Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023

Ιωάννης Μπολέτης: «Η διάθεση είναι μεγάλη αλλά σημασία έχει η δωρεά οργάνων και οι δυνατότητες που δίνει ο νέος νόμος»

 Παρουσίαση με αφορμή τη βράβευσή τους από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, των τριών Προγραμμάτων Μεταμόσχευσης Συμπαγών Οργάνων, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Γ.Ν.Θ. «Ιπποκρατείου», του Γ.Ν. «Λαϊκό» και του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα παρουσία των επικεφαλής των προγραμμάτων.

Όπως δήλωσε στο iEidiseis ο καθηγητής Παθολογίας-Νεφρολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕKΠΑ, διευθυντής Kλινικής Νεφρολογίας και Μεταμόσχευσης Νεφρού, ΓΝΑ «Λαϊκό» και πρόεδρος ΔΣ Ωνάσειου Καριοχειρουργικού Κέντρου,

Ιωάννης Μπολέτης, «ήταν σημαντικό ότι μαζευτήκαμε 150 άτομα από τα τρία κέντρα, συζητήσαμε τη δουλειά που κάνουμε και τις προοπτικές που έχουμε… Η διάθεση είναι μεγάλη αλλά σημασία έχει η δωρεά οργάνων και οι δυνατότητες που δίνει ο νέος νόμος. Καλό είναι που ψηφίστηκε αλλά να εφαρμοστεί κιόλας»!

Όπως μάς ενημέρωσε ο καθηγητής, «η Θεσσαλονίκη έχει κυρίως τη μεταμόσχευση ήπατος, στις προθέσεις είναι να ενεργοποιηθεί και στο πάγκρεας όπως και το «Λαϊκό». Ελπίζουμε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε πρόγραμμα συστηματικό μεταμοσχεύσεων για διαβητικούς. Επίσης θα ενισχυθεί το πρόγραμμα της μεταμόσχευσης πνεύμονα στο ΩΚΚ και η μεταμόσχευση καρδιάς στο Ωνάσειο στο πλαίσιο δικτύου για την αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας. Θα μπορέσει να αντιμετωπιστούν περισσότεροι ασθενείς με μηχανική υποστήριξη και μεταμόσχευση από το ΩΚΚ».

Στο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα 1.791 μεταμοσχεύσεις, στο «Λαϊκό» συνολικά 2.998 μεταμοσχεύσεις νεφρού και στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο 213 μεταμοσχεύσεις καρδιάς και 23 μεταμοσχεύσεις πνευμόνων. Αλλά τα νούμερα αυτά θα ήταν πολύ μεγαλύτερα αν είχαμε μοσχεύματα…

Τα τρία Κέντρα Μεταμοσχεύσεων

Συγκεκριμένα, η χειρουργική κλινική Μεταμοσχεύσεων Α.Π.Θ. και το «Ιπποκράτειο» Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης λειτουργούν προγράμματα:

  • Μεταμόσχευσης Νεφρού Ενηλίκων/ Παίδων,
  • Μεταμόσχευσης Ήπατος Ενηλίκων/Παίδων και
  • Μεταμόσχευσης Παγκρέατος.

Η κλινική έχει να επιδείξει από την ίδρυσή της 1.791 μεταμοσχεύσεις, ενώ παραμένει το πιο ενεργό κέντρο στη μεταμόσχευση ήπατος (677 μεταμοσχεύσεις). Όπως δείχνουν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, βασικός πυλώνας των ερευνητικών ενδιαφερόντων της κλινικής είναι το νέο Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας στη Μεταμόσχευση Συμπαγών Οργάνων του Α.Π.Θ. στο πλαίσιο της Ειδικής Μονάδας Βιοιατρικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (Ε.Μ.Β.Ι.Ε.Ε.) της Ιατρικής, Α.Π.Θ..
Τρέχοντα ερευνητικά θέματα είναι η 3D Laser Scanning for Split Liver Graft Volume Assessment, τρισδιάστατη εκτύπωση ηπατικών και νεφρικών όγκων για υποβοήθηση χειρουργικών επεμβάσεων και βιοεκτύπωση.

Στο ΕΚΠΑ, το «Λαϊκό» Νοσοκομείο από το 1971, που διενεργήθηκε η πρώτη μεταμόσχευση νεφρού έως σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 2.998 μεταμοσχεύσεις νεφρού, 1.555 από ζώντα και 1.441 από αποβιώσαντα δότη αντίστοιχα, ενώ οι υποψήφιοι λήπτες νεφρικού μοσχεύματος του κέντρου στο μητρώο αναμονής είναι 613. Η μεταμοσχευτική δραστηριότητα από το 2017 είναι σταθερά πάνω από 100 μεταμοσχεύσεις ετησίως, με τις μεταμοσχεύσεις από ζώντα δότη να αποτελούν το 60% της συνολικής μεταμοσχευτικής δραστηριότητας.

