Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2021

Το θαύμα του Ινστιτούτου Κυτταρικών Θεραπειών «Δημήτρης Λόης» στην Πάτρα και η μάχη 20χρονου για τη ζωή του

Η Πρυτανική Αρχή, το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, η Παθολογική Κλινική του ΠΓΝΠ & το Choose Life, πραγματοποίησαν χθες , 1 Οκτωβρίου 2021 τα εγκαίνια του Ινστιτούτου Κυτταρικών Θεραπειών "Δημήτρης Λόης".

Το εν λόγω νεοσύστατο ερευνητικό Ινστιτούτο Κυτταρικών Θεραπειών (ΙΚΘ) αποτελεί βασικό πυλώνα του έργου της φιλανθρωπικής οργάνωσης “Choose Life”, που ιδρύθηκε και χρηματοδοτήθηκε από την οικογένεια του Δημήτρη Λόη, ο οποίος έχασε τη ζωή του από καρκίνο του αίματος το 2017.

Περιλαμβάνει ένα πλήρως λειτουργικό και αναγνωρισμένο Κέντρο Δοτών Μυελού

των Οστών (CBMDP – “Save a Life”, www.xarisezoi.gr) καθώς και GMP εργαστήρια (Clean room B, C, D) για κλινική παραγωγή κυτταρικών θεραπειών και «Φαρμάκων Προηγμένων Θεραπειών» (ATMP).

Το Ινστιτούτο με διευθυντή το Καθηγητή Αιματολογίας Αλέξανδρο Σπυριδωνίδη συνεργάζεται με την Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών.

Ήδη ένας 20χρονος ασθενής με λευχαιμία, στο πανεπιστημιακό νοσοκομειο της Πάτρας, καταπολεμά έναν ύπουλο ιό με τη σύγχρονη κυτταρική θεραπεία. Ο νεαρός υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση αλλά στη συνέχεια τον πρόσβαλε ένας ιδιαίτερα δύσκολος ιός που απείλησε τη ζωή του. Πριν από μία εβδομάδα του χορηγήθηκε κυτταρική θεραπεία και χθες έδωσε τα πρώτα θετικά δείγματα της ανταπόκρισης του οργανισμού του σε αυτή τη νέα θεραπεία.

Στην τελετή των εγκαινίων  καλωσόρισμα και ομιλία  πραγματοποίησε ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Καθηγητής Αιματολογίας Αλέξανδρος Σπυριδωνίδης και  Χαιρετισμούς ο Αντιπρύτανης  Έρευνας και Ανάπτυξης Καθηγητής Βιολογίας Παναγιώτης Δημόπουλος, ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Μάρκος Μαραγκός, ο  Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγητής Ορθοπαιδικής Παναγιώτης Μέγας, ο Αναπλ. Διοικητής ΠΓΝΠ Δ. Μπάκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Χ. Μπονάνος και η Πρόεδρος της “Choose Life” κα Μαρί Ευγενίδου -Λόη.

Η μάχη ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2016, όταν ο Δημήτρης Λόης διαγνώστηκε με Οξεία Μυελογενή Λευχαιμία. Μετά από δύο κύκλους χημειοθεραπείας, οι γιατροί κατέληξαν ότι απαιτείται μεταμόσχευση μυελού των οστών, προκειμένου να αποφευχθούν οι συνεχείς υποτροπές της νόσου. Η ανάγκη ήταν επιτακτική. Χωρίς νέο μυελό των οστών δεν υπήρχε ελπίδα επιβίωσης. Η καθυστέρηση της μεταμόσχευσης συνεπαγόταν έναν ακόμη κύκλο χημειοθεραπείας με τις όποιες δυνητικές επιπλοκές.
 
Καθώς οι εβδομάδες περνούσαν χωρίς να βρεθεί συμβατός δότης, ο Δημήτρης άρχισε να συνειδητοποιεί πόσο δύσκολο είναι να βρεθεί. Ορισμένες φορές, σε κάποιες περιοχές οι πιθανότητες είναι ελάχιστες. Στάθηκε αρκετά τυχερός και βρέθηκε ένας, μολονότι χρειάστηκε περισσότερος καιρός από όσο επιθυμούσαμε. Κατά τη διάρκεια αυτής της αναμονής, καθώς και τους επόμενους μήνες όταν κάθε μέρα πάλευε με γενναιότητα για τη ζωή του, αποφάσισε να αφιερώσει τη ζωή του σε έναν νέο σκοπό. Τότε φυτεύτηκε ο σπόρος του Choose Life.


ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ
 
Καθ’ όλη τη διάρκεια της ασθένειάς του, συνέχισε να εξελίσσει το όραμά του. Ήθελε η επίδρασή του να έχει διάρκεια για τα άτομα που πάσχουν από λευχαιμία, υπενθυμίζοντας σε όλους να διατηρούν θετική στάση και να μην σταματούν ποτέ να ονειρεύονται, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές, φέρνοντας στο προσκήνιο τη δύναμη της προσφοράς και καλώντας όλους να επιλέξουν τη ζωή.
 
Αυτή η φιλανθρωπική οργάνωση, η οποία πήρε το όνομά της από την αγαπημένη του φράση «Choose Life», είναι ο καρπός του οράματος του.

https://www.thebest.gr

https://www.nefropatheis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To dwrea-zois.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.