Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021

Ο χάρτης των εμβολιασμένων που νοσούν με τη μετάλλαξη Δέλτα

Η επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα αυξάνει σταθερά τον αριθμό των εμβολιασμένων ανθρώπων που κολλούν και νοσούν, προβληματίζοντας τους επιστήμονες και τους πολίτες, με τα μεμονωμένα περιστατικά βαριάς νόσησης σε άτομα που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό να δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά όπως το «γιατί νοσούν οι εμβολιασμένοι» και «ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο».

Ανεμβολίαστοι το 95%των ατόμων που μολύνονται και χρειάζονται νοσηλεία
Από τα στατιστικά στοιχεία των νοσοκομείων προκύπτει ότι το 95% των ατόμων που μολύνονται με τη μετάλλαξη Δέλτα και χρειάζονται νοσηλεία είναι

ανεμβολίαστοι ή κατά το ήμισυ εμβολιασμένοι ενώ το 5% είναι μεν εμβολιασμένοι αλλά όχι επαρκώς θωρακισμένοι γιατί είτε το ανοσοποιητικό τους λόγω ηλικίας είναι πολύ ανίσχυρο, είτε έχουν υποκείμενα νοσήματα ή λαμβάνουν θεραπεία που τους προκαλούν ανοσοκαταστολή.

Μη εμβολιασμένοι 99% των ασθενών που μπήκαν στην Εντατική
Έτσι ο οργανισμός τους δεν ανταποκρίθηκε όπως θα έπρεπε στο εμβόλιο. Ακόμα πιο ενδεικτικά είναι τα στατιστικά των εισαγωγών σε ΜΕΘ, με το 99% των ασθενών που μπήκαν στην Εντατική και χρειάστηκαν διασωλήνωση να είναι μη εμβολιασμένοι (ή μη πλήρως εμβολιασμένοι).

Όπως εξηγεί η Βάνα Παπαευαγγέλου καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, σε αυτό το 95% εκτιμάται ότι ανήκει ένα μεγάλο μέρος των 2500 νέων λοιμώξεων που καταγράφηκαν την περασμένη εβδομάδα στην πατρίδα μας με πολλά από αυτά τα περιστατικά να είναι γονείς που θα κολλήσουν από τα παιδιά τους, τα οποία θα γυρίσουν πίσω από το νησί έχοντας μολυνθεί με το στέλεχος Δέλτα. Από τους ενήλικες που θα κολλήσουν κατά την ενδοοικογενειακή διασπορά ή στο γραφείο ή στην παρέα, αρκετά άτομα ηλικίας 40 ετών κι άνω θα νοσήσουν και ένα ποσοστό 10% αυτών θα χρειαστούν νοσηλεία.

Μειώνονται τα εξουδετερωτικά αντισώματα στο εξάμηνο
Ένας ακόμα λόγος που οι εμβολιασμένοι μπορεί να νοσήσουν ξανά, είναι πως μετά το εξάμηνο από τον εμβολιασμό αρχίζουν και μειώνονται τα εξουδετερωτικά αντισώματα. Η κυτταρική ανοσία κρατά πολύ περισσότερο αλλά οι τίτλοι των αντισωμάτων πέφτουν όπως δείχνουν αρκετές μελέτες και γι αυτό στο Ισραήλ ξεκινούν των εμβολιασμό των ατόμων άνω των 60 ετών με 3η δόση εμβολίου από την 1η Αυγούστου.

Τρίτη δόση εμβολίου: η περίπτωση του Ισραήλ
Το Ισραήλ ήταν από τις πρώτες χώρες που ξεκίνησαν τους εμβολιασμούς, ήταν η πρώτη χώρα που έπιασε τον στόχο της συλλογικής ανοσίας με εμβολιαστική κάλυψη 60% και ήταν και η πρώτη χώρα που είδε την μεγάλη ανατροπή την οποία προκαλεί η μετάλλαξη Δέλτα. Τώρα γίνεται και η πρώτη χώρα που ξεκινά την αναμνηστική 3η δόση για να αυξήσει την ανοσολογική απόκριση στους ευπαθείς.

Μεγάλη ηλικία και ανοσοκαταστολή συνδέονται με χαμηλή ανταπόκριση στον εμβολιασμό
Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου προσθέτει πως όσο ανεβαίνει το ποσοστό των εμβολιασμένων, στατιστικά θα αυξηθεί και το ποσοστό των εμβολιασμένων που θα νοσήσουν. Έχει σίγουρα σχέση ο βαθμός έκθεσης και στο σημείο αυτό η ενδο-οικογενειακή έκθεση, θεωρείται επιβαρυντική γιατί το άτομο είναι πολλές ώρες με τα άλλα άτομα που θα έχουν μολυνθεί και όχι για λίγο μαζί τους όπως θα γινόταν σε μια παρέα κατά την διάρκεια μιας εξόδου. Το σίγουρο είναι πως η ηλικία των ατόμων διαδραματίζει σημαντικό ρόλο με τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και τα άτομα που έχουν αδυναμία λόγω ανοσοκαταστολής να απαντήσουν ανοσολογικά να βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ανακεφαλαιώνοντας η μεγάλη ηλικία και η ανοσοκαταστολή λόγω υποκείμενου νοσήματος ή λόγω κάποιας θεραπείας (π.χ. χημειοθεραπεία) συνδέονται με χαμηλή ανταπόκριση στον εμβολιασμό και συνεπώς τα άτομα αυτά έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να κολλήσουν αν και εμβολιασμένα.

Ωστόσο, ο εμβολιασμός μειώνει το ιικό φορτίο στην ρινική κοιλότητα, πράγμα που σημαίνει ότι οι εμβολιασμένοι έχουν μικρότερη διάρκεια που φιλοξενούν τον ιό κι ακόμα και αν κολλήσουν, γρήγορα θα απαντήσει το ανοσολογικό τους σύστημα και συνεπώς καθαρίζουν τον ιό πολύ πιο γρήγορα από ό,τι κάποιος ανεμβολίαστος, άρα γίνονται και πιο γρήγορα μη μεταδοτικοί.

Ο εμβολιασμός αλλάζει το «προφίλ» της νόσου
Από τη μεριά του ο καθηγητής επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας θυμίζει ότι τα εμβόλια δεν μας κάνουν άτρωτους και δεν μας προστατεύουν 100% από τον κίνδυνο να νοσήσουμε. Με τον εμβολιασμό μειώνεται δραστικά το ιικό φορτίο, άρα οι άνθρωποι γύρω μας εκτίθονται σε μικρότερο ιικό φορτίο, που αποτελεί κέρδος γι αυτούς.

Επίσης ο εμβολιασμός «σπάει» την πιθανότητα ο ιός να περάσει από το ανώτερο επιθήλιο στον πνεύμονα. Και αυτό είναι αναντικατάστατο γιατί μας προστατεύει από την βαριά νόσηση και τις επιπλοκές. Δηλαδή ο εμβολιασμός αλλάζει τελείως το προφίλ της νόσου, και το προφίλ της μετάδοσης για τον ίδιο τον εμβολιασμένο και για τους γύρω του-αρκεί οι εμβολιασμένοι να είναι πολλοί.

https://seleo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To dwrea-zois.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν.

Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας.

Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται.