Σάββατο 13 Αυγούστου 2022

Η σηψαιμία μπορεί να είναι μια δαπανηρή συνέπεια των τροφιμογενών ασθενειών – Στην κορυφή Shigella και Τοξόπλασμα

 Μια τροφιμογενής ασθένεια μπορεί να είναι απλά μια δυσάρεστη ταλαιπωρία, όμως μερικές φορές οι τροφιμογενείς λοιμώξεις από βακτήρια, ιούς ή παράσιτα μπορούν να οδηγήσουν σε σηψαιμία, οδηγώντας σε σοβαρές και δυνητικά θανατηφόρες επιπλοκές.

Οι λοιμώξεις με σηψαιμία έχουν κόστος. Σε μια πρόσφατη μελέτη, ερευνητές από το USDA, την Υπηρεσία Οικονομικών Ερευνών (ERS) και τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Κολοράντο στις ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι η

μέση νοσηλεία για μια περίπτωση τροφιμογενούς λοίμωξης με σηψαιμία ήταν σχεδόν διπλάσια από μία χωρίς. Υπολόγισαν ότι οι νοσηλείες από τροφιμογενείς ασθένειες με σηψαιμία κόστισαν στη χώρα συνολικά 420 εκατομμύρια δολάρια ετησίως από το 2012 έως το 2015. Διαπίστωσαν επίσης ότι τέσσερις φορές περισσότεροι ασθενείς με τροφιμογενείς λοιμώξεις που ανέπτυξαν σηψαιμία πέθαναν από εκείνους που δεν ανέπτυξαν σηψαιμία.

Η σηψαιμία είναι μια φλεγμονώδης αντίδραση σε όλο το σώμα σε μια λοίμωξη που οδηγεί σε βλάβη των ιστών, ανεπάρκεια οργάνων και μερικές φορές θάνατο. Μπορεί να απαιτήσει θεραπεία σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Οργανισμό Έρευνας και Ποιότητας Υγειονομικής Περίθαλψης, είναι μια από τις πιο ακριβές καταστάσεις που αντιμετωπίζονται στα νοσοκομεία των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα το 5.8% των νοσηλειών και το 8.8% του νοσοκομειακού κόστους στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2017. Επιπλέον, αναγνωρίζεται από τα συμπτώματά της και όχι μέσω δοκιμών, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε ελλιπή αναφορά των περιπτώσεων σηψαιμίας.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα εθνικού δείγματος εσωτερικών ασθενών σχετικά με τις νοσοκομειακές χρεώσεις των ΗΠΑ από το 2012 έως το 2015, οι ερευνητές του ERS και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Κολοράντο εντόπισαν περιπτώσεις με μια προηγουμένως επικυρωμένη μέθοδο χρήσης διαγνωστικών κωδικών χρέωσης νοσοκομείου για τον εντοπισμό περιπτώσεων σηψαιμίας. Αυτή η μέθοδος εντοπίζει περιπτώσεις που είχαν σηψαιμία εάν έχουν διαγνωστικούς κωδικούς τόσο για λοίμωξη όσο και για ανεπάρκεια οργάνων (ο επίσημος ορισμός της σηψαιμίας).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 29% των νοσηλειών από τροφιμογενείς λοιμώξεις με συγκεκριμένη διάγνωση παθογόνων και το 34 τοις εκατό εκείνων χωρίς συγκεκριμένη διάγνωση παθογόνων ανέπτυξαν σηψαιμία κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου. Οι νοσηλείες με σηψαιμία οδήγησαν σε 12.777 θανάτους, 4 φορές τους 3.194 θανάτους μεταξύ των νοσηλειών από τροφιμογενείς λοιμώξεις χωρίς σηψαιμία. Η μέση νοσηλεία με σηψαιμία κόστισε 20.018 δολάρια, σε σύγκριση με 11.319 δολάρια για μια νοσηλεία που δεν περιλάμβανε σηψαιμία.

Οι νοσηλείες στις οποίες εντοπίστηκε τροφιμογενές παθογόνο έτειναν να είναι οι πιο σοβαρές και δαπανηρές, ιδιαίτερα εκείνες οι περιπτώσεις που ανέπτυξαν σηψαιμία. Μεταξύ των παθογόνων με τον μεγαλύτερο αριθμό περιπτώσεων σηψαιμίας, το κόστος νοσηλείας με σηψαιμία κυμαινόταν από 15.077 δολάρια για όσους είχαν Shigella έως 46.598 δολάρια για όσους είχαν λοίμωξη από Τοξόπλασμα.

Αυτές οι νέες εκτιμήσεις κόστους υπογραμμίζουν την αξία της πρόληψης των τροφιμογενών ασθενειών και των επιπλοκών τους.

Οριζόντιο ραβδόγραμμα που δείχνει το κόστος όλων των τροφιμογενών ασθενειών, καθώς και ασθενειών με επιλεγμένα παθογόνα με σήψη και χωρίς σήψη από το 2012 έως το 2015.
Πηγή: https://cibum.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To dwrea-zois.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.