Κυριακή 26 Ιουνίου 2022

Αιμοκάθαρση και διακοπές. Γίνεται ;

Πλησιάζει το καλοκαίρι. Κάνω αιμοκάθαρση. Μπορώ να κάνω διακοπές μακριά από την μονάδα αιμοκάθαρσης μου;

Φυσικά. Όλοι έχουν ανάγκη από διακοπές, ιδιαίτερα οι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις. Είναι απόλυτα εφικτό αλλά και επιθυμητό. Η διαδικασία της αιμοκάθαρσης δεν αποτελεί τροχοπέδη στην επιθυμία ενός αιμοκαθαιρόμενου ασθενούς   να ταξιδέψει. Αν ο ασθενής σκοπεύει να κάνει διακοπές, με μια μικρή οργάνωση μπορεί να το πραγματοποιήσει. 

Πως μπορεί να γίνει πραγματικότητα; Είναι δύσκολο;

Όχι καθόλου. Αρκεί να προηγηθεί

ένας μικρός σχεδιασμός. Οι αιμοκαθαιρόμενοι ασθενείς μπορούν τα ταξιδέψουν σχεδόν παντού. Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να αποφασίσετε ποιο μέρος θέλετε να επισκεφτείτε και το χρονικό διάστημα που θα γίνει αυτό. 

 Το επόμενο βήμα, επιτυγχάνεται με τη βοήθεια του διαδικτύου ή του προσωπικού της μονάδας σας. Μέσω αυτών, θα βρείτε την πιο κοντινή μονάδα αιμοκάθαρσης στο σημείο που θέλετε να επισκεφθείτε. 

 Επικοινωνήστε με τη μονάδα «διακοπών» σας και ενημερώστε το προσωπικό για τις ημέρες που επιθυμείτε να την επισκεφτείτε και τις μέρες που κάνετε αιμοκάθαρση. Θα ενημερωθείτε σε αυτή τη φάση για τη διαθεσιμότητα θέσεων στη μονάδα επιλογής σας. 

 Αφού καθορίσετε το χρονικό διάστημα της επίσκεψης σας και επιβεβαιώσετε και τη διαθεσιμότητα για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, θα πάρετε τις πληροφορίες που θέλετε καθώς και για τις λεπτομέρειες της διαδικασίας. Θα πρέπει να ενημερωθείτε για τα έγγραφα που θα πρέπει να στείλετε πριν την άφιξη σας στην μονάδα υποδοχής, αλλά και για τα έγγραφα που θα πρέπει να κρατάτε μαζί σας κατά την άφιξη σας.

Ποιο είναι το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να ξεκινήσω αυτή τη διαδικασία;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για την αιμοκάθαρση και τις διακοπές. 4-8 εβδομάδες είναι ένα όριο ασφαλές για να βρείτε θέση στη μονάδα αιμοκάθαρσης που θα σας υποδεχτεί. 

Μήπως δεν με καλύπτει η ασφάλεια μου αν κάνω αιμοκάθαρση σε άλλη μονάδα ;

Φυσικά και η ασφάλεια σας, σας καλύπτει. Το μόνο που θα πρέπει να κάνετε είναι να προσκομίσετε στη μονάδα «διακοπών» μια γνωμάτευση από τη μονάδα αιμοκάθαρσης σας, που να βεβαιώνει την ιατρική κατάσταση σας. Τέτοιες πληροφορίες θα σας δοθούν στην πρώτη επικοινωνία σας με τη μονάδα «διακοπών». 

Νιώθω ανασφάλεια σε άλλη μονάδα. Δεν γνωρίζουν το ιστορικό μου. Είναι δικαιολογημένο αυτό;

Όχι. Φεύγοντας από τη μονάδα σας, θα έχετε μαζί σας, ένα ιατρικό ενημερωτικό με όλα τα ιατρικά στοιχεία σας, το ατομικό ιατρικό ιστορικό σας, καθώς και τις συνθήκες αιμοκάθαρσης (διάρκεια, τύπος φίλτρου κλπ.). Με αυτόν τον τρόπο, η αιμοκάθαρση που θα κάνετε στη μονάδα «διακοπών», θα είναι πανομοιότυπη με αυτή της κύριας μονάδας σας. 

Αιμοκάθαρση και διακοπές: Υπάρχει κάποια ειδική προετοιμασία για το ταξίδι;

Θα πρέπει να έχετε ένα αντίγραφο του ιατρικού ιστορικού σας, καθώς και τα τελευταία εργαστηριακά, ανεξάρτητα εάν έχουν αποσταλεί από τη μονάδα σας στη μονάδα διακοπών. Σε ότι αφορά τη φαρμακευτική σας αγωγή, είναι ασφαλέστερο, σε περίπτωση που χαθεί η αποσκευή σας, να έχετε σε χειραποσκευή τα φάρμακα σας. Κάποιες αεροπορικές εταιρείες, παρέχουν τη δυνατότητα ενημέρωσης τους πριν το ταξίδι, για προτιμήσεις στα γεύματα κατά τη διάρκεια της πτήσης.  

Αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα υγείας κατά την διάρκεια των διακοπών μου; Αν χρειαστώ νοσηλεία;

Όλες οι μονάδες που λειτουργούν εκτός νοσοκομείων – κλινικών, λειτουργούν σε διασύνδεση με κρατικά νοσοκομεία. Επομένως, υπάρχουν διαδικασίες που ορίζουν τον τρόπο νοσηλείας και εισαγωγής των ασθενών που θα το χρειαστούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To dwrea-zois.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.