Το πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων από ζώντα δότη στοχεύει στη μέγιστη δυνατή αξιοποίησή τους με αποτέλεσμα στη ΜΜΝ του Λαϊκού να διενεργείται το 75% του συνόλου των μεταμοσχεύσεων από ζώντα δότη στη χώρα. Από το 2020, σε συνεργασία με το Αναισθησιολογικό και το Παιδονεφρολογικό τμήμα του Νοσοκομείου «Αγλαΐα Κυριακού» και το Αναισθησιολογικό Τμήμα του Λαϊκού, έχουν διενεργηθεί επίσης 30 παιδιατρικές μεταμοσχεύσεις νεφρού.

Η Πανεπιστημιακή Κλινική Νεφρολογίας και Μεταμόσχευση Νεφρού του Λαϊκού Νοσοκομείου που επίσης βραβεύτηκε, έχει πλούσια κλινική και ερευνητική δραστηριότητα που καλύπτει όλο το φάσμα της νεφρολογίας, με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα των ανοσολογικών παθήσεων του νεφρού. Από τον Ιανουάριο 2022, η Μονάδα Σπειραματικών Παθήσεων της κλινικής, αποτελεί το μοναδικό ελληνικό νεφρολογικό κέντρο το οποίο έλαβε πιστοποίηση ως μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Σπανίων Νεφρικών Παθήσεων (ERKNET), ενώ είχε προηγηθεί πιστοποίηση ως «Κέντρο Αριστείας Σπάνιων Νεφρικών Παθήσεων» από το ελληνικό Υπουργείο Υγείας τον Οκτώβριο 2020.

Το Πρόγραμμα Μεταμόσχευσης Καρδιάς του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, που είναι και το πιο γνωστό στο ευρύ κοινό, έχει μακρόχρονη διαδρομή αφού λειτουργεί από το 1995. Στα χρόνια αυτά έχουν πραγματοποιηθεί 213 μεταμοσχεύσεις καρδιάς σε 212 ασθενείς, ενώ από το 2003, έτος κατά το οποίο εμφυτεύθηκε το πρώτο σύστημα υποστήριξης της καρδιάς, έχουν τοποθετηθεί 199 συστήματα σε 189 ασθενείς. Το 2020 έγινε η έναρξη της λειτουργίας του Προγράμματος Μεταμόσχευσης Πνευμόνων σε συνεργασία με το ΠΓΝ «Αττικόν». Μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 23 μεταμοσχεύσεις πνευμόνων σε αντίστοιχο αριθμό ασθενών.

Το ΩΚΚ είναι το συντονιστικό κέντρο της μελέτης Retention με σκοπό την τηλε-παρακολούθηση ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια, ασθενών που φέρουν συστήματα υποστήριξης της καρδιάς και ληπτών καρδιακού μοσχεύματος.

Από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων θέτουν τα εξής ερωτήματα και ρωτούν αν γνωρίζουμε ότι:

  • Η πιθανότητα να χρειαστούμε εμείς οι ίδιοι, κάποια στιγμή της ζωής μας, ένα μόσχευμα είναι πολύ μεγαλύτερη από την πιθανότητα να δωρίσουμε τα όργανα μας μετά θάνατον;
  • Η Δωρεά Οργάνων πραγματοποιείται μόνο από εγκεφαλικά νεκρούς ασθενείς που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας; Ο εγκεφαλικός θάνατος είναι μη αναστρέψιμη κατάσταση που ισοδυναμεί με τον θάνατο και δεν έχει καμία σχέση με τις χρόνιες φυτικές καταστάσεις.
  • Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.) είναι ο επίσημος κρατικός φορέας του Υπουργείου Υγείας που διαμεσολαβεί, ελέγχει και συντονίζει όλες τις σχετικές διαδικασίες από τη Δωρεά έως τη Μεταμόσχευση;
  • Τα όργανα από πολλούς δυνητικούς δότες δεν αξιοποιούνται προς μεταμόσχευση επειδή δεν είχαν συζητήσει ποτέ εν ζωή με την οικογένειά τους τη θετική τους στάση απέναντι στη Δωρεά Οργάνων;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To dwrea-zois.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.