Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020

Αλυσίδα αγάπης και ανθρωπιάς στην Πάφο για τη Νικολέτα


Συνεχίζονται οι προσπάθειες για εξεύρεση συμβατού δότη μυελού των οστών για την 24χρονη Νικολέτα Χρυσάνθου, από την Έμπα, η οποία νοσηλεύεται στη Γερμανία

 Μοναδικές αλτρουιστικές στιγμές του παρελθόντος θυμίζει εδώ και λίγες εβδομάδες η αλυσίδα ανθρωπιάς και αγάπης που έστησε ο κόσμος στην Πάφο, για εξεύρεση συμβατού

δότη μυελού των οστών για την 24χρονη Νικολέτα Χρυσάνθου, από την Έμπα, η οποία νοσηλεύεται στη Γερμανία.

Σωματεία και σύνδεσμοι, ιδιώτες και οργανωμένα σύνολα σε κάθε τομέα της δημόσιας ζωής ένωσαν τις δυνάμεις τους και, σε μια πρωτοφανή κινητοποίηση, αναζητούν μέσα από τις δειγματοληψίες εθελοντών δοτών μυελού των οστών συμβατό δότη για τη νεαρή κοπέλα.

Η Νικολέτα, η οποία απηύθυνε η ίδια προσωπικά έκκληση για βοήθεια, διαγνώστηκε με λεμφοβλαστική λευχαιμία για δεύτερη φορά, όμως παραμένει αισιόδοξη και ελπίζει, πάντα με το χαμόγελο στα χείλη, ότι η προσπάθεια αυτή θα καρποφορήσει.

Η κινητοποίηση που υπάρχει σε όλη την Κύπρο, αλλά κυρίως στην Πάφο, θυμίζει την περίπτωση του μικρού Ανδρέα, πριν από 20 περίπου χρόνια, που έκανε την Κύπρο όλη να μοιάζει με μια μεγάλη αγκαλιά προσφοράς και ανιδιοτέλειας. Ήταν τότε που ξεκίνησε το αρχείο του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος να γεμίζει με ονόματα εθελοντών, πρόθυμων να φτιάξουν μιαν αλυσίδα ζωής, αν φανούν ευλογημένοι να είναι συμβατοί με κάποιον από τους ασθενείς που αναμένουν για δότη μυελού των οστών.

Σήμερα στην Πάφο αρκετά σωματεία οργανώνουν διαφόρων ειδών εκδηλώσεις για συλλογή δειγμάτων εθελοντών δοτών μυελού των οστών. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί το σωματείο ΔΙΑΣ Έμπας, τόπου καταγωγής της Νικολέτας, που σε τρεις μόλις ημέρες συγκέντρωσε πέραν των 300 δειγμάτων. Για να το πετύχουν αυτό οι εθελοντές του σωματείου, πέρα από τη δική τους δράση, συνεργάστηκαν φυσικά με το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα και ακολούθως πρόσθεσαν στην αλυσίδα ανθρωπιάς και άλλα οργανωμένα σύνολα, όπως τους συνδέσμους γονέων των δημοτικών και νηπιαγωγείων Έμπας και Κισσόνεργας αλλά και τον Σύνδεσμο Γονέων του Β΄Δημοτικού Σχολείου Γεροσκήπου.

Την ίδια στιγμή ο ποδηλάτης Πέτρος Στυλιανού Ππόλος, πρώην καρκινοπαθής, γυρίζει την Πάφο με το ποδήλατο, χωριό με χωριό, περιοχή με περιοχή και συγκεντρώνει χρήματα για να βοηθήσει στο οικονομικό σκέλος, που μπορεί η οικογένεια της Νικολέτας να χρειάζεται βοήθεια. Κυνηγετικοί σύλλογοι, ιδιωτικές εταιρείες, σωματεία και κάθε ενεργό κύτταρο της τοπικής κοινωνίας κινητοποιήθηκε και προσπαθεί να βοηθήσει στη μεγάλη αυτή προσπάθεια, που στόχο έχει να βγάλει τη Νικολέτα νικήτρια.

Ποια είναι η διαδικασία δειγματοληψίας;

Όπως αποδεικνύεται μέσα από τη διαδικασία δειγματοληψίας, αρκετός κόσμος έχει δυστυχώς ακόμη έλλειψη ενημέρωσης για το πώς μπορεί κάποιος να δώσει δείγμα. Κάποιοι πιστεύουν ακόμη ότι είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, ίσως και επίπονη. Ούτε το ένα ισχύει, ούτε το άλλο.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να συμπληρώσεις ένα έντυπο (αίτηση για εγγραφή δότη μυελού των οστών), να είσαι από τα 18 μέχρι τα 45 και να σου πάρει ο εθελοντής δειγματολήπτης σάλιο από τις δυο εσωτερικές πλευρές του στόματος με μια μπατονέτα, διαδικασία που διαρκεί μισό λεπτό, συν το ενάμισι λεπτό που χρειάζεσαι για να συμπληρώσεις την έντυπη φόρμα.

