Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2021

Τυφλός άνδρας ανέκτησε την όρασή του μετά την πρώτη τοποθέτηση τεχνητού εμφυτεύματος κερατοειδούς χιτώνα


Η ζωής ενός τυφλού ασθενή άλλαξε για πάντα αφού έγινε ο πρώτος ασθενής που έλαβε τεχνητό εμφύτευμα αμφιβληστροειδούς χιτώνα και τώρα μπορεί να δει την οικογένειά του.

Ο 78χρονος άνδρας μπόρεσε μάλιστα να περάσει με απόλυτη επιτυχία την κλασική οφθαλμολογική εξέταση αναγνώρισης των αριθμών και των γραμμάτων από απόσταση.

Το εμφύτευμα KNet αναπτύχθηκε

από την Ισραηλινή εταιρεία CorNeat και ουσιαστικά αποτελεί μια σύνδεση ενός τεχνητού κομματιού με τον φυσικό ανθρώπινο ιστό, που σημαίνει ότι μπορεί να ενσωματωθεί αμέσως στο μάτι και να αντικαταστήσει τον κατεστραμμένο από τραυματισμό ή ασθένεια αμφιβληστροειδή.

«Η χειρουργική διαδικασία ήταν εύκολη και το αποτέλεσμα ξεπέρασε τις προσδοκίες όλων μας», ανέφερε η καθηγήτρια Irit Bahar, διευθύντρια του Οφθαλμολογικού Τμήματος στο Ιατρικό Κέντρο Rabin.

10 ακόμη άνθρωποι έχουν αιτηθεί να λάβουν το εμφύτευμα.

«Η στιγμή που βγάλαμε τους επιδέσμους ήταν εξαιρετικά συναισθηματική και πολύτιμη. Είμαστε περήφανοι που βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή αυτού του εντυπωσιακού και ουσιαστικού project που αναμφίβολα πρόκειται να επηρεάσει και να αλλάξει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως», πρόσθεσε η Bahar.

Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας είναι μια καθαρή ασπίδα που προστατεύει το μπροστινό μέρος του ματιού και μπορεί να προκληθεί βλάβη σε αυτόν ή να εκφυλιστεί για διάφορους λόγους (από ατύχημα, τραυματισμό και από διάφορες ασθένειες). Υπάρχουν ήδη άλλα εμφυτεύματα που αντικαθιστούν μερικώς τον αμφιβληστροειδή χιτώνα υπό τέτοιες συνθήκες, αλλά αυτού του είδους οι χειρουργικές επεμβάσεις είναι συχνά περίπλοκες.

Το KNet διαθέτει βιομιμητική τεχνολογία και αποτελείται από διάφραγμα ενός ειδικού υλικού που λαμβάνει κολλαγόνο και ινοβλάστες και με αυτό τον τρόπο ενσωματώνεται στο μάτι σταδιακά και μόνιμα.

«Μετά από χρόνια σκληρής εργασίας, το να βλέπω μία συνάδελφο να εμφυτεύει το CorNeat KPro με ευκολία, αλλά και να βιώνω την εμπειρία ενός συνανθρώπου μου να ανακτά την όρασή του την επόμενη μέρα μου δημιούργησε έντονη συγκίνηση, πολλοί κλαίγαμε σε εκείνο το δωμάτιο», περιέγραψε ο Dr. Gilad Litvin, συνιδρυτής του CorNeat Vision.

https://www.nephron.gr 

https://www.nefropatheis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To dwrea-zois.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.