Μια μεταμόσχευση παγκρέατος είναι μια μεταμόσχευση οργάνου που περιλαμβάνει την εμφύτευση ενός υγιούς παγκρέατος (ένα που μπορεί να παράγει ινσουλίνη) σε ένα άτομο που συνήθως έχει διαβήτη.
Επειδή το πάγκρεας είναι ένα ζωτικό όργανο που εκτελεί λειτουργίες απαραίτητες στη διαδικασία πέψης, το φυσικό πάγκρεας του παραλήπτη
παραμένει στη θέση του και το πάγκρεας του δωρητή συνδέεται σε διαφορετική θέση. Σε περίπτωση απόρριψης του νέου παγκρέατος, που θα προκαλούσε γρήγορα διαβήτη απειλητικό για τη ζωή, θα υπήρχε σημαντική πιθανότητα ότι ο αποδέκτης δεν θα επιβιώσει πολύ για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς το φυσικό πάγκρεας, αν και δυσλειτουργικό, ακόμα σε ισχύ.ο υγιές πάγκρεας προέρχεται από έναν δωρητή που μόλις πέθανε ή μπορεί να είναι μερικό πάγκρεας από έναν ζωντανό δότη. Επί του παρόντος, οι μεταμοσχεύσεις του παγκρέατος εκτελούνται συνήθως σε άτομα με εξαρτώμενο από ινσουλίνη διαβήτη, οι οποίοι μπορούν να αναπτύξουν σοβαρές επιπλοκές.
Οι ασθενείς με τη συνηθέστερη και πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου του παγκρέατος ( παγκρεατικά αδενώματα, τα οποία είναι συνήθως κακοήθη, με κακή πρόγνωση και υψηλό κίνδυνο για μετάσταση, σε αντίθεση με περισσότερο θεραπευτικούς παγκρεατικούς νευροενδοκρινικούς όγκους ή παγκρεατικά ινσουλινώματα) συνήθως δεν είναι επιλέξιμοι για μεταμοσχεύσεις παγκρέατος, δεδομένου ότι η πάθηση έχει συνήθως πολύ υψηλό ποσοστό θνησιμότητας και η ασθένεια, η οποία συνήθως είναι πολύ κακοήθη και ανιχνεύεται πολύ αργά για θεραπεία, και μπορεί πιθανόν να επιστρέψει σύντομα.
Καλύτερη χειρουργική μέθοδος μπορεί να επιλεγεί για την ελαχιστοποίηση των χειρουργικών επιπλοκών με αποχέτευση εντερικής ή ουροδόχου κύστεως. Η πρόοδος στην ανοσοκαταστολή έχει βελτιώσει την ποιότητα ζωής μετά τη μεταμόσχευση.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η μεταμόσχευση παγκρέατος πραγματοποιείται σε άτομα με διαβήτη τύπου 1 με νεφρική νόσο τελικού σταδίου. Ωστόσο, οι επιλεγμένοι διαβητικοί τύπου 2 μπορούν επίσης να ωφεληθούν από μεταμόσχευση παγκρέατος. Οι ενδείξεις για έναν διαβητικό τύπου 2 είναι ΔΜΣ <30 kg / m2 και χαμηλή συνολική απαίτηση ινσουλίνης (<1 U / kg / ημέρα). Η πλειονότητα της μεταμόσχευσης παγκρέατος (> 90%) είναι ταυτόχρονη μεταμόσχευση παγκρέατος-νεφρού.
Σήμερα, η μεταμόσχευση του παγκρέατος παραμένει ως η πιο αποτελεσματική θεραπεία για τον διαβήτη. Ως εκ τούτου, έχει βελτιώσει την ποιότητα ζωής σε ασθενείς με διαβήτη ουραιμίας.
Πρόγνωση
Η πρόγνωση μετά τη μεταμόσχευση παγκρέατος είναι πολύ καλή. Τα τελευταία χρόνια, η μακροπρόθεσμη επιτυχία βελτιώθηκε και οι κίνδυνοι μειώθηκαν. Ένα χρόνο μετά τη μεταμόσχευση, περισσότερο από το 95% όλων των ασθενών είναι ακόμα ζωντανοί και το 80-85% όλων των παγκρεατιδίων εξακολουθεί να είναι λειτουργικό. Μετά τη μεταμόσχευση, οι ασθενείς χρειάζονται δια βίου ανοσοκαταστολή . Η ανοσοκαταστολή αυξάνει τον κίνδυνο για διάφορα είδη λοίμωξης και καρκίνου.
Δεν είναι σαφές εάν τα στεροειδή , τα οποία χρησιμοποιούνται συχνά ως ανοσοκατασταλτικά, μπορούν να αντικατασταθούν από κάτι άλλο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To dwrea-zois.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.
Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.
Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.