Τι ακολουθεί αν κάποιος βρεθεί συμβατός;

Σε περίπτωση που κάποιος βρεθεί συµβατός µε έναν ασθενή, θα κληθεί για περαιτέρω ενηµέρωση και εργαστηριακό έλεγχο. Επίσης, θα γίνει πλήρης ιατρική εξέταση πριν από τη λήψη του µυελού, για εξακρίβωση της καλής του υγείας, ενώ μετά απ’ αυτήν τη διαδικασία θα κληθεί εκ νέου να αποφασίσει κατά πόσον θέλει να προχωρήσει µε τη διαδικασία συλλογής του µοσχεύµατος.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον μια μέθοδος λήψης των αρχέγονων αιµοποιητικών κυττάρων από το αίµα του δότη γίνεται με τη διαδικασία της «αφαίρεσης». Δηλαδή, για τη λήψη των αρχέγονων αιµοποιητικών κυττάρων δίνεται µια σύντοµη φαρµακευτική αγωγή στον δότη για κινητοποίηση των αρχέγονων κυττάρων από τον µυελό των οστών στην κυκλοφορία του αίµατος, και µετά το µόσχευµα συλλέγεται από το χέρι µε παρακέντηση, όπως γίνεται και στην αιµοδοσία. Μετά τη συλλογή των αρχέγονων κυττάρων, που γίνεται µε έναν διαχωριστή κυττάρων, το αίµα επιστρέφεται πίσω στον δότη.

Η Νικολέτα, μια νεαρή κοπέλα 24 χρονών, μέσα από τη δοκιμασία της και την προσωπική της έκκληση για βοήθεια, κατάφερε να κινητοποιήσει την κοινωνία μας και να αφυπνίσει το αλτρουιστικό συναίσθημα των συμπολιτών μας, ώστε να σπεύσουν πρόθυμα να προσφέρουν δείγμα, θέτοντας στο περιθώριο το εγώ και προτάσσοντας το «Μαζί όλοι».

Μεταμόσχευση μυελού των οστών

Η µεταµόσχευση µυελού των οστών γίνεται για θεραπεία ασθενών µε αιµατολογικές κακοήθειες και αλλά αιµατολογικά νοσήµατα.

Ο µυελός των οστών είναι ένας ρευστός ιστός που βρίσκεται µέσα στα οστά του σώµατος και κυρίως στα οστά της λεκάνης και του στέρνου. Περιέχει αρχέγονα αιµοποιητικά κύτταρα, τα οποία παράγουν λευκά αιµοσφαίρια, ερυθρά αιµοσφαίρια και αιµοπετάλια.

Στη µεταµόσχευση µυελού των οστών γίνεται αντικατάσταση του µυελού των οστών του ασθενούς µε µυελό από έναν υγιή δότη. Μετά τη µεταµόσχευση ο µυελός του δότη εγκαθίσταται µέσα στα οστά του ασθενούς, όπου και αρχίζει να παράγει φυσιολογικά υγιή κύτταρα. Για να γίνει η µεταµόσχευση χρειάζεται πρώτα να εντοπιστεί ένας δότης συµβατός µε τον ασθενή.
Η ιστική οµοιότητα δύο ατόµων καθορίζεται από τα αντιγόνα ιστοσυµβατότητας (HLA). Τα αντιγόνα αυτά είναι κληρονοµικά και αποτελούν τη µοριακή ταυτότητα του οργανισµού µας. Επειδή όµως είναι ιδιαίτερα ποικιλόµορφα, καθιστούν την εξεύρεση δύο ατόµων µε τον ίδιο ιστικό τύπο, ιδιαίτερα δύσκολη.

Η πρώτη αναζήτηση κατάλληλου δότη για έναν ασθενή γίνεται ανάµεσα στα αδέλφια του, που έχουν πιθανότητα συµβατότητας 25%. Οι ασθενείς που δεν βρίσκουν συµβατό δότη στο οικογενειακό τους περιβάλλον προχωρούν στην αναζήτηση µη-συγγενούς συµβατού δότη.

https://simerini.sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To dwrea-zois.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.