστροφή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Σχεδόν κάθε αθλητής (στις περισσότερες περιπτώσεις δρομείς) μπορεί να αναπτύξει ορατή αιμορραγία από την ουρική αρθρίτιδα μετά από μια ακραία προπόνηση.
      • Παράγοντες κινδύνου

        Το αίμα στα ούρα μπορεί να επηρεάσει σχεδόν όλους, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και των εφήβων. Οι παράγοντες κινδύνου είναι πιθανότατα να περιλαμβάνουν:

        • Ηλικία: Οι άνδρες άνω των 50 ετών έχουν περιστασιακά αιματουρία λόγω του μεγέθους του προστάτη.
        • Φύλο: Περισσότερες από τις μισές γυναίκες θα έχουν μολύνσεις του ουροποιητικού τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, ενδεχομένως με κάποια αιμορραγία στα ούρα. Οι νεότεροι άνδρες είναι πιο πιθανό να έχουν πέτρες στα νεφρά ή σύνδρομο Alport που μπορεί να προκαλέσει αίμα στα ούρα.
        • Λοίμωξη: Μία από τις κύριες αιτίες του ορατού ουροποιητικού αίματος στα παιδιά είναι η φλεγμονή των νεφρών μετά από μια ιογενή ή βακτηριακή λοίμωξη (μετα-μολυσματική σπειραματονεφρίτιδα).
        • Οικογενειακό ιστορικό: Κάποιος μπορεί να είναι επιρρεπής σε ουρική αιμορραγία λόγω οικογενειακού ιστορικού νεφρικής νόσου ή πέτρες στα νεφρά.
        • Ορισμένα φάρμακα: Η ασπιρίνη, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη αναλγητικά και τα αντιβιοτικά όπως η πενικιλίνη είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο ουρικής αιμορραγίας.
        • Υπερβολική άσκηση: Η αιματουρία του Jogger είναι μια κατάσταση στην οποία οι δρομείς είναι επιρρεπείς μετά την άσκηση και το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων. Ωστόσο, σχεδόν οποιοσδήποτε γυμνάζεται έντονα μπορεί να αναπτύξει τα συμπτώματα.

        Πρόληψη

        Παρόλο που η πρόληψη της αιματουρίας είναι απίθανη, υπάρχουν μέτρα που μπορούν να λάβουν τα άτομα για να μειώσουν τον κίνδυνο ορισμένων ασθενειών που μπορεί να την προκαλέσουν. Αυτά τα βήματα περιλαμβάνουν:

        • Να πίνετε αρκετά υγρά και να ουρείτε όταν είναι ανάγκη και μετά την επαφή
        • Σκουπίστε από μπροστά προς τα πίσω μετά την ούρηση, (για τις γυναίκες), για να αποφύγετε τις βακτηριακές λοιμώξεις
        • Αποφυγή προϊόντων γυναικείας υγιεινής που μπορεί να ερεθίσουν την περιοχή των γεννητικών οργάνων
        • Περιορισμός των τροφίμων που περιέχουν αλάτι, πρωτεΐνες και οξαλικά όπως σπανάκι και ραβέντι
        • Εξάλειψη του καπνίσματος για την αποφυγή της έκθεσης σε χημικές ουσίες
        • Διατήρηση ενός υγιούς βάρους και υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής

      • https://www.nephron.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To dwrea-zois.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.