Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024

«Θέλαμε κάτι ριζικό για τον καρκίνο» – Η Ελένη και ο γιατρός της μιλούν για την μεταμόσχευση ήπατος από ζώντα δότη

Αποκλειστική συνέντευξη στο OPEN και την εκπομπή «Τώρα Μαζί» με τον Σπύρο Χαριτάτο και την Ευλαμπία Ρέβη έδωσε η  23χρονη Ελένη Αϊλαμάκη που είναι η πρώτη ασθενής στη χώρα μας, η οποία προ ημερών υπεβλήθη με επιτυχία σε μεταμόσχευση ήπατος από ζώντα δότη.

Η ίδια σχολιάζοντας την κίνηση ανυπέρβλητης αγάπης του πατέρα της που της χάρισε ζωή για δεύτερη φορά τόνισε τα εξής: «Του μπαμπά του έχω απεριόριστη αγάπη, τον αγαπώ πολύ. Τι να του πω; Ευχαριστώ; Δε φτάνει. Το ευχαριστώ είναι λίγο».

Η περιπέτεια για την Ελένη ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο,

όπου υπεβλήθη σε επέμβαση, αλλά η βιοψία έδειξε ότι πρόκειται για κακοήθεια και λίγο καιρό αργότερα η ασθένεια

«Όταν μάθαμε ότι έχει υποτροπιάσει ο όγκος και μελετήσαμε τις θεραπευτικές μεθόδους, θέλαμε κάτι πιο ριζικό. Συστηματική θεραπεία γι’ αυτό τον καρκίνο δεν υπάρχει, οπότε προκρίναμε τη μεταμόσχευση από ζώντα δότη. Το δύσκολο ήταν να ενημερώσεις τους γονείς», σημείωσε ο Καθηγητής Χειρουργικής στο ΕΚΠΑ, Γεώργιος Σωτηρόπουλος, που πραγματοποίησε την ιστορική αυτή μεταμόσχευση.

Η λέξη «μεταμόσχευση» σε φοβίζει

Οι γονείς της Ελένης δεν της είχαν πει τίποτα, αλλά μόλις έμαθαν ότι εάν είναι συμβατοί θα σώσουν το παιδί τους, ξεκίνησαν να υποβάλλονται στις απαραίτητες εξετάσεις. Συμβατοί ήταν και οι δύο, αλλά επελέχθη ο πατέρας.

«Έλεγα μεταμόσχευση; Η λέξη αυτή σε φοβίζει, είναι κάτι πολύ μεγάλο… Ήμασταν, όμως, σε πολύ καλά χέρια.  Όταν έμαθα ότι θα είναι ο μπαμπάς μου είχα άγχος μήπως πάθει κάτι, αλλά εκείνος δεν το σκέφτηκε στιγμή, ήταν πολύ χαρούμενος που θα βοηθήσει το παιδί του», δήλωσε η 23χρονη φοιτήτρια του Παιδαγωγικού, που για πρώτο στόχο τώρα έχει την πλήρη ανάρρωσή της και την επιστροφή της στο σπίτι της στην Κρήτη.

Θα μπορούσαμε, όμως, το επόμενο χρονικό διάστημα να δούμε και άλλες τέτοιες επεμβάσεις;

«Αυτός είναι ο στόχος μας. Ήταν και ένα από τα ερωτήματα που μου έθεσε ο πρωθυπουργός όταν με πήρε τηλέφωνο για να με συγχαρεί, αν θα μπορούμε να το κάνουμε μία φορά το μήνα, δύο φορές τον μήνα, μία φορά την εβδομάδα, είπα ας έχουμε στόχο να το επαναλάβουμε… Είναι μία εξειδικευμένη επέμβαση που μπορεί να καλύψει αρκετές παρόμοιες περιπτώσεις. Δε λύνει το πρόβλημα των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας, ανοίγει όμως την προοπτική και μεθαύριο ξεκινά η διαδικασία και για μία μητέρα να δώσει το μισό της συκώτι στη 20χρονη κόρη της που τώρα είναι στο δεύτερο επίπεδο ελέγχου από τα συνολικά τέσσερα», απάντησε ο Καθηγητής Γεώργιος Σωτηρόπουλος.

https://www.larissanet.gr

https://www.nefropatheis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To dwrea-zois.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.