Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021

Εκστρατεία για δωρεά oργάνων από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Κυστικής Ίνωσης

Παρατείνεται έως το τέλος Ιανουαρίου 2021 η διαδικτυακή εκστρατεία για τη δωρεά οργάνων «Απεριόριστη ανάσα – Be a life Donor» του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης σε συνεργασία με το δίκτυο ενδυνάμωσης ανθρώπων με ορατή και αόρατη αναπηρία «Humane».

Με σύνθημα «Υποστηρίζουμε την μεταμόσχευση πνευμόνων, με πράξεις» και με τη χώρα μας να έχει το χαμηλότερο ποσοστό δωρεών μεταμόσχευσης

στην Ευρώπη, ο Σύλλογος επιχειρεί να βάλει ένα λιθαράκι στον τομέα της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού.

«Απεριόριστη ανάσα – Be a life Donor»

 Στο πλαίσιο της εκστρατείας καλείται ο κάθε πολίτης να κάνει εγγραφή ως Δωρητής Οργάνων, και στη συνέχεια να αναρτήσει μια φωτογραφία του, με μάσκα οξυγόνου στην ιστοσελίδα, που έχει δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό.

«Είμαστε  ικανοποιημένοι, όσον αφορά στο κομμάτι της ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης, από την διάχυση της καμπάνιας στα social media. Υπήρξε μεγάλη συμμετοχή στην καμπάνια από διοικητές νοσοκομείων, από 2 βουλευτές, από την επιστημονική κοινότητα με φωτογραφίες και δηλώσεις τους. Επίσης με δήλωση της συμμετείχε και η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Περιμένουμε από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων να μας πει τι επισκεψιμότητα έχει η ιστοσελίδα και να δούμε πόσες εγγραφές έγιναν μέσα στο Δεκέμβριο, που έτρεχε η καμπάνια», λέει στον Αθήνα 9.84, ο Δημήτρης Κοντοπίδης, εμπνευστής και σχεδιαστής της εκστρατείας και επίτιμος πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης.

Το mural στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας

Παράλληλα στο πλαίσιο της εκστρατείας δημιουργήθηκε μια τοιχογραφία με μήνυμα για τη δωρεά οργάνων στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας «Άγιος Παντελεήμων», η οποία σχεδιάστηκε από την Humane και υλοποιήθηκε από την Urban act και τον καλλιτέχνη same84 και υποστηρικτές την flame & drone photography.


«Η συγκεκριμένη τοιχογραφία έχει ιδιαίτερη αξία, καθώς απεικονίζει πραγματική ασθενή με κυστική ίνωση, η οποία έκανε μεταμόσχευση πνεύμονα το 2016 στην Αυστρία, σε ηλικία 18 ετών, τη Λένα», αναφέρει ο κ. Κοντοπίδης. «Στο πρόσωπό της Λένας αποτυπώνουμε τον ασθενή κάθε ηλικίας και πάθησης, που βρίσκεται σε αναπνευστική ανεπάρκεια και χρειάζεται μεταμόσχευση πνευμόνων. Ελπίζουμε η τοιχογραφία να αποτελέσει τοπόσημο που θα λειτουργεί σαν μια  καθημερινή υπενθύμιση στους πολίτες και επισκέπτες του νοσοκομείου. Τα νοσοκομεία  αποτελούν πολύτιμη δεξαμενή δυνητικών δοτών. Οι διοικητές των νοσοκομείων και οι γιατροί μπορούν να συμβάλλουν εξαιρετικά στο να αυξηθούν οι δότες και να μπορέσουμε να έχουμε τις επιθυμητές μεταμοσχεύσεις».

Δημιουργία του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου

«Μέχρι και το τέλος του 2019 δεν γίνονταν μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα για αυτό και εμείς είχαμε καταφύγει στην Αυστρία ‘οπου από το από το 2015 έως και το 2019 μέσω διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (EOM) και μεταμοσχευτικού κέντρου της Αυστρίας στέλναμε τους ασθενείς για μεταμόσχευση πνεύμονα», σημειώνει ο κ. Κοντοπίδης. «Η κάθε όμως χώρα οφείλει να κάνει την δική της προσπάθεια εξασφάλισης μοσχευμάτων. Έτσι και από τον Ιούνιο του 2019 που έληξε αυτή η συνεργασία ξεκίνησε στη χώρα μας το ελληνικό πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων. Περιμένουμε και τη δημιουργία του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου, το οποίο κατασκευάζεται  με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση. Πρόκειται για μία δωρεά 100 εκατομμυρίων ευρώ. Το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τα επόμενα χρόνια. Επίσης εκτός από τις υποδομές που ετοιμάζονται, το Ιδρυμα Ωνάση χρηματοδοτεί και τον Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τις Μεταμοσχεύσεις, η εκπόνηση του οποίου ανατέθηκε στους διακεκριμένους καθηγητές Ηλία Μόσιαλο και Βασίλη Παπαλόη σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του LSE στο Λονδίνο, η οποία εκτιμάται να είναι έτοιμη το ερχόμενο καλοκαίρι και να συμβάλλει και στην αναβάθμιση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων».


Στηρίξτε την μεταμόσχευση πνευμόνων με πράξεις εδώ 

H εκστρατεία «Απεριόριστη Ανάσα – Be a life donor» βρίσκεται υπό την αιγίδα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και την υποστήριξη της Αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου «Αιγέας» και της Vertex Pharmaceuticals.

https://www.athina984.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To dwrea-zois.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.