Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022

Ζωή ή βιοηθική; Το δίλημμα μετά την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς από χοίρο

Σε βιοηθικά διλήμματα και σε σωρεία ερωτημάτων καλείται να απαντήσει η ιατρική κοινότητα αναφορικά με την πρώτη χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης καρδιάς από γενετικά τροποιημένο χοίρο σε άνθρωπο, που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Μέριλαντ, στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ.


Το πρωτοποριακό γεγονός που χάρισε ελπίδα ζωής στον 57χρονο Αμερικανό Ντέιβιντ Μπένετ "γέννησε" αντιδράσεις και αρνητικά σχόλια, αναφορικά με τη διαχείριση των ζώων και με το κατά πόσον είναι ηθικά ορθό να γίνονται θυσία για την πρόοδο της ιατρικής επιστήμης.

Μιλώντας στο AlphaNews.Live ο Καθηγητής Γενετικής και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής Κύπρου Δρ. Κωνσταντίνος Δέλτας επισήμανε

την ανάγκη όπως το ζήτημα τεθεί άμεσα ενώπιον των μελών της Επιτροπής, ώστε να εκδοθεί συγκεκριμένη γνωμάτευση που να απαντά στις όποιες ανησυχίες της κυπριακής κοινωνίας.


"Γνωρίζει ο μέσος άνθρωπος ότι καθημερινά χιλιάδες ποντίκια θυσιάζονται στο βωμό της επιστήμης για το καλό του ανθρώπού; Γνωρίζει ότι καθημερινά χιλιάδες αρουραίοι θυσιάζονται στο βωμό της έρευνας και της υγείας; Και άλλα ζώα σκύλοι, γουρούνια, πίθηκοι που συμμετέχουν σε έρευνες που είναι από τα πιο ανώτερα ζώα στην εξελικτική πυραμίδα."


Ο Δρ. Δέλτας αναφέρθηκε στις πρακτικές που ακολουθούνται από επιστήμονες και ερευνητές σε παγκόσμιο επίπεδο και δεν περιλαμβάνουν μορφές βίας ή κακοποίησης των ζώων, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η υγεία των ανθρώπων. 


"Το να χρησιμοποιηθούν γενετικά τροποιημένα γουρούνια για να είναι πιο συμβατή η καρδιά τους, από τη στιγμή που για τα ζώα αυτά λαμβάνονται τα σωστά μέτρα από επαγγελματίες για να μην υποφέρουν περισσότερο από όσο πρέπει, εγώ δεν βλέπω κάνενα κακό. Δεν υπάρχει κανένας μα κανένας άλλος τρόπος μέχρι σήμερα για να φτιάξουμε καρδιές. Πεθαίνουν κάθε μέρα άνθρωποι περιμένοντας ένα μόσχευμα. είτε καρδιάς, είτε νεφρού, είτε πνευμόνων. Πρέπει να ληφθεί υπόψην το γιατί γίνεται. Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα; Εάν υπάρχει κάποιος καλύτερος τρόπος για να σωθούν ανθρώπινες ζωές, να τον εξετάσουμε."

Ερωτηθείς ο Καθηγητής Γενετικής εάν η χρήση γενετικά τροποποιημένων χοίρων για μεταμοσχεύσεις ανθρώπινων οργάνων είναι ηθική όσο και η εκτροφή γουρουνιών που καταλήγουν στο τραπέζι μας, απάντησε ότι:


"Εάν αναλογιστεί κανείς πόσα γουρούνια, αγελάδες και κοτόπουλα κάθε μέρα υποφέρουν για να καταλήξουν στο τραπέζι μας, η ανησυχία για τα γενετικά τροποιημένα γουρούνια τα οποία θα θυσιαστούν για να σώσουν κάποιον άνθρωπο, στο τέλος-τέλος ίσως να είναι υποκρισία."


O Kωνσταντίνος Δέλτας αναφέρθηκε στις πολύχρονες έρευνες και μελέτες της επιστημονικής κοινότητας για τη δημιουργία γενετικά τροποιημένων μοσχευμάτων. Και σημείωσε ότι καθημερινά χιλιάδες ασθενείς μπαίνουν σε λίστες αναμονής για μεταμόσχευση, αφού πέραν των νεφρών και του δέρματος που μπορούν να ληφθούν από ζώντες δότες, η καρδιά και οι πνεύμονες λαμβάνονται από πτωματικούς δότες.


"Πρέπει να περιμένεις να πεθάνει κάποιος εάν χρειάζεσαι μεταμόσχευση καρδιάς ή πνεύμονα. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος."

Ο Καθηγητής Γενετικής υπενθύμισε τις αντιδράσεις της παγκόσμιας κοινότητας όταν την δεκαετία του 1990 ανακοινώθηκε η γέννηση του πρώτου κλωνοποιημένου προβάτου της Ντόλυ, γεγονός που άνοιξε νέους ορίζοντες στην επιστημονική κοινότητα.

"Εκεί είχαν ακουστεί πολλά σενάρια επιστημονικής φαντασίας όταν θα φτιάχναμε από ένα-δύο κλώνους και θα τους είχαμε ανεγκέφαλους για να φτάσουμε 80 χρονών και να χρειαστούμε είτε νεφρό, είτε καρδιά για να τα πάρουμε από τους ανεγκέφαλους κλώνους μας. Αυτό το πράγμα δεν έγινε και δεν θα γίνει ποτέ. Αλλά το να έχεις γενετικά τροποποιημένα ζώα για να σου δίνουν όργανα, είναι μια λογική προσέγγιση."


https://www.alphanews.live

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To dwrea-zois.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.