Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021

«Στον αέρα» οι μεταμοσχεύσεις ήπατος στο Λαϊκό Νοσοκομείο


 Ελλείψει εξειδικευμένου προσωπικού και χώρου

Με «λουκέτο» κινδυνεύει το πρόγραμμα μεταμόσχευσης ήπατος, που λειτουργεί από το 2017 στο Λαϊκό Νοσοκομείο της Αθήνας, εξαιτίας της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού, αλλά και της μη ύπαρξης συγκεκριμένου χώρου εντός του ιδρύματος.

Το Κέντρο Μεταμόσχευσης Ηπατος είναι το μοναδικό στην Αθήνα και το δεύτερο μετά το Μεταμοσχευτικό Κέντρο που λειτουργεί στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Oμως, όπως καταγγέλλουν ασθενείς και γιατροί, θα μπει σε αναστολή λειτουργίας εξαιτίας της αδράνειας που έχουν επιδείξει το

 υπουργείο Υγείας αλλά και η διοίκηση του νοσοκομείου απέναντι στα διαρκή αιτήματα για βελτίωση των συνθηκών πραγματοποίησης των μεταμοσχεύσεων εντός του Λαϊκού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τον περασμένο Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, οι χειρουργοί μεταμοσχεύσεων έχουν στείλει επιστολές στους διευθυντές κλινικών και στη διοίκηση του νοσοκομείου, εκφράζοντας την ανησυχία τους για τις συνθήκες λειτουργίας του προγράμματος και, κατ’ επέκταση, για την ασφάλεια των ασθενών.

Κύρια προβλήματα, όπως αναφέρεται στις επιστολές, αποτελούν, αφενός η δομή της Μονάδας Μεταμόσχευσης Hπατος, η οποία δεν διαθέτει χωροταξική υπόσταση και συγκεκριμένη δομή στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να περιφέρονται σε διάφορες κλινικές του Λαϊκού, αφετέρου η μεγάλη έλλειψη σε εξειδικευμένο προσωπικό χειρουργών-μεταμοσχευτών.

Αναφορικά με το προσωπικό, οι μεταμοσχεύσεις ήπατος στο Λαϊκό γίνονται αυτή τη στιγμή μόνο από δύο εξειδικευμένους χειρουργούς. Δυστυχώς, ασθενείς με κίρρωση τελικού σταδίου, καθώς και με άλλα χρόνια νοσήματα του ήπατος που απαιτούν μεταμόσχευση θα μείνουν «ξεκρέμαστοι», χωρίς να υπάρχει ιατρική λύση για το πρόβλημά τους.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να κινδυνεύει να καταλάβει άλλη μια θλιβερή πρωτιά στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς θα είναι η μοναδική χώρα-μέλος στην πρωτεύουσα της οποίας δεν θα υπάρχει πρόγραμμα μεταμόσχευσης ήπατος! Δυστυχώς, η εξέλιξη αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πιο σκληρό τρόπο πως η κατάσταση εντός των δημόσιων νοσοκομείων είναι δραματική.

https://www.newsbreak.gr

https://www.nefropatheis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To dwrea-zois.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.