Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020

Το χρώμα των ούρων: συμπτώματα, αίτια και επιβαρυντικοί παράγοντες

Τα ούρα είναι ένα σημαντικό κομμάτι της διαδικασίας αποβολής του οργανισμού. Λαμβάνουν το φυσιολογικό κίτρινο χρώμα τους από μια χρωστική ουσία που λέγεται ουρόχρωμα. Το φυσιολογικό χρώμα των ούρων ποικίλει από απαλό κίτρινο μέχρι κεχριμπαρένιο, ανάλογα με την συγκέντρωση των ούρων. Τα παθολογικά χρωματισμένα ούρα μπορεί να είναι θολά, σκούρα ή αιματηρά.

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες

που μπορεί να επηρεάσουν την αλλαγή στο χρώμα των ούρων. Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν χρωστικές και άλλες ουσίες σε συγκεκριμένα φαγητά και φάρμακα. Ένα παράδειγμα φαγητού που επηρεάζει το χρώμα των ούρων είναι τα μούρα, όπου μπορεί να εμφανιστεί στα ούρα ένα χρώμα σαν σκούρο φούξια.

Ένα παθολογικό χρώμα ούρων μπορεί να υποδηλώνει μια υποκείμενη κατάσταση που πρέπει να θεραπευθεί. Για παράδειγμα, σκούρα κόκκινα με καφέ ούρα μπορεί να είναι ένδειξη ηπατικής διαταραχής όπως οξείας ιογενούς ηπατίτιδας ή κίρρωσης.

Συμπτώματα

Ανάλογα με την πρόσληψη υγρών, ένα άτομο μπορεί να βιώσει αλλαγές στο χρώμα των ούρων. Όσο περισσότερο νερό καταναλώνει ένα άτομο, τόσο πιο διαυγή είναι τα ούρα. Η κύρια ένδειξη παθολογικού χρώματος ούρων είναι το κεχριμπαρένιο, σε περιπτώσεις οξείας αφυδάτωσης. Μερικές φορές, το χρώμα των ούρων μπορεί να αλλάζει σε χρώματα πέραν του φυσιολογικού όπως κόκκινο, μπλε, πράσινο, σκούρο καφέ και γαλατούχο.

Αίτια

Τα κύρια αίτια αλλαγής χρώματος στα ούρα είναι λοίμωξη, ασθένεια, φάρμακα ή συγκεκριμένα φάρμακα. Η αντίδραση του ατόμου εξαρτάται από την ποσότητα του φαγητού ή φαρμάκων που λαμβάνει, το επίπεδο ενυδάτωσης και την βιοχημεία του οργανισμού.

  • Ροζ, κόκκινα ή ελαφρώς καφέ ούρα μπορεί να οφείλονται σε καταστάσεις όπως λοιμώξεις ουροποιητικού, διογκωμένο προστάτη, καρκινωματώδεις και μη καρκινωματώδεις όγκοι, κύστες νεφρών; συγκεκριμένα φαγητά όπως παντζάρια, βατόμουρα και ραβέντι όπως και συγκεκριμένα φάρμακα όπως η ριφαμπίνη (αντιβιοτικό που χρησιμοποιείται στην φυματίωση).
  • Πορτοκαλί ούρα μπορεί να οφείλονται σε αφυδάτωση, πρόσφατη χρήση καθαρτικών ή φάρμακα όπως η ριφαμπίνη και βαρφαρίνη.
  • Μπλε ή πράσινα ούρα οφείλονται κυρίως σε συγκεκριμένες τεχνητές βαφές τροφίμων, φάρμακα ή ιατρικές παθήσεις όπως η οικογενής καλοήθης υπερκαλιαιμία. Πιο σπάνια, τα πράσινα ούρα μπορεί να δείχνουν λοίμωξη ουροποιητικού.
  • Σκούρα καφέ ούρα είναι αποτέλεσμα έντονης άσκησης, κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φάβας, φαρμάκων, και συγκεκριμένων ιατρικών παθήσεων όπως ηπατικές και νεφρικές διαταραχές.
  • Θολερά ή γαλατούχα ούρα είναι αποτέλεσμα λοίμωξης ουροποιητικού ή νεφρολιθίασης.

Αν τα ούρα εμφανίζονται πιο σκούρα από το φυσιολογικό, πιθανότατα η κύρια αιτία είναι η αφυδάτωση. Η εναπομένουσα συγκέντρωση των συστατικών στα ούρα τα κάνει σκούρα.

Επιβαρυντικοί παράγοντες

Παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο παθολογικού χρώματος των ούρων είναι:

  • Κατανάλωση φαγητών που αλλάζουν χρώμα στα ούρα, όπως μούρα, παντζάρια και ραβέντι
  • Συγκεκριμένα φάρμακα όπως η ριφαμπίνη ή βαρφαρίνη
  • Επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις ουροποιητικού συστήματος
  • Οικογενειακό ιστορικό νεφρικής νόσου ή νεφρολιθίασης
  • Όγκοι ουροδόχου κύστης και νεφρών
  • Μεγάλη ηλικία (πάνω από 50 ετών)
  • Εντατική άθληση

  • https://www.nephron.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To dwrea-zois.